’Mobilyanı kredi kartının cinsine göre seç’ dönemi

DURGUNLUK dönemini uygulamaya koydukları kampanyalarla aşmaya çalışan mobilya sektörü, bankalarla özel anlaşmalar yaparak, taksitleri 6 ay sonrasına kadar erteletebiliyor.

Bu durumda ürünlere talepte kredi kartının cinsi önemli rol oynuyor. Tepe Home, Çilek, Doğtaş ve Merinos, Maximum, Yağmur Asyacard, Alfemo Cardfinans, İstikbal Bonus, Yataş Worldcard kullananları çekmeye çalışıyor.

YILDA 7 milyar dolarlık hacme ulaşan mobilya sektörü, durgunluğu aşmada yaz sezonunda başlattığı "eskiyi getir, yeniyi götür" kampanyaları etkisiz olunca, şimdi de umudunu "taksit atlatma" ya da "şimdi al, seneye öde" uygulamalarına bağladı. 30 bin üreticinin faaliyet gösterdiği sektörde, markalaşmış 20 firma arasında yaşanan yoğun rekabet, ürünlere olan talebin kredi kartının cinsine göre belirlenmesini sağlıyor. Tepe Home, Çilek, Doğtaş ve Merinos, Maximum, Yağmur Asyacard, Alfemo Cardfinans, İstikbal Bonus, Yataş’ta Worldcard kullanıcılarını kapmaya çalışıyor.

Satışı artırıyor

Yağmur Mobilya, Asyacard ile yaptığı işbirliği ile taksitlerin başlama tarihini 2009 yılına kadar ertelerken, Tepe Home da Worldcard ve Maximum kredi kartıyla yapılan alışverişlerde taksitleri yıl sonuna kadar kaydırıyor. Maximum kredi kartıyla işbirliği yapan Çilek Mobilya da bu süre 2 ay, Doğtaş’ta 4 ay, Merinos’ta 3 ay oluyor. Yataş, Worldcard ile yapılan alışverişlerde 3 ay, İstikbal, Garanti Bonus kredi kartı ile 2 ay taksit atlatıyor. Bu süre, Alfemo’da Cardfinans ile 6 aya kadar çıkıyor. Bu da durgunluk dönemlerinde uygulamaya konulan kampanyaların, satışlarda yüzde 35’e varan oranlarda artış sağlamasından kaynaklanıyor.

Siteler de katıldı

Sektörün önde gelen markalaşmış kuruluşlarının bankalarla anlaşmalı uygulamaya koyduğu bu kampanyalara Masko gibi mobilyacıların bir arada bulunduğu bazı siteler de katıldı. Bu siteler, talebi cazip kampanyalarla üye firmalara kaydırmaya çalışıyor. Mobilya firmaları arasında yaşanan bu rekabete, IKEA’da "çılgın çarşamba" adını verdiği kampanyayla katılıyor. IKEA, haftanın belli bir günü bazı ürünlerde şok indirime giderek, ön plana çıkmayı amaçlıyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan, yaz sezonunun ardından sonbahar aylarına da yansıyan durgunluk dönemini aşmak için mobilya firmalarının uygulamaya koyduğu kampanyaları araştırdı.

Hangi mobilyacı hangi kartla kampanya yürütüyor

TEPE HOME: Worldcard ve Maximum Kart’la işbirliği yapan Tepe Home, 3 ay ödemesiz 12 taksit kampanyası uyguluyor. Ayrıca mobilya alana aksesuar ürünlerinde yüzde 10 indirim yapan firma, çeşitli ürünlerde de yüzde 50’ye varan fiyat indirimlerinde bulunuyor.

ÇİLEK: Ekim sonuna kadar Maksimum kredi kartı sahiplerine yönelik kampanya başlattı. Müşterisine taksitlerini 2 ay sonra başlama ve peşin fiyatına vade farksız 12 ay taksit fırsatı sunuyor.

DOĞTAŞ: Yüzde 40’a varan indirim kampanyasını devreye sokan firma, Maximum kredi kartıyla alışveriş yapanların taksitlerini 4 ay erteliyor.

YATAŞ: Worldcard ile anlaşma yapan Yataş 12 aya varan taksitlerle 3 ay taksit erteleme imkanı sunuyor. Ayrıca mobilya alan müşterilerine yüzde 18 KDV indirimi uygulanıyor.

ALFEMO: Tüm alışverişlerde 6 ve 12 taksit ödeme seçeneği sağlayan firma, Cardfinans ile işbirliği yaparak taksit ertelemeyi 6 aya kadar uzatıyor.

YAĞMUR: AsyaCard ile işbirliği yapan firmadan mobilya alan müşteriler vade farksız 12 aya kadar taksit imkanından yararlanabiliyor. Ayrıca, ilk taksit ödemelerine de 2009’dan itibaren başlıyor.

MERİNOS: Yüzde 50’ye varan fiyat indirimine giden firma, Maximum kredi kartıyla vade farksız 12 aya varan taksitleri aralık ayında başlatıyor.

İSTİKBAL: Çocuk odalarında yüzde 20 indirim ve Bonus kredi kartıyla alanlara vade farksız 12 ay taksit ve 2 ay sonra taksit başlatma kampanyası uyguluyor. Yeni koltuk, kanepe, masa ve sandalyelerde de yüzde 40’a varan tanıtım indirimi uyguluyor.

KİLİM: Üçü birden kampanyasını devreye sokan Kilim oturma grubu, yemek odası ve yatak odası takımının üçünü 2 bin 999 YTL’ye satışa sunuyor.

Rakamlarla mobilya sektörü

Mobilya sektörünün büyüklüğü 7 milyar dolar.

Üretimin yüzde 30’u ihraç ediliyor. En çok mobilya Almanya, Irak ve Fransa’ya gidiyor.

791 milyon dolarlık mobilya ithalatı gerçekleşiyor. En çok mobilya Çin ve İtalya’dan geliyor.

Sektörde 29 bin 346 üretici, 32 bin 382’si perakendeci, toplam 60 binden fazla şirket var.

Mobilya sektörünün toplam istihdam rakamı 500 bine yaklaşıyor.
Yazarın Tüm Yazıları