Kapatılan 100 bin telefon yeniden kullanıma açılıyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TELEKOMİNİKASYON Kurumu’nun Imei numaralarını kayıt altına alma uygulamasından etkilenen 500 bin telefondan, 100 bini faturalı çıktı.
Kurum, bunun üzerine, faturası olan telefonları yeniden kullanıma açma kararı aldı. Uygulamadan etkilenen aboneler, ilk önce faturalarıyla birlikte abone merkezlerine başvuracak. Ardından da telefonlar kullanıma açılacak.
TÜRK Telekominikasyon Kurumu’nun kaçak cep telefonu kullanımını engellemek amacıyla başlattığı Imei numarasını kayıt altına alma uygulamasından, sadece eski model telefonlar değil, hattı açık kullanımda olan 100 bin yeni model telefon da etkilendi. Tüketiciler Birliği ve MOBİSAD’ın bu 100 bin telefonun yeniden açılması için Türk Telekomünikasyon Kurumu’na birlikte yaptığı girişimler, sonucunu verdi.
Kurum, uygulamadan etkilenen 100 bin faturalı telefonu, yeniden kullanıma açma kararı aldı. Uygulamadan etkilenen aboneler, ilk önce kimlik fotokopisi ve fatura ya da onaylı garanti belgesiyle birlikte abone merkezlerine başvuruda bulunacak. Ardından da telefonlar kullanıma açılacak.
400 BİNİ ESKİ MODEL: Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu’nun yaptığı araştırmaya göre, Türk Telekomünikasyon Kurumu’nun talebi üzerine 20 milyona yakın cep telefonu abonesine, 12 Aralık tarihinden itibaren Imei numaralarını kayıt altına almaları için mesaj gönderildi. Gönderilen bu mesajlar sonucunda, kayıt altına alınmayan 500 bin cep telefonu, 30 Ocak tarihinden itibaren kullanıma kapatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda, bu 500 bin cep telefonundan 400 bininin şu anda kullanılmayan eski model telefonların, 100 bininin de hala kullanımda olan yeni model telefonların oluşturduğu ortaya çıktı. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, "Bu 100 bin cep telefonunun büyük bölümü faturalı olmasına rağmen, Telekominikasyon Kurumu ile GSM şirketleri arasında yaşanan uyum sorun yüzünden haksız yere kapandı. Tüketiciler Birliği ile MOBİSAD’ın birlikte yaptığı girişimler sonucunda, kayıt süresi bitmesine rağmen, Türk Telekominikasyon Kurumu, bu telefonları yeniden kullanıma açma kararı aldı. Böylece, telefonu kapatılan abonelerin faturalı aldıkları ürün yüzünden mağdur olmalarının önüne de geçilmiş oldu" dedi. MOBİSAD’ın yanı sıra, Tüketiciler Birliği’nin de Telekominikasyon Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Dursun, "Asıl sorun, 12 Temmuz 2005 tarihinden sonra alınan telefonlarda yaşanacak. Şu ana kadar bu telefonlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Ancak, şubat ayının sonuna doğru bu telefonlar da gündeme gelecek. 12 Temmuz’dan sonra alınan ve Imei numarası kayıtlı olmayan 2 milyon civarında telefon var. Bunların da büyük bölümü faturalı. Aynı sorun şimdi, bu 2 milyon yeni alınmış telefonun kapatılmasıyla birlikte yaşanacak" dedi.
PLATFORM OLUŞTURDU: Kayıt dışı telefonların kapatılmasıyla son bulan kayıt altına alma işleminin ardından MOBİSAD, ’Tüketiciyi Bilinçlendirme Platformu’ oluşturdu. Gazete ilanları ve el broşürleriyle halkı bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, "Nokia, Siemens, Mep İletişim, MobilTel gibi kurumların bir araya gelmesiyle oluşan platform, tüketicinin cep telefonu alırken yaşadığı tereddütleri ortadan kaldıracak" dedi.