Paylaş
Gıda maddelerinin raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan kanserojen katkı maddeleri yerini, Gama ve X ışınlarına bırakıyor. Türkiye'de de artık, başta et ve et ürünleri olmak üzere bir çok gıda maddesi Gama ve X ışınlarına tabi tutulacak. Bu yolla, gıdaların raf ömrü uzatılacağı gibi, buzdolabında da bakteri üretmesi engellenebilecek.
ET ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda maddelerinin raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan kanserojen katkı maddelerinin yerini, Türkiye'de de Gama ve X ışınları alıyor. Toz biberden pastırmaya, sucuktan incire kadar bir çok ürün artık Gama ve X ışınlarına tabi tutulacak.
Tarım ve Sağlık Bakanlığı'nın yanı sıra Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun birlikte oluşturduğu Gıda Işınlama Yönetmeliği'nin geçtiğimiz Kasım ayında yürürlüğe girmesinin ardından, peş peşe gıda ışınlama tesisi devreye girmeye başladı. Bu tesislerde ışınlanacak et ve et ürünlerinde, çiğ ya da yarı pişmiş olarak buzdolaplarında uzun süre saklansa dahi, sağlığa zararlı bakteriler oluşmayacak.
BAKTERİ ÜREMİYOR
Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, gıda ışınlaması, Avrupa ve Amerika'da gıda maddelerinin korunması, raf ömrünün uzatılması ve gıda güvenilirliğinin artırılabilmesi için son zamanlarda uygulanan yöntemlerin başında geliyor. Bazı ülkelerde, et ve et ürünlerinin raf ömürlerini uzatmak amacıyla katkı maddesi kullanımı yasak. Bu maddelerin yerine et ve et ürünlerinin ışınlama yöntemine tabi tutulması zorunlu. Bundan da, özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda çiğ yada yarı pişmiş olarak korunan etlerde bakteri oluşumunun engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, bu yöntemle hayvansal ürünlerden salmonella gibi bazı hastalıkların insanlara geçmesi de engellenmeye çalışılıyor.
ÖZEL SEMBOL
Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun birlikte hazırladığı Gıda Işınlama Yönetmeliği'ne göre, ışınlama yöntemine tabi tutulan ürünlerde yeşil renkli ‘‘Uluslararası Gıda Işınlama Sembolü’’de yer alacak.
Bu yolla tüketicilerin, raf ömrü katkı maddeleriyle uzatılan ürünler ile ışınlama yöntemiyle uzatılan ürünleri birbirinden ayırmasına imkan sağlanmış oluyor.
Işınlanmış gıdalarda ayrıca Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin etiket bölümünde yer alan bilgilere ek olarak, ışınlamayı yapan tesisin adı, ışınlamanın dozu ve parti numarasının da yer alması gerekiyor.
Gıda Işınlama Yönetmeliği gereğince, gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar ve biyokimyasal işlemlerin miktar ve faaliyetlerinin engellenmesi, azaltılması, yok edilmesi, gıdaların raf ömürlerinin uzatılması, olgunlaşma süresinin kontrolü gibi yapılmak istenen değişikliklerin her biri için belirlenmiş ışınlama dozunun uygun teknoloji ve hijyenik koşullarda gerçekleştirilmesi de zorunlu.
Kapıdan pazarlamacılar tüketicileri aldatıyor
SANAYİ Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, tüketicilerin karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin kapıdan satışlar olduğunu söyledi. Pektaş, kapıdan satışlarda profesyonel satıcılar tarafından, hazırlıksız yakalanan tüketiciye satış sözleşmelerinin emrivaki olarak kabul ettirildiğine de dikkat çekti. Pektaş, ‘‘Bu satışlarda tüketiciler genellikle ev kadınlarıdır ve satıştan sonra pişman olmaktadırlar. Bu nedenle tüketicilerin eğitimi ve örgütlenmesi önemli’’ diye konuştu.
Sigorta hukuku artık internette
INTERNETTE sigorta konusunda her türlü bilginin alınabileceği bir site oluşturuldu. Avukat Kamil Özbasan tarafından açılan http://www.sigortahukuku.com adresindeki sitede sigortacılıkla ilgili her türlü bilgi yer alıyor. Ayrıca, Yargıtay Kararları, tüketici sorunları da sitenin bölümlerinden bazılarını oluşturuyor. Özbasan sitenin sigorta bilincinin gelişmesini sağlamak amacıyla oluşturulduğunu söyledi.
Kaçak elektrik kullanana hapis cezası
TEDAŞ, kaçak elektrik kullanımından kaynaklanan kaybın yılda 350 trilyon lira ulaşması üzerine, strateji değiştirdi. Bundan böyle, kaçak elektrik kullananlar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulacak ve devletin malını çalmakla yargılanmaları sağlanacak. Böylece, kaçak elektrik kullananlara sadece para cezası uygulanmayacak, hapis cezası da verilebilecek.
TEDAŞ Genel Müdür Vekili Nuri Doğan, 1996 yılından bu yana alınan tüm önlemlere karşın kaçak elektrik kullanımının arttığını belirtti. Bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de şebekelerde teknik kayıpların yaşandığını kaydeden Doğan, batılı ülkelerde kayıp oranının yüzde 7 düzeyinde gerçekleştiğini, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 10 düzeyinde bulunduğunu bildirdi. Yüzde 10'luk kayıp oranına, yüzde 10 düzeyinde de kaçak elektrik kullanımı eklendiğini savunan Doğan, kaçak kullanımın yıllık faturasının da 350 trilyon liraya ulaştığını belirtti.
DAVALAR AÇILACAK
Kaçak kullanımın önlenmesine yönelik Türkiye genelinde taramalar yapılacağını ve kaçak elektrik kullananlar hakkında dava açılacağını da söyledi.
Kaçakların önlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarına da değinen Doğan ‘‘Kaçak kullanım yapanlara, daha önce sadece para cezası uygulanıyordu. Ancak para cezaları kaçak kullanımda caydırıcı etki yaratamadı. Bundan böyle tüm Türkiye'de çok sıkı taramalar yapacağız. Bu tespitler sonucunda, kaçak elektrik kullananlara, devletin malını çaldıkları gerekçesiyle, haklarında hapis cezalarına çarptırılmaları için savcılıklara suç duyurusunda bulunacağız’’ dedi.
Paylaş