Fırsatçılar savaş pazarına çıktı

IRAK'la savaş olasılığının artması üzerine kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı korunma amacıyla oluşturulan setler, internet üzerinden Türk tüketicilerine 540 milyon lira karşılığında satılmaya başlandı. Bu setlerin içinde gaz maskesi ve kimyasal gazlara karşı kullanılan iğneler gibi 10 farklı ürün bulunuyor.

ANKARA ile Washington arasında Irak'la ilgili pazarlıkların kızışmasıyla birlikte, bir anda savaş fırsatçıları türedi. İnternet üzerinden satış yapan bu fırsatçılar, hazırladıkları kimyasal ve biyolojik savaştan korunma setlerini 324 dolar 50 sent (540 milyon lira) karşılığında pazarlamaya başladı.

Setler, kimyasal koruyucu tulumdan gaz maskesine, sinir gazlarına karşı kullanılan Atropin adlı iğneden çizme ve eldivene, saf sabundan gaz filtresine kadar 10 farklı malzemeden oluşuyor. Sadece gaz maskesi ve malzemelerinden oluşan setlere ise 206 dolar 50 sent (345 milyon lira) ödemek gerekiyor.

HEDEF DOĞU ANADOLU

Arkadaşımız Yeliz Küçük, kimyasal ve biyolojik savaştan korunma setlerini pazarlayan Deniz Marketi adlı firmanın Genel Müdürü Cevdet Bakır'la görüştü. Hedef müşteri kitlesinin olası bir Irak savaşında kullanılacak kimyasal silahlara karşı korunmak isteyenlerden oluştuğunu söyleyen Bakır,

‘‘Savaş olasılığının artması üzerine, bundan iki ay önce bu ürünlerin satışına başlama kararı aldık. Pazarladığımız ürünler, sadece kimyasal saldırılara karşı oluşturduğumuz setlerle sınırlı kalmayacak. Nükleer savaşla ilgili cihazları da Türkiye'ye getirmeyi planlıyoruz. Bu cihazları kullananlar, nükleer saldırılardan bile etkilenmeden kurtulabilecek’’ dedi.

HEPSİ UYGUN DEĞİL

Kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı oluşturdukları korunma setlerinin yerli ürünlerden oluştuğuna da değinen Bakır, ‘‘Şu anda piyasada satılan gaz maskeleri sadece sanayi gazlarından korunmada kullanılabiliyor. Bunlar kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı kullanıma uygun değil. Pazarladığımız gaz maskeleri ise 10 yıl kimyasal saldırılara karşı kullanılma özelliğine sahip’’ dedi.

Tüketicileri, savaşın çıkmasını beklemeden korunma önlemlerini almaya çağıran Bakır, Savaş çıkınca, sattığımız bu ürünlere el konulabilir. Barış ortamında bu setlerden edinilmesinde fayda var'' dedi.

SATIŞLARDAN ŞİKAYETÇİ

Kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı oluşturulan setleri İki aydır satmalarına karşın, yeterli bilinçlenme oluşmadığı için hedefledikleri satış rakkamlarına ulaşamadıklarını da söyleyen Bakır, ‘‘Bu ürünlere özellikle büyük firmalar ilgi gösteriyor. Bazı kritik görevlerde bulunan personellerine bu ürünleri alıyor. Ayrıca, sayıları az da olsa korunma amacıyla satın alan aileler de var. Yaptığımız satışların büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşıyor. Ankara ve İstanbul'dan da bazı siparişler aldık. Ancak, Karadeniz ve Ege Bölgesi'nden henüz talep gelmedi’’ dedi.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün olası bir savaşa karşı önlem olarak 100 bin adet gaz maskesi aldığına da dikkat çeken Cevdet Bakır, ‘‘70 milyonluk Türkiye'de 100 bin adet gaz maskesi kime yetecek? Bu nedenle, kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı, herkes kendi başının çaresine bakmak zorunda’’ dedi.
Yazarın Tüm Yazıları