Paylaş
TÜRK Trans, e-Tura ve e-Güven ve olmak üzere toplam üç firmanın yetkilendirildiği elektronik imzada, son dört yılda kullanıcı sayısı 70 bine ulaştı. Ancak bu sayının, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TCK) uygulamaya girmesiyle birlikte 2012 yılının temmuz ayında 28 kat birden artarak, 2 milyonu aşması bekleniyor. Bu da, bir çok alanda kullanımı zorunlu hale gelecek olan e-imzaların elektronik ortamda atılabilmesi için kullanıcıların yıllık ödediği toplam bedellerinin de 10 milyon TL’den 300 milyon TL’ye çıkmasını sağlayacak.
Dört kurum verebiliyor
Şu anda bankacılık başta olmak üzere, EKAP ve UYAP çerçevesinde işlem yapmak, e-devlet’te talepte bulunmak ve sınav için başvuru yapmak gibi elektronik ortamda gerçekleştirilen birçok uygulamada e-imza kullanmak gerekiyor. Elektronik imzayı da Türkiye’de 3’ü özel biri de TÜBİTAK olmak üzere toplam dört kurum ve kuruluş verebiliyor. Kamu kurum ve kuruluşları, kullandıkları elektronik imzaları TÜBİTAK’tan alırken, kişilerin ve şirketlerin kullandığı imzaları da Faruk Eczacıbaşı’nın sahibi olduğu e-Güven, Elele Vakfı’nın kurduğu Türk Trans ve Kuran Petrol’ün de ortaklarından olan Hüseyin Kuran’ın e-Tuğra adlı kuruluşlar gerçekleştiriyor.
Banka ve GSM’ciler de var
Bu kuruluşların düzenlediği elektronik imzaları, banka ve GSM kuruluşları da müşterilerinin kullanımına açmak için toplu olarak alıyor. Bu kuruluşlar elektronik imzaları Otocad gibi yazılımların içine dahil ederek, müşterilerine pazarlıyor. Elektronik imza verme yetkisi olan kuruluşların ve bayilerin dışında banka, GSM ve yazılım firmalarından alınan e-imzalar için de kullanım ücretleri ödenmesi gerekiyor. E-Tuğra’nın sahibi Hüseyin Kuran’a göre, şu anda Türkiye’de bulunan 70 bin elektronik imza kullanıcı sayısı, Yeni Ticaret Kanunu’nun 2012 temmuz ayından itibaren uygulamaya girmesiyle birlikte, 2 milyona ulaşacak.
10 bin TL’ye kadar olan zararı sigorta karşılıyor
ELEKTRONİK imza uygulaması yüzünden karşı-laşılacak zararların telafisi de sağlanacak. Bunun için mali zorunluluk sigortası devreye giriyor. e-imza yüzünden oluşacak 10 bin TL’ye kadar olan maddi zararlar, bu sigorta kapsamında güvence altına alınıyor.
Kuruluştan kuruluşa farklı fiyat uygulanıyor
ELEKTRONİK imza kuruluşlarından kimlik tespiti şartıyla 1-2 ve 3 yıllık olarak e-imza kullanım hakkı alınabiliyor. Bunun yıllık bedeli de ortalama 150 lira oluyor. Banka ve GSM operatörü kuruluşlardan alınan imzalar için ödenen bedel de kuruluştan kuruluşa değişebiliyor. Cep telefonlarının SIM kartlarına gömülü olarak gelen bu imzaların kullanım bedeli de ya aylık ortalama 4 TL ya da yıllık 48 TL olarak faturalara yansıyor.
Elektronik imza ve SSL’de teknoloji ihracı başlıyor
2003 yılında dönemin Sanayi Bakanı Ali Coşkun’un müşaviri ve Türkiye’nin ilk e-devlet danışmanı olan sahibi Hüseyin Kuran, elektronik imzada Avrupa ve ABD’ye teknoloji satacak düzeye ulaşıldığını belirterek, “Şimdiden güvenli giriş tüneli (SSL) sertifikası talepleri geliyor” dedi.
Paylaş