Aileler tatile çıkıyor yaşlılar 50 milyon dolara evde bakılıyor

2014 yılında yaşlı nüfusun 11 milyona ulaşacağı Türkiye’de, evde bakım ve sağlık hizmetleri sektöründe, patlama yaşanıyor. Evinde yatalak hastası ve bakıma muhtaç yakını bulunanların tatil planları sayesinde sektörün yıllık pazar hacmi, 50 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı

TOPLAM 400 bin kanser ve  400 bin de alzheimer hastasının bulunduğu Türkiye’de, evde bakım ve sağlık hizmetleri sektöründe, yaz sezonuna girilmesiyle birlikte patlama yaşanıyor. Evinde yatalak hastası ve bakıma muhtaç yakını bulunanların tatil planları sayesinde, yıllık pazar hacmi 50 milyon dolara ulaşan sektörde, yeni doğan bebekten yatalak hastaya, doktor gözetiminden hastane sonrası tevadiye kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuluyor. Faaliyet gösteren ruhsatlı firma sayısının 25’e ulaştığı sektörde, ruhsatsızlarla birlikte 350 firma rekabet ediyor. Pazarda günlük, haftalık ve aylık bakım hizmeti de veriliyor.

Ücretler değişiyor

Bu da, evlerinde bakıma muhtaç yakını bulunanlara da tatil yapabilme imkanı sağlıyor. Her hasta için farklı bakım planları hazırlayan firmalarda, ücretlendirme de değişiklikler gösteriyor. Bir ay süreyle haftada bir gün eve eğitim amacıyla gelen hemşirenin maliyeti 300 TL olurken, hipertansiyonu ya da diyabeti olan bir hastanın 2 ayda bir gerçekleştirilen kontrollerinin bedeli de 600 ila 700 TL arasında değişiyor. Hizmetler içerisinde genellikle evde hemşire, evde bakım destek elemanı, evde doktor, evde tıbbi cihaz ve fizyoterapi yoğun olarak talep ediliyor. Bunlara ek olarak, evde laboratuvar ve röntgen hizmetleri de verilebiliyor. Fizik tedavi, rehabilitasyon, psikolog ve diyetisyen temininin yanı sıra medikal cihaz kiralama, ultrason, ambulans hizmeti, EKG gibi birçok hizmeti hastanın ayağına götüren firmalar, anne-baba eğitimi ve bebek bakımı da sağlıyor. Firmalar tatile gitmek isteyen ancak hastasını ya da bakıma muhtaç yakınını yalnız bırakamayan ailelerin de çözüm noktası oluyor.

Haberin Devamı

Kişiye özel program

Hastanın ev ortamının hizmet için uygun olup olmadığı değerlendiriliyor ve gerekli koşulların oluşturulması sağlanıyor. Kişiye özel hizmet planı kapsamında; hastanın bağımlılık derecesi, bakım için gerekli tıbbi ekipman ve malzeme hazırlanıyor. Ardından da sağlık personeli seçimi yapılıyor. Hizmet sürecinde hastanın ve yakınlarının önerileri ve istekleri de dikkate alınıyor. Her hastanın bakım planı hastaya özel planlandığından ücretlendirme de hastadan hastaya değişiklik gösteriyor.

Haberin Devamı

Çocuklarla 1.5 milyon

Arkadaşımız Seda Akdemir’in yaptığı araştırmaya göre, aralarında Senior Asist, Eczacıbaşı, Sevgice, Emcare ve Life Evde Bakım’ında da bulunduğu 25 firma, Türkiye’de ruhsatlı olarak evde bakım ve sağlık hizmeti veriyor. Ayrıca, sektörde ruhsatsız ve izinsiz çalışan şirketlerin sayısı da 350’yi buluyor. Türkiye’de olduğu gibi dünyada da hızla büyüyen pazarın tüm sağlık harcamaları içindeki payı da yüzde 7.8’e ulaşmış durumda. Türkiye’de evde bakım hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı çocuklarla birlikte 1.5 milyona ulaşıyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ise 2012 yılında toplam 150 bin yaşlı hastanın evlerinde bakımını gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Dünyada evde bakım hizmetleri

ABD’de 17 bin, Almanya’da 13 bin kuruluş evde bakım hizmeti veriyor.
Yurtdışında belediye ve kiliseler de bu alanda hizmet verebiliyor.
İngiltere’de ise her 6 yaşlıdan biri uzun dönem bakım hizmetinden yararlanabiliyor.
Japonya’da yaşlıların büyük bölümü aileleri tarafından ev ortamında bakılıyor.

Yaşlı nüfus 17 milyon olacak

ECZACIBAŞI sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugötüren, evde bakım hizmetlerinin Türkiye için yeni bir alan olduğunu belirterek, “Yapılan çalışmalara göre 2025 yılında Türkiye’nin nüfusunun 83.5 milyon olacağı öngörülüyor. Yine Türkiye’de nüfus artış hızının 2010 yılında yüzde 1 iken 2050 yılında yüzde 0.01 olması bekleniyor. 2050 yılında ülkemizde 17 milyonluk bir yaşlı nüfusa sahip olunacağı tahmin ediliyor ve bu sayı, günümüz yaşlı AB ülkelerinin ortalamasının da üzerinde” dedi.

Haberin Devamı

Kaliteli sağlık hizmeti

SEKTÖRÜ yaratan nedenlerin başında yüksek maliyetli tedavilerin ücretini düşürmenin ve kalite sağlık hizmetiyle hastanın yaşam kalitesini artırmanın geldiğini kaydeden Senior Asist Genel Müdürü Aynur Dik, “Türkiye’de son yıllarda ölüm hızındaki azalmayla yaşam süresi uzuyor. Gelecek 25 yılda Türkiye; dünyada yaşlı nüfusun en hızlı arttığı ikinci ülke olacak. Artacak yaşlı nüfus ve kronik hastalıkla beraber iyi planlamış, deneyimli sağlık çalışanları tarafından sunulan evde bakım ve evde sağlık hizmetine de gösterilen önem artacak” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları