Pub deneyimi ve sürpriz mutfak

Yılın 300’den fazla gününün güneşli geçtiği Texas eyaletindeki El Paso şehri, ABD-Meksika sınırını çizen Rio Grande nehrinin çevresinde konuşlanıyor.

Haberin Devamı

Meksika ve Amerikan kültürünün harmanlandığı kent, Chihuahuan Çölü’nün ortasında bir vaha... Fortune Dergisi’nin 2011 yılında yaptığı bir araştırmada Amerika’da insanların çalışmaktan mutluluk duydukları ilk 10 kent arasına giren El Paso’da sakin ve keyifli bir yaşam hüküm sürüyor. Bu hafta adını, Amerika’nın bu bohem şehrinden alan bir Ankara mekanını ziyaret ettim. Dört şubesi ile Bahçelievler, Bestekar Sokak ve Kızılay’da hizmet veren El Paso, Başkent’te 16 yıllık bir geçmişe sahip. Dekorasyonu ve müzikleri ile pub ortamını yaşatan mekanın mutfağı ise, ilk kez deneyenler için lezzetli bir sürprize dönüşüyor. Yıllanan müdavimler ise, favori yemeklerini tatmak için El Paso’yu mütemadiyen ziyaret ediyor.

ÇİFT KÖFTELİ DEV HAMBURGER

Mekanın Karanfil Sokak’taki şubesi, bahçesi ve müzikleri ile Kızılay’ın kargaşasından uzaklaştırıyor. Mutfaktan masaya ulaşan lezzetler için zeytinyağı Hatay’dan, çeşitli ot ve baharatlar ise Trabzon, Ordu ve Baypazarı’ndan geliyor. Afyon’dan Ankara’ya ulaşan etler, çeşitli baharat karışımları ile marine ediliyor. El Paso’da yemeğe hafif bir başlangıç yapmak isteyenler için Cheese Cassesillas’ı öneriyorum. El yapımı tortillanın arasında mozarella, cheddar, taze kaşar ve taze soğan ile hazırlanıyor. Range sos ve patates cipsi ile servis ediliyor. Hamursuz başlangıç isteyenler peynir tabağını, vejeteryanlar ise Vegetable Latinas’ı deneyebilir. Ana yemekte tadına ilk baktığım lezzet, Red Nebraska oldu. Baharatlarda marine edilen bonfile parçaları, sarımsaklı ekmek dilimleri ile servis ediliyor. Sunumun ortasında patates püresi ve rosemary bulunuyor. Mekanda, el yapımı hamburger severlerin tercih etmesi gereken seçenek ise, 240 gramlık köftesi ile Billy the Kid oluyor. El Paso’nun kendi ürettiği ekmeğin arasında iki parça köfte, domates, yeşillik, mantarlı omlet, demiglas ve binada sosları bulunuyor. Tahta bir platformun üzerinde sunulan dev hamburgere soslu patates cipsleri, barbekü, ranch ve latin dip soslar eşlik ediyor. Billy the Kid’in doyma garantili olduğunu söyleyebilirim. Mekanın en çok tercih edilenleri arasında olduğunu öğrendiğim Minnesota beef, 22 çeşit taze otla marine edilen üç parça bonfileden oluşuyor. Etlerin üzerinde “Cafe de Paris”e benzer bir sos, yanında ise iri dilimli patates cipsleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Pub deneyimi ve sürpriz mutfak

Haberin Devamı

ŞİŞTE KAŞARLI BONFİLE

Arasında kaşar peynirleri ile şişe dizilen bonfilelerle hazırlanan Florida Hot Girls, görüntüsüyle iştah açıyor. Soğutulmadan, hızlı biçimde tüketilmesi gereken şiş bonfilelere; ızgara biber, domates ile taze patates kavurması eşlik ediyor. İsmi ile dikkat çeken Florida Hot Girls, lezzetiyle de iz bırakıyor. Makarnalarını kendi mutfağında hazırladığını öğrendiğim mekanda Tennessee River’ı denedim. Fettucini makarna; tavuk fileto, köri, krema ve parmesan ile birlikte servis ediliyor. Dumanı üzerinde gelen fajitayı bir yandan soğutup, diğer yandan yemeye çalışmak ayrı bir keyif. Fajitada bonfile dilimlerine; soğan, California biber ve Meksika baharatları ekleniyor. Tortilla ile birlikte yapılan sunumda ise kaşar peyniri, jalapeno biber, Guatemala, ranch ve salsa soslar bulunuyor. Mekanın mutfağında bulunan kadın şeflerin lezzetlere pozitif bir katkı sağladığını söyleyebilirim. El Paso’nun tüm mutfakları ChefSezgin tarafından koordine ediliyor. Mekanda 12.00-20.00 saatleri arasında tüm ürünlerde yüzde 40 indirim uygulanıyor. Ayrıca El Paso Kızılay’ın ücretsiz otopark hizmeti bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

MEYVELİ TİRAMİSU

Tatlı kapanış için mekanda bulunan çok sayıda seçeneğin arasından Türkiye’de güncellenmiş haliyle sunulan tiramisuyu denedim. İnce bir dilim kek üzerine yerleştirilen krema ile hazırlanan tiramisuda çikolata parçacıkları bulunuyor. Meyve dilimleri ve çikolata sos eşliğinde servis edilen tatlı denenebilir. Tatlı için vakti olanlara önerim ise, pişirilmesi biraz vakit alan sufle olacak.

MENÜDE NE VAR

- Red Nebraska 26 TL
- Billy the Kid 21 TL
- Minnesota beef 27 TL
- Florida Hot Girls 27 TL
- Old fashioned fajita 26 TL
- Tiramisu 11 TL

MANZARA VE LEZZETİYLE GELDİ

İstanbul’da balık yemenin en çekici yanı boğaz manzarasıdır. Konuğu olduğunuz restoranın sunduğu lezzetler damak tadınıza hitap ediyorsa, üzerine eklenen manzara yemeğin keyfini kat kat artırır. Tabii yedi tepeli şehirde lokasyonu ile göz boyayıp, menüsüyle hayal kırıklığı yaratan mekanlara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Bu noktada sosyal medya kanallarında ufak çaplı bir araştırma, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir. Boğaz manzarası, Ankara için tatlı bir hayal olsa da bu hafta keyifli menüsü ile İstanbul’dan Başkent’e açılan bir mekanı ziyaret ettim. Sarayburnu, Haliç, Arnavutköy ve Cihangir’de İstanbul Boğazı, Nevşehir Avanos’ta Kızılırmak Nehri manzaralı şubeleri ile hizmet veren Sur Balık, son olarak Başkentli balık severler ile buluştu. Konya Yolu ile 1071 Malazgirt Bulvarı’nın kesiştiği köşede birkaç ay önce açılan mekan, geniş menüsü ve sunumdaki özeniyle dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Pub deneyimi ve sürpriz mutfak

TEK SUNUMDA SEKİZ MEZE

Sur Balık’ta yemek; kurtulmuş domates, Edremit zeytini, yeşillik tabağı ve ceviz ile başlıyor. Başlangıcın unlu üyeleri ise, focaccia ve sıcak mısır ekmekleri oluyor. Çok sayıda meze seçeneği arasından tercih yapmak zor. Bu noktada mekanın “kaşık sunum”u tercih edilebilir. Tahta bir platform üzerine yerleştirilen kaşıklarda tadımlık mezeler servis ediliyor. Sunum, 8 çeşit mezeyi aynı anda denemenizi sağlıyor. Sipariş ettiğim kaşık sunumda; ahtapot söğüş, sur ezmesi, radika, yoğurtlu semiz, ahtapot carpaccio, odun ateşinde közlenmiş patlıcan, Çerkes balığı ve İskenderun karidesini denedim. İlk önerim, kısa süre sonra bulamayacağınız radika olacak. Limon, zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan otun üzerinde dilim peynir ve çeri domates bulunuyor. Sezonunu kaçırmamanızı öneririm. Bol zeytinyağı ve tereyağı ile sunulan ahtapot söğüş de keyifli bir seçenek. Karabiber ile servis edilen ahtapot carpaccio ise, iz bırakan bir tat. İskenderun’dan gelen taze karidesi de unutmamak gerekiyor. Mezeler dışında soğuk başlangıç serisinde balık pastırmaya sarılı ayva ile truf yağında kuşkonmaz ve mantarı deneyebilirsiniz. Bebek mısır eşliğinde servis edilen kuşkonmaz ve mantar, hafif ve faydalı bir başlangıç.

Haberin Devamı

DİLİM EKMEKTE AHTAPOT TANDIR

Sur Balık’ın menüsünde “ara sıcak” kategorisine “soğuk başlangıç” adı verilmiş. Başlangıçların sıcak bölümünde üç seçenekten söz edeceğim. Tadına baktıklarım arasında en keyiflisi ahtapot tandır oldu. Kızarmış dilim ekmeğin üzerinde domates sosu ile servis ediliyor. Baharat karışımını beğendiğim balık köfte ise, bir diğer sıcak alternatif. Sıcak tercihleri arasında mutlaka denenmesini önereceğim lezzet ise, sırrını öğrenemediğim terbiyesi ile kalamar ızgara oldu. Mekan, dilerseniz balık köfte ve kalamar ızgarayı, tartar sos ile aynı sunumda buluşturuyor. Kalamar, ahşap bir platformdan uzanan iki metalin üzerinde duran şişte servis ediliyor.

KAĞITTA SEBZELİ FIRIN LEVREK

Balık tercihimi kağıda sarılı fırında levrekten yana kullandım. Balığın üzerinde; domates, California biber, soğan ve mantarlar bulunuyor. Balığın içinde piştiği kağıt servis sırasında açılıyor ve pişim sırasında tadının kaçmasını engelliyor. Üzerine tuz ve karabiber eklemenizi tavsiye ediyorum. Sur Balık’ta salata denemek isterseniz, tercihinizi “cano”dan yana kullanabilirsiniz. Sirkede bekletilen kabuksuz domates dilimleri ve soğan ile hazırlanan cano salatanın, mekanın müdavimleri tarafından mutlaka sipariş edildiğini öğrendim. Sirke sevmeyenler için önerim ise karidesli Sur salata olacak. Küp domates, roka, soğan ve ezine koyun peynirinin karides ile buluştuğu lezzetli bir seçenek. İki ana arterin kesişim noktasında bulunan Sur Balık’a ulaşım oldukça kolay. Ayrıca mekanın, trafik denetimine takılmaktan çekinen konuklarını, şoförlü bir araç ile istedikleri adresten alıp, gecenin sonunda aynı noktaya bıraktığını öğrendim. Ekstra bir ücret talep edilmeyen bu hizmet ile Ankara’da daha önce karşılaşmadığım için farklı bulduğumu söyleyebilirim.

ÇİKOLATA ÇUBUKLU AYVA TATLILARI

Mekanda tatlı kapanış için birçok seçenek bulunuyor. Bunca yemeğin ardından yeriniz kaldıysa tatlı kapanış için ilk tavsiyem ayva tatlısı olacak. Rengi bordoya dönen ayva parçaları; kaymak, ceviz ve taze nane yaprakları eşliğinde sunuluyor. Her bir parçanın üstünde ince çikolata çubukları bulunuyor. Sur Balık’ın özel lezzetleri arasında yer alan fındık tatlısı ise, farklı bir deneyim vaadediyor. İnce kek dilimleri üzerine serilen fındık kremasının üzerine yine fındık özünden elde edilen bir sos dökülüyor. Pembe bezelerle zengileşen sunumda her bir tatlı için tabağa fındık frappe ekleniyor.

MENÜDE NE VAR

- Radika 6 TL
- Ahtapot carpaccio 12 TL
- Truf yağında kuşkonmaz 8 TL
- Pastırma ayva eşliğinde 12 TL
- Karides 14 TL
- Kalamar ızgara 18 TL
- Cano salata 12 TL
- Ayva tatlısı 12 TL
- Fındık tatlısı 12 TL

Yazarın Tüm Yazıları