Türkiye, Oğuz Mucurluoğlu’nu “duran adam” eylemleri sırasında Twitter’da yayılan fotoğraflarıyla fark etti. Hürriyet.com.tr’nin haberiyle Mucurluoğlu, dünyanın öbür ucunda dahi bilinir hale geldi. Aslında Ankaralılar, Oğuz Mucurluoğlu’nu yakından tanıyor. Henüz 40 günlükken geçirdiği “sarılık” hastalığı sonucu el ve ayaklarını kullanamaz hale gelen spastik engelli Mucurluoğlu, hayata meydan okuyan kocaman bir yüreğe sahip...
OTOBÜSE BİNEMİYOR
Ankara Hürriyet, Oğuz Mucurluoğlu’nun engellere karşı nasıl mücüdele ettiğini Fatih Tekeci’nin haber ve röportajlarıyla birçok kez Başkent’e duyurdu. Ankara’nın engelliler için ne kadar yaşanabilir bir kent olduğunu görmek isteyen Oğuz ve Fatih, Esat’tan yola çıkıp Kızılay’a ulaştı. Pek kolay olmayan bu yolculukta Oğuz bir kaç kez kaza tehlikesi atlattı, üst geçitleri kullanamadı, otobüse binemedi, kaldırım rampalarının bozuk olması nedeniyle güzergahını değiştirdi hatta engelli asansörünü hareket ettiremedi. Başkentliler, Oğuz’un bir günde yaşadıklarını Fatih Tekeci’nin kaleminden okudu.
twitter.com/esevgi
İKİ KİTAP YAZDI
Son dakika değişikliğiyle Ankara Alışveriş Festivali’nin yüzü olan Amerikalı model Emily DiDonato, belki de farkında olmadan Başkent için eşsiz bir tanıtım kampanyasına imza attı. Twitter’da “Ankara” araması yapıldığında en az yarısı olumsuz görüşler içeren tweetlere rastlamaya alışkınız. Bu tweetlerin büyük bölümü Türkçe olduğu için kol kırılıp, yen içinde kalıyor. Uluslararası anlamda pek sorun yok. Fakat dünyanın tanıdığı bir ünlünün Başkent hakkında yapacağı sosyal medya paylaşımları büyük önem taşıyor.
SAHNEDEN GELEN TWEETLER
DiDonato da Ankara için sosyal medya üzerinden önemli bir tanıtım kampanyası yürüttü. Ünlü modelin Twitter, Instagram ve Vine gibi sosyal ağlar üzerindeki 100 bine yakın takipçisi, DiDonato’nun Ankara seyahatini dünyanın dört bir yanından takip etti. Başkent, seyahate başladığı andan itibaren tüm görüp, yiyip, içtiklerini takipçilerine aktaran DiDonato’ya bir teşekkür borçlu. Festivali başlatacağı gong töreni için çıktığı sahnede dahi tweet göndermeye devam etti. vurduğu “Benim” diyen bir reklam ajansı dahi dünyanın dört bir yanına dağılmış böyle homojen bir kitleye Başkent’i tanıtamazdı.
twitter.com/esevgi
BANA BİR “HI” BİLE DEMEDİ
Her hafta, farklı etiketlerle Başkent’in sorunlarını Ankaralılardan dinleyen 141. Karakter, Türkiye’de Gezi Parkı olayları ile değişen sosyal medyadaki kullanım alışkanlıklarını mercek altına alıyor. Kısa süre öncesine kadar Türklerin daha çok bireysel bildirim amaçlı kullandığı Twitter, Gezi Parkı olayları ile birlikte konumunu farklı bir noktaya taşıdı.
“PİLAV ÜSTÜ DÖNER”E SANSÜR
TV dizilerine ilişkin etiketler oluşturup, anlık tweetlerle sahne anlatan, restoranda önüne servis edilen pilav üstü dönerin fotoğrafını paylaşan, direksiyonuna geçtiği otomobilin hız kadranını gösteren, futbol maçı izlerken rakip takımın taraftarına karşı küfürler sıralayan ve dudaklarını büzerek verdiği seksi pozu kamuya açanlar, yerini bambaşka bir kitleye bıraktı. Olaylar sırasında Twitter’ın Türk kullanıcıları, kimseyi ilgilendirmeyen bireysel gündemlerini bir kenara kaldırıp, ülkede olan bitene odaklandı. “Hashtag” denilen etiketlerin Twitter’da ne işe yaradığının farkına vardı. Arkadaşlarının, yakınlarının bulunduğu bölgede neler yaşandığını öğrenmek için hesabı bulunmayanların da kullanımına açık olan Twitter’da “arama” işlevini keşfetti, semt isimleri ile aramalar yaparak olan biteni, bulunduğu yerden fotoğraflar eşliğinde takip etti.
twitter.com/esevgi
CANLI YAYIN CEBE GİRDİ
Nüfusu 5 milyona yaklaşan Başkent, eski-yeni semtleriyle çok sayıda barınma bölgesine sahip. Fakat Ankara’yı diğer şehirlerden ayıran önemli özelliklerinden biri de tüm semtlerinin belli başlı “kimlik”lere sahip olması... Yeni tanıştığınız birine yönelttiğiniz, “Hangi semtte yaşıyorsun” sorusuna yanıt aldıktan sonra başınızın üstünde sadece sizin görebildiğiniz konuşma balonları belirir: “Hmmm orada yaşıyorsa böyledir, burada yaşıyorsa şöyledir...”
YAZILI OLMAYAN KURALLAR
Ankara’da yaşanılan semt, karşınızdaki insana davranışınızı dahi etkiler. Semtlerin de kendi içlerinde farklı davranış kalıpları, yazılı olmayan giyim kuşam kuralları vardır. Şehri baştan başa dolaştığınızda sosyal iklimdeki değişime tanık olursunuz. 141. Karakter bu hafta Başkentlilere #AnkaradaEnSevdigimSemt etiketi ile düşüncelerini sordu. Büyük bölümü sebebini bildirmese de Ankara’da herkesin sevdiği bir semt var. İşte Ankaralıların sevdiği semtler...
- @erilli_06_22 #AnkaradaEnSevdigimSemt Kavaklıdere’dir. Kavaklıdere bir ekoldür, hiçbir zaman ölmez, sadece yaşlanır.
- @safak89 #AnkaradaEnSevdigimSemt Ümitköy ve Or-An
Severek ve isteyerek Ankara’da yaşayanların sinir kat sayısını yükseltmek istiyorsanız onlara, “İstanbul Ankara’dan daha güzel” diyebilirsiniz. Keza kentin ziyaretçilerinin büyük bölümü, bilerek ya da farkında olmadan bunu sıkça yapıyor. Hal böyle olunca Başkentliler de yaşadıkları kente ilişkin savunma argümanları geliştiriyor. Örneğin, geniş mönülerine karşın, garsonların her siparişte “O yok” yanıtını verdiği İstanbul restoranları, Ankaralıların dilinde... Başkent restoranları ile ilgili de sıralanabilecek bir çok eksiklik var fakat onu bir başka etikete bırakıyoruz.
- @kadirc06 #AnkaranınİstanbuldanFarkı sorulduğunda “İstanbul daha güzel” diyen, Ankara’yı kötüleyenlerle aynı il sınırlarında yaşamaktır.
- @EnginBke en çok yüzme bilen insanın Ankara’da kayıtlı olmasıdır. Denizin var, yüzme bilmiyorsan boğulursun istanbullu.
- @EdaArmt deniz olmadan da bir şehrin ne kadar güzel olabileceğini göstermesidir.
- @EnginBke Ankara restoranlarında “Bunu yemek istiyorum”a cevap: “Hay hay.” İstanbul’da “O yok!”
- @gunessyusuff tüm şarkılar İstanbul’u anlatır. Çünkü Ankara anlatılmaz yaşanır...
Haftanın etiketi
#AnkaranınİstanbuldanFarkı
Dünyanın büyük bölümüne hükmeden imparatorlukların sahip olmak için büyük savaşlar verdiği İstanbul ile cumhuriyetin genç başkenti Ankara’nın arasında elbette çok sayıda fark var. Bugün iki ayrı kentte yaşayanların, ikisi arasında gidip gelenlerin, birinden diğerine göçenlerin neler düşündüğünü öğrenmek için Twitter ahalisine “#AnkaranınİstanbuldanFarkı nedir” sorusunu yönelttik.
ANADOLU’NUN YAŞAM TARZI
141. Karakter’e, bireysel deneyimlere dayanan çok sayıda yanıt ulaştı. Bunlar arasında ön plana çıkanı ise “samimiyet” oldu. Başkentliler, Ankara’daki samimiyeti İstanbul’da bulamamaktan yakınıyor. Anadolu’nun geleneklerine bağlı yaşam tarzının Ankara’daki etkisi, bugün karşımıza samimiyet olarak çıkıyor. Başkentliler, denizsizlik ve griliğe karşın Ankara’yı, İstanbul’dan daha samimi buluyor.
- @sinem3301 #AnkaranınİstanbuldanFarkı deniz olmamasına rağmen keyfine bakmayı bilen samimi insanların olması.
Yeni haftanın etiketi
#AnkaranınİstanbuldanFarkı
Annelerin gözünde hiçbir zaman büyümeyen çocuklar, Twitter’dan sesleniyor. Ankaralı evlatların arasında annesine, anne olacağını duyuran da var, derste canı sıkıldığını söyleyen de... Kızgın annelerin elinde can yakan bir “silah”a dönüşebilen terlikler de 141. Karakter’in gündeminde yerini alıyor.
- @TutuncuCigdem Benim #AnnemeMesajım Küçük kızın anne oluyor.
- @pelinseval Kredi kart limitimi düşürürsen evi terk ederim.
- @GunayKodazz Annem benim. Sen bunu okurken ben finallere hazırlanıyor olacağım. Merak etmeyin ama az para yollarsanız çok güzel olur. Özledim.
Kampüsteki çimlerin üzerine uzanmak ya da büyük bir anfide yüzlerce kişi ders dinlemek, üniversite sınavına hazırlanan gençlerin en büyük hayalleri arasında ön sıralarda yer alır. Peki Ankara’daki onlarca üniversite ve kent yaşamı gençlerin hayallerine yanıt verebiliyor mu? Twitter’da #AnkaradaÖğrenciOlmak etiketine yazan gençler, deneyimlerini bizlerle paylaştı.
AKSİYONUN ORTASINDA
Başarılı olanların 4 yıl, ağırdan almayı sevenlerin daha fazla vakit geçirdiği üniversitelilik dönemini Ankara’da geçirenlerin büyük bölümü “kampüssüz üniversite”den yakınıyor. Öte yandan yaşam alanından memnun olup, kampüsten ayda bir dışarı çıkanlar ve aksiyonun ortasında kalanlar da var.
- @altancanguclu #AnkaradaÖğrenciOlmak isim yapmış üniversitelerin yetersiz kampüsleri olduğu için 4 yıllık öğrencilik hayatını geleceğine takas etmektir.
- @sadriguler #AnkaradaÖğrenciOlmak ODTÜ Kampüsü dışına ayda bir çıkmaktır.
- @Ak_AbdullahK #AnkaradaÖğrenciOlmak okuldan kaçıp okul bahçesinde durmaktır.