PaylaÅŸ
Meksika temsilcisi Pachuca ile Fas temsilcisi Casablanca Gremio’nun rakibi olmak için karşılaşırken; Ön elemede Auckland City’i geçen ev sahibi Al-Jazira bu sefer Urawa Red Diamonds’ı geçerek yarı finalde Real Madrid’in karşısına çıkmak isteyecek.
Salı ve Çarşamba günü yarı final maçlarının yapılacağı şampiyona; 16 Aralık Pazar akşamı final maçıyla son bulacak.
Son 10 Kulüpler Dünya Kupasının 9’unda kupanın Avrupa kıtasına gittiğini düşünürsek, Real Madrid bu şampiyonanın şüphesiz favorisi konumunda, son 10 yılda kupayı Avrupa kıtasının dışına taşımayı başaran tek takım finalde Chelsea’yi 1-0 yenen Corinthians olmuş. 2012 yılındaki bu finali de Cüneyt Çakır yönetmişti.
FIFA Kulüpler Dünya Kupası olarak adlandırılan organizasyon ilk defa 1960 yılında Intercontinental yani Kıtalararası Kupa adıyla Avrupa ve Güney Amerika şampiyonlarını karşı karşıya getirmek için çift ayaklı olarak başladı. İlk Kıtalararası Kupa’yı Uruguay temsilcisi Penarol’le 0-0 kaldığı maçın rövanşında, sahasında 5-1 kazanan Real Madrid aldı. Penarol ertesi yıl Benfica ile karşılaştığı turnuvada ilk maçı Lizbon’da 1-0 kaybetmiş, sahasında 5-0 kazanmıştı, kurallar gereği iki takımın da birer galibiyeti olduğu için, yine Uruguay’da yapılan 3.maçı da 2-1 kazanarak, bu kupayı daha ikinci organizasyonda Avrupa kıtasının dışına çıkarmayı başarmıştı.
1970lerin başına kadar gayet iyi giden organizasyonda; 1971 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası Şampiyonu Ajax, Kıtalararası Kupa’ya katılmayı reddeder ve yerine Panathinaikos katılır, 1972de turnuvaya katılan ve kupayı kazanan Ajax 1973’de yine katılmayı reddeder ve yerine Juventus katılır. 1974’de Şampiyon Kulüpler Kupasını kazanan Bayern Münih de benzer şekilde hakkını Atletico Madrid’e devreder. 1975 yılında turnuva yapılmazken, 1976 Şampiyon Kulüpler Şampiyonunun bu formatta katıldığı son kupa olur. Bayern Münih iki maç sonunda Cruzerio’yu geçerek şampiyon olacaktır. 1977’de şampiyon Liverpool’un yerine Borussia Mönchengladbach, 1979’da da şampiyon Nottingam Forest yerine Malmö Kıtalararası Kupa’ya katılırken 1978 yılında yine kupa yapılamaz.
Genellikle maddi sebeplerden dolayı Avrupa takımlarının katılmak istemediği Kupa 1980 yılından itibaren Toyota’nın sponsorluğunda, formatı değiştirilerek, tek maç olarak Japonya’da yapılmaya başlar. 1980’deki ilk yeni turnuvayı Nottingam Forest’i 1-0 yenen Nacional takımı kazanır. Japonya’daki maçlarda kupayı kazanan ilk Avrupa takımı 1985de yani ancak 6.yılda 0-0 biten maçın penaltılarında Argentina Juniors’u 4-2 yenen Juventus olacaktır.
Intercontinental Cup Toyota’nın sponsorluğunda çeyrek asır yani tam 25 yıl aralıksız olarak devam eder. 2004 yılında Porto bu kupayı kazanan son takım olur. 1999 Kıtalararası Kupa finalinden bir ay sonra, 2000 yılının başında FIFA; Kulüpler Dünya Kupası adında Brezilya’da bir kupa daha düzenler. Kupaya artık sadece Avrupa ve Güney Amerika takımları değil; FIFA’ya bağlı tüm konfederasyonların en iyi takımları katılacaktır ama nedendir bilinmez kupaya son Libertadores Kupası şampiyonu Palmeiras yerine 1998 Libertadores Kupası şampiyonu Vasco de Gama davet edilir. Bugünkü FIFA Kulüpler Dünya Kupası adının ilk kez kullanıldığı kupayı da Corinthians kazanır.
FIFA 2001 yılında aynı turnuvayı bu sefer 12 takımla yapmayı planlar. Bu 12 takım arasında 2000 yılı UEFA şampiyonu Galatasaray da olacaktır. Kura çekimi yapılır, gruplar ve maç programı belirlenir. Galatasaray, Brezilya’nın Palmeiras, Honduras’ın Olimpia ve S.Arabistan’ın Al-Hilal takımlarıyla aynı grupta yer alır, fakat bu kupa iptal edilir.
2004’teki son Kıtalararası Kupa’dan sonra 2005 yılından itibaren FIFA yeniden Kulüpler Dünya Kupası adıyla bugün hala devam etmekte olan organizasyonu her yıl Aralık ayında düzenlemeye devam eder.
FIFA Kulüpler Dünya Kupası tarafsız saha modeli benimsendikten sonra ilk kez 2009 yılında Japonya dışında bir ülkede Birleşik Arap Emirliklerinde yapılır. 2013 yılında da Fas, turnuvaya Asya kıtası harici ev sahipliği yapan ilk ülke olur, henüz Avrupa ve Güney Amerika’da bu kupanın yapılmadığını da hatırlatalım.
Önümüzdeki yıllarda Dünya Kulüpler Kupasının statüsünün de önümüzdeki yıllarda yeniden değişebilir.
Geçen yıl TRT’nin şifresiz yayınladığı FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası bu yıl Tivibu ekranlarında olacak.
DÃœNYA KADINLAR HENTBOL ÅžAMPÄ°YONASI DEVAM EDÄ°YOR
Almanya’da yapılan ve 24 takımın mücadele ettiği Kadınlar Dünya Şampiyonasında Cuma akşamı grup maçlarını geride bırakıp, Pazar günü eleme maçlarına geçiyoruz.
Turnuvanın başından beri Bein Sports’un gerek televizyon, gerek Bein Connect ve Digiturk Play üzerinden harika bir yayıncılık yaptığı şampiyonada heyecan son 16 maçlarıyla daha da artacak.
Turnuvanın başından bugüne kadar geçen süreçte; Rusya, Norveç, Romanya gibi takımlar gruplarında ön plana çıkarken; ev sahibinin de yer aldığı D Grubunda; Hollanda, Almanya, Sırbistan ve Güney Kore arasında liderlik mücadelesi son maça kadar süreceğe benziyor. Grup lideri Almanya’nın, 4.sırada bulunan Hollanda ile arasında sadece 2 puan fark bulunduğu ve bu iki takımın da, grupta aynı puana sahip Sırbistan ve Kore gibi son maçlarda birbirleriyle karşı karşıya geleceğini düşünürsek, çapraz gruptan Rusya’nın rakibi olmak istemeyen takımlar, eleme öncesi enerjilerini tüketmeye devam etmek zorundalar.
MLS’DE ŞAMPİYON BELLİ OLUYOR
Geçtiğimiz ay play-offların başlamasıyla dolasıyla yazılarımızda yer verdiğimiz MLS’de şampiyon Pazar gecesi belli oluyor.
Tahmin ettiğimiz gibi geçen yılın rövanşı mahiyetinde geçecek olan Toronto – Seattle maçı TSİ 24’te başlayacak ve Eurosport’tan canlı yayınlanacak, Toronto’nun maçı kazanması halinde MLS Kupası tarihinde ilk kez Kanada’ya gidecek.
Â
Â
PaylaÅŸ