Paylaş
Bankacılar, Merkez Bankası’nın “büyümede keskin düşüş kaygısı”nın da etkisiyle piyasaları fazla sıkmak istemediğini, sabah saatlerinde piyasaya yüzde 10 faizden 33 milyar TL verdiğini hatırlattılar. Bunun üzerine dövize talebin yeniden arttığını kaydeden bankacılar, hem bireysel hem de kurumsal talebin yüksek olduğunu belirttiler. Yabancıların bir kısmının dolar kurunu yeterli görüp sabahın ilk saatlerinde sattığını ama sonradan gelen taleple fiyatlar yükselince, sattığı doları yeniden aldığını da söylediler. Bankacıları asıl şaşırtan talep ise bireysel talep olmuş gibi gözüküyor. Bireysel talebin kurun 2.17 TL’ye inmesi üzerine birden yeniden artmaya başladığını, bireysel yatırımcıların 2.24’e kadar dolar almaya devam ettiğini söylediler.
Kurların öğlen saatlerinde ikinci bir yukarı trend çizmesi ise küresel nedenlere bağlandı. G. Afrika’da yapılan 0.50 baz puanlık artışın yeterli görülmediğini, bu nedenle küresel anlamda gelişmekte olan ülke risklerinin satılmaya başladığını kaydeden bankacılar, bu eğilimin öğleden sonra Türkiye’yi etkilediğini, doların bu kadar yükselmesinde G. Afrika’daki yetersiz faiz artışının yani küresel gelişmelerin de rol oynadığını belirttiler.
Merkez Bankası’nın bugün uygulayacağını daha önce açıkladığı olağanüstü gün uygulamasını kaldırdığını, yani yüzde 12 yerine bugün ve her zaman yüzde 10 faizden para vereceğini açıklamasının “piyasada paranın bol olacağı algısı yarattığı” görülüyor. Dolayısıyla piyasa fonlamasının tümüyle yüzde 10 olacağının anlaşıldığı, piyasaların gelinen noktada bu faiz oranını düşük bulmuş olabileceği yorumları da yapılıyor. Bazı bankacılar ise Merkez Bankası’nın daha önce söylediği gibi artık yüzde 10 faizi baz alacağını söylediğini ve bunu uyguladığını, yani bu uygulamanın normal olduğunu söylüyorlar. Buna karşılık dün 33 milyar TL’nin bu faizle verilmesinin piyasaya fazla geldiğinin altı çizilerek, “Merkez Bankası’nın bu miktarı 1 haftaya yayarak vermesi daha iyi olabilirdi” diyen bankacılar da bulunuyor. Bankacıların Merkez Bankası’na yaptığı en önemli eleştiri ise “döviz müdahalesine girmemesi” olarak özetlenebilir.
Paylaş