Paylaş
Daha önce Türkiye Raporu’nun yayımlanmasına izin vermeyen ekonomi yönetimi, şimdi de IMF’in son G-20 toplantısı sonrası açıkladığı yeni raporunda Türkiye’ye ilişkin yayımlanan tahminlerine epey kızdı. IMF’in Türkiye’ye ilişkin, özellikle büyüme tahminlerinin hatalı olduğu görüşündeler.
IMF’in yayımladığı son rapor kamuoyunda fazla konuşulmadı. 9-10 Temmuz G-20 toplantısı sonrası açıklanan yeni IMF raporunda küresel ekonomiye ilişkin risklerin devam ettiği belirtilirken, ülkelere yönelik yeni tahminlere de yer verildi. IMF’in yeni tahminlerine göre Türkiye ekonomisi 2011 yılında yüzde 8.7 büyürken, 2012 yılı büyümesi yüzde 2.5’e iniyor. 2011 ile 2012 yılları 4. çeyrekleri baz alındığında ise yıllık yüzde 0.5 oranında küçülme öngörülüyor. Bunun tercümesi çok açık; IMF Türkiye ekonomisinin gelecek yılın ikinci yarısında ciddi olarak küçüleceğini tahmin ediyor. Böyle bir küçülmenin anlamı ise ekonomide yeniden bir kırılma yaşanacağı.
IMF’in Türkiye’ye ilişkin tahminlerinde dikkat çeken bir başka unsur ise büyümenin gelecek yıl negatife dönmesine karşılık, cari açık probleminin aynen devam etmesi. Yani artık ithal ihtiyacının çok büyüdüğü, ekonomideki büyüme oranı azalsa da cari açığın azalmayacağı söyleniyor. IMF tahminlerine göre cari açığın milli gelire oranı bu yıl yani 2011’de yüzde 10.5’e çıkarken, 2012’de yüzde 9.8, 2013’de yüzde 9.9 olacak. IMF’in enflasyon konusundaki tahmini ise iyimser; bu yıl sonunda yüzde 5.5 olacak enflasyon, gelecek 6.4’e yükselecek.
IMF’in internet sitesinde de yer alan bu rapor, kamuoyunda fazla tartışılmadı ama piyasadan yoğun ilgi gördü. IMF’in Türkiye bürosu da piyasadan bu rapor hakkında çok yoğun sorular geldiğini, özellikle de büyüme konusundaki varsayımların öğrenilmek istendiğini söylüyorlar. Açık bir şey söylemeseler de, ekonomi yönetiminden çok yoğun biçimde baskı yapıldığı da bir gerçek.
KURLAR YUKARI
Dün piyasalarda ciddi bir kur artışı göründü. Piyasalar bunun nedenini hem ABD hem de Avrupa’daki ciddi kötüleşme olduğu görüşündeler. Ciddi çıkış olmadığını ama girişin de azaldığını kaydeden piyasa yetkilileri, bu tırmanışın bir süre daha devam etmesini bekliyorlar.
Yunanistan sıkıntısının satın alındığını şimdi de piyasayı İtalya sıkıntısının olumsuz etkilediğini kaydeden piyasa oyuncuları, bundan sonra da örneğin İspanya sorununun çıkmayacağının garantisi olmadığını, dolayısıyla Avrupa’daki sıkıntının bir süre daha devam etmesini beklediklerini söylüyorlar. Şunu da söylemek gerekir ki; piyasa oyuncuları kurlardaki bu artıştan biraz da memnun gözüküyorlar. Kurların yukarı çıkacağını zaten beklediklerini, usul usul yukarı tırmanışın daha sonra gelebilecek bir kur şokunu da zayıflatacağını kaydeden bir piyasa analisti, “Peki durum düzelince kur yeniden geri dönmeyecek mi?” diye sorduğumda ise bunun için kesin bir şey söyleyemedi. Bugünkü şartlarda. Hükümetin dalgalı kura ilişkin taahhütlerinin devam ettiği bir ortamda, yeniden sermaye girişi başladığında kurların ineceğini kaydeden aynı analist, “O zaman aşağı inişe izin verilmezse, işte o zaman yaşanacak şoku azaltmış oluruz” dedi.
Özetle küresel ekonomideki sıkıntı devam ederken, Türkiye’nin cari açık riski de kalıcı hale gelerek devam ediyor. Bu arada ekonomi yönetimi herhalde, IMF’in raporunu yayımlatmasa da, bu raporun sonuçlarının küresel rapor içinde yer aldığını, yani mızrağı çuvala sığdıramayacağını görmüştür sanıyorum.
Paylaş