Paylaş
5. İzmir İktisat kongresi’nin serüveninin “milliden küresele 90 yıllık seyahat” olarak adlandırıldığını, temasının küresel yeniden yapılanma sürecinde Türkiye ekonomisi olarak belirlenmesini isabetl bulduğunu kaydeden Gül, yaşanan küreselleşme sürecinin tarihin akışını hızlandırdığının altını çizerek, “Bu süreçte geride kalmanın ve tarihin akışının aksi istikametinde yer almanın sadece bugünkü nesiller açısından değil gelecek nesiller bakımından da telafisi güç sonuçları olacaktır” dedi.
Türkiye ‘nin gerek dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin Asya’ya doğru kayması gerek demokratik değerlerin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya doğru yayılması bakımından kritik bir coğrafyada bulunduğunu kaydeden Gül “içinde bulunduğumuz yüzyılın bu iki temel dinamiğinin de kesişme noktasında bulunan ülkemiz eşsiz bir tarihi fırsatla da karşı karşıyadır. İktisat Kongresi sırasında yapılacak bütün değerlendirmelerde, ileriye yönelik projeksiyonlarda bu temel dinamiklerin gözönüne alınacağı da muhakkaktır” şeklinde konuştu
Türkiye’nin parasal genişlemenin bitmesine hazır olması gerektiğini belirterek bu sürecin iyi yönetilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, düşük tasarruf oranı ve büyüme hızımızı yavaşlatan cari açık sorunları için 10’uncu 5 Yıllık Kalkınma Planında öngörülen tedbirlerin mutlaka uygulanması ve 2018 yılı için hedeflenen yıllık yüzde 18 tasarruf oranına ulaşılması gerektiğini de belirtti.
Gelir dağılımının düzeltilmesi, yoksulluğun azaltılması, sermaye piyasalarının derinleştirilmesi, kayıt dışı ekonomi, bölgesel gelir dağılımının düzeltilmesini de mücadele edilmesi gerekli alanlar olarak belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin işleyen bir serbest piyasa ekonomi vasfını pekiştiren ticari ve ekonomik kurallar, şeffaflık ilkesi ve karar alma sürecinde profesyonelliğin öne çıkarılması gibi hususların önemine de dikkat çekti. Ayrıca kamu harcamalarında saydamlık ve hesap verebilirliğin gerçek anlamda geçerli kılınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesinin de hepimiz için önemli olduğunu söyledi.
BÖLGESEL BARIŞ EKONOMİ İÇİN DE HAYATİ
Cumhurbaşkanı Gül’ün bilgi toplumu olunmasını, eğitime harcanan kaynakların artırılmasını orta gelir tuzağını aşmak için bunların mutlaka yapılması gerektiğini belirtirken, “bölgesel barış”a özel vurgu yaptığı da görüldü. Türkiye’nin yer aldığı bölgede çatışma kültürü yerine işbirliği ve entegrasyon anlayışının hakim olması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, “Ülkemizin köklü meselelerini çözmek ve kendi iç barışını tahkim etmek yönündeki iradesi başarıya ulaştığı takdirde - ki başarıya ulaşacaktır - bütün bölgemiz yeniden hızlı kalkınma sürecine girecektir. Diğer yandan ülkemizin, etrafında cereyan eden tüm kriz, kargaşa ve iç savaşlara rağmen bölgenin durulması, kargaşanın önlenmesi bölgede bir barış ortamı oluşması için elinden gelen çabayı göstermemiz, sadece güvenliğimiz açısından değil ekonomik gelecek açısından da hayati önem taşımaktadır” dedi.
Şahsen katıldığım bu 3. İzmir İktisat kongresi. Daha önce DPT şimdi de Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan bu kongrenin, mevcut kısır tartışma ortamında, ciddi bir işlev göreceğine inanıyorum. Benim için en unutulmaz konuşma Turgut Özal’ın gerçekten vizyon içeren konuşmasıydı. Cumhurbaşkanı Gül’ün de konuşması bence küreselleşmede yeni işbölümünde almamız gereken yer için çağdaş vizyon içeren, reel politika açısından yapılması gerekenlerin başlıklar olarak sıralandığı, güzel bir konuşma idi. Başbakan Erdoğan ise konuşmasında daha çok Hükümetin icraatlarına yer vermeyi tercih etti.
Paylaş