PaylaÅŸ
24 Nisan’da bu sayfada yayımlanan yazımda Yahoo’nun genç ve güzel CEO’sunun neler yapabileceğine dair uzun bir analizde bulunmuştum. Orada da altını çizdiğim gibi, Yahoo’nun bu çetin pazarda varlığını sürdürmesi ve büyümesi için tek çaresi hızlı bir büyüme. Elbette bunun yolu da önemli satın almalardan geçiyor. Bunlardan ilk ve en büyük adım Tumblr oldu.
Â
Flickr’ın gücünü kullanabilecek
Yahoo’nun elinde çok sayıda içerik sitesi bulunuyor. Bunlardan biri de, dünyanın en büyük fotoğraf platformlarından biri olan Flickr. Uzun zamandır amatör, yarı profesyonel ve profesyonel fotoğrafçıların portfolyolarını sergilemelerine imkan tanıyan bu sitede milyonlarca yüksek kaliteli fotoğraf zengin bir etiket sistemiyle paylaşılıyor. Tumblr’ın en büyük içerik kaynaklarından biri de halihazırda Flickr. Çoğu kullanıcı için Tumlr’ın anlamı, etkileyici fotoğrafların paylaşımının ötesine zaten geçmiyordu. Son dönemde hızla yıldızı parlayan bir başka platform olan Pinterest de benzer bir yapıda. Tumblr’ı bir anda yakalamasında elbette blog kurma gibi bir vaat yerine, Facebook’ta olduğu gibi basit bir profil oluşturma mantığı sunması.
Â
Sonuç olarak, Yahoo’nun yapması gereken şey, zengin ve trafiği yüksek bir blog platformu kazanmaktı ve Tumblr onlar için şu haliyle biçilmiş kaftan. Zira Pinterest’in değeri ve ağırlığı da Tumblr’dan az değil. Sonuç olarak, sistemi koruyarak ve uzun vadede güçlendirerek Tumblr’ın dünyanın en yoğun kullanılan içerik paylaşım ağına getirmek gibi bir amaçla Yahoo 1,1 milyar dolar gibi bir parayı gözden çıkarıyor.
Henüz ticari bir başarı elde edememiş olan Tumblr’ın bundan böyle Yahoo’ya neler kazandıracağı da ayrı bir dert. Koskoca Yahoo eminiz bunların hepsini hesap etmiştir bu parayı dökmeden önce. 20-30 dolarlık tema satışlarıyla bu tezgahın dönmeyeceğini biliyor olmalılar. Tumblr da Twitter gibi henüz reklam konusunu kıvırabilmiş değil.
Â
Blogger’lar için yeni başlangıçlar
İnternette ve geleneksel medyada, blog’ların bitmesi ve güç kaybetmesi için dua eden, ah nerde o günler diyen bir kesim var. Onlar için de Yahoo’nun bu satın alma tercihi tokat gibi bir cevap oldu.
Blogger’ların düzenli içerik üretmesi için temel birkaç motivasyon kaynağı var. En başta ürettikleri içeriklerin kitlelere ulaşması en önemli moral kaynağı oluyor. Bir diğer motivasyon da şüphesiz bu işten gelir elde etmek olacaktır. Blog’undan para kazananların sayısı ülkemizde de, gelişmiş diğer ülkelerde de hızla artıyor.
Blog’ların gücünü artıracak etki için profesyonel stratejiler şart. Bu da büyük platformlardan geçiyor. Yahoo’nun Tumblr’ı satın almasının arkasında böyle bir strateji olabilir. Tumblr çatısı altındaki 108 milyon blog’un gücünü artırıp pazarlayacak modeli sağlıklı biçimde uygularsa, Yahoo bu işin içinden bileğinin hakkıyla çıkar.
Â
Â
Türk blogger’lar için Bumads önemli bir girişim
Ülkemizde blog’lara gelir modeli yaratan reklam ağları yok değil. 2007’de çalışmaları başlayan Bumads blogger’ları bir araya getirerek reklamverenler ve blogger’lar için önemli fırsatlar sunan en önemli yerli reklam platformu oldu. 30 binden fazla nitelikli blog, forum, haber sitesi ve niş sitenin bulunduğu bu yayıncı ağı hem içerik üretenlere, hem de reklamverenlere önemli faydalar sunuyor.
Hürriyet bünyesindeki Bumads, platform olarak yabancılara da örnek oluyor. Almanya'da bu ay sonu uygulanmaya baÅŸlayacak olan Bumads'in Hollanda'daki versiyonu da sene sonu hayata geçmiÅŸ olacak. Platformla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler ve katılmayı düşünen blogger ve site yöneticileri http://bumads.com.tr adresini ziyaret edebilir.Â
Â
Â
Â
E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren
Yazarın son yazıları |
#19 Mayıs 2013 Kullandığınız web sitesi ne kadar güvenli?
#16 Mayıs 2013 Google Glass’la ilk bakış
#12 Mayıs 2013 Teknoloji, suçları işlenmeden önleyecek
#8 Mayıs 2013 Geleceğin eğitimi teknolojiden geçiyor
#5  Mayıs 2013 Yazıcıyla silah üretmek mümkün mü?
#1  Mayıs 2013 HTML5 tabanlı en güzel 10 site
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>
Â
Â
PaylaÅŸ