ULUSLARARASI yatırımcılar açısından Türkiye finans piyasaları yatırım yapılabilecek seçeneklerden biridir.
Diğer tüm seçenekler içinde değerlendirilip değerlendirme sonucunda yatırım yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa, ne kadar yatırım yapılabileceği kararlaştırılır.
Yurt dışı yatırımcıların bakış açılarını daha iyi anlayabilmek için Türkiye’ye alternatif olan diğer yatırım yapılabilecek ülkelerin verileriyle Türkiye ekonomisinin verilerini karşılaştırmakta büyük yararlar vardır.
LATİN AMERİKA
Latin Amerika’da yabancı yatırımcıların en çok ilgilendikleri ülkeler Arjantin (batırdıkları paralarını kurtarmak için), Brezilya ve Meksika’dır. Bu ülkelerin içinde ekonomik olarak en iyi durumda olan da Meksika’dır.
Meksika’da enflasyon tek hanelidir. Rahatlıkla karşılanabilecek bir cari işlemler açığı vardır. Uluslararası yatırımcıların görüşlerini şekillendiren dış borçları ve kamu borçları göreli olarak düşüktür.
Arjantin şu sıralarda uluslararası yatırımcıların listesinden çıkmış görünmektedir. Dış borçları ve kamu borçlarının göreli büyüklükleri de bunun nedenlerini açıkça göstermektedir.
Brezilya, başkanlık seçimi öncesi yaşadığı ekonomik kargaşadan sonra toparlanma eğilimine girmiştir. Ama, dış borçları da, kamu borçları da yüksektir. Enflasyon tek haneli rakamlara doğru bir eğilim içindedir.
AVRUPA
Petrol fiyatlarının fırlamasıyla Avrupa’daki gelişmekte olan piyasaların yıldızı şimdilik Rusya’dır. Borçluluğu göreli olarak düşüktür. Cari işlemler fazlası zararlı olabilecek noktalara gelmiştir. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmekte zorlanmaktadır.
Polonya rakamlar bazında Avrupa’daki gelişmekte olan piyasalar içinde en iyi durumda olan ülkelerden biridir. Yapısal reformları tamamlamakta güçlük çekmektedirler. Ama, kağıt üzerinde Rusya ve Polonya uluslararası yatırımcıları çekecek bir resim sergilemektedirler.
Macaristan ve Türkiye farklı açılardan uluslararası yatırımcıları tedirgin etmektedir. Macaristan’ın cari işlemler açığı göreli olarak çok yüksektir. Bu açığın belli bir bölümü doğrudan yabancı yatırımlarla karşılansa da, yapısal bir sorun durumundadır. Türkiye’de ise kamu borçları göreli olarak yüksektir.
Tablodaki ülkeler arasında, kamu sektörü borç stoku göreli olarak yüksek olan üç ülke Arjantin, Brezilya ve Türkiye’dir. Son zamanlarda herkesin dikkatini çeken büyüklükte budur. O nedenle, yeni IMF Başkanı bu üç ülkeyi yakın izlemeye aldığını ifade etmiştir.