Paylaş
Okul sırasından iş hayatına, trafikten hastaneye yaşamın her kesitinde, kural ihlali yapmadan duramıyoruz, kurallara uyanlara da anormal olan oymuş gözüyle bakıyoruz.
Bir toplumda kurallar, o toplumun düzenini sağlar, bireylerin hak gaspına uğramasını engeller.
Mesela sınavda kopya çekmemek, kuyrukta ‘kaynak’ yapmamak, hastane, okul benzeri yerlerde sessiz olmak gibi çoğaltabileceğimiz örnekler, başkalarına haksızlık yapmamak için uymamız gereken kurallardır.
Bu saydığım örnekler, belli zamanlarda karşılaşabileceğimiz davranışlar. Ancak, en çok kural ihlalinin yaşandığı bir mecra var ki, bununla hem her gün karşılaşıyoruz, hem de sonuçları suçsuz insanların yaşam hakkının elinden alınmasına kadar gidiyor. Trafikten bahsediyorum.
SUÇSUZ AMA BEDEL ÖDÜYOR
Savaştan beter hale gelen, her yıl binlerce insanın hiç yere yitip gittiği kazalarda kurallara uyulmadığı için de yüzlerce vatandaşımız karşı tarafın yaptığı hataların bedelini kendi canıyla ödüyor.
Ankara’da kuralsızlığa o kadar alıştık ki, neredeyse her gün bu türden bir haberle karşılaşıyoruz. Birkaç gündür gazetemizde yer verdiğimiz haberlere bakalım. Mesela Kazım Karabekir Caddesi’nde metro çalışmaları nedeniyle araçlar kaldırıma yönlendirilirken, “bu insanlar nereden yürüyecek” diye düşünülmüyor. O insanlar da buna itiraz etmeden, otomobillerin arasında yürümeye çalışıyor.
SAY SAY BİTMEZ
Kavşaklarda aracınızla sağa döndüğünüzde geçiş hakkı yayaya ait olan yerde yol vermek için durduğunuzda, arkanızdan hemen kornaya basıyorlar.
Keçiören’de MOBESE’nin gördüğü yerde kurala uyulurken,
aynı caddenin MOBESE’siz tarafındaki “keşmekeş”, kuralsızlığımızın en güzel örneğini gösteriyor. Başkent’te bunun gibi onlarca örneğe gün içinde rastlamak mümkün. Say say bitmez.
Hiç yoktan iyidir
ANKARA Hürriyet olarak, günlerdir asansörsüz üst geçitleri ve bu yüzden hayatını kaybeden insanları gündemde tutuyorduk.
Sonunda Belediye Meclisi’nde konu gündeme geldi. Yalnız Meclis’te öyle bir karar alındı ki, ben buna “Hiç yoktan iyidir” kararı dedim.
Üst geçitlere yapılacak asansörlerin tahrip edildiği gerekçesiyle kullanımına bazı şartlar getirildi. Karara göre, asansörleri engelliler ve 60 yaş üstündeki yaşlılar kullanacak, bunun için de belediyeden ücretsiz kart edinecekler. Yani 59 yaşındaysanız, asansör için bir yıl bekleyeceksiniz. Ya da 60 yaşın üstündesiniz, Ankara’ya misafir geldiniz, kart almanız gerekecek. Pratikte uygulaması zor bir yöntem. Başka bir pencereden bakarsanız, belediye yetkilileri de haklı. “Biz yapıyoruz, ertesi gün kırılıyor, parçalanıyor” diyorlar. Belediyenin “Hiç yoktan iyidir” uygulaması, yukarıda bahsettiğim, tam da bizim gibi “Kuralsız toplum”ların bulabileceği bir orta yol kararı.
Paylaş