İşte hali panoramamız

Dedelerimiz 22 günde Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazanarak, bir milletin kaderini değiştirdi. O neslin torunları, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının dönüm noktası olan bu savaşı gelecek nesillere anlatacak müzeyi, beş yılda bitiremedi. Üstelik, yolsuzluk iddialarının gölgesinde...

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Polatlı Belediyesi bir olup, Sakarya Meydan Muharebesi’ni anlatan ‘panoramik müzeyi’ Ankara’ya kazandırmak için harekete geçmişti.
Müzenin temel atma töreni de, 2008 yılında Polatlı’da “Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı”nın açılışıyla birlikte yapılmıştı.
Aradan beş yıl geçti, perşembe günü Ankara Hürriyet’te fotoğraflarıyla birlikte yayınladığımız “Panoramik çıkmaz” manşetinde müzenin ne halde olduğunu gördünüz.
Hesapta, müzenin açılışı 2010 yılı Ağustos ayında yapılacaktı.
Bırakın açılışı, demirleri çürümeye başlayan müzenin inşaatına aylardır gelen giden yok, duvarlarına aşk mesajları yazan gençlerden başka...
Müzede, Sakarya Meydan Muharebesi’nin ilk gününden itibaren yaşananların anlatılacağı, gerçek objelerin yer alacağı, şehitlerin tümünün isimlerinin bulunacağı 2 bin 250 metrekarelik dev bir panorama yer alacaktı. Panoramayı da, Rus ressam Sergei Prisekin yapacaktı.
Bugüne kadar, sadece tuval bezi ve tablonun çizimi için bir milyon liraya yakın para harcanınca, soruşturma açıldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı rapor sonucunda Başbakanlık Tanıtma Fonu, kaynak aktarımını durdurdu. Şimdi, müze inşaatı atıl bir durumda, akıbeti belirsiz halde bekliyor.
Duatepe’yi, Kartaltepe’yi yeni nesillere anlatacak müzemiz, panoramik resimlerimiz uzunca bir süre yapılamayacağa benziyor ama, en azından kitaplarımız var.
Şöyle demişti Şevket Süreyya Aydemir, yıllar önce yazdığı “Tek Adam” kitabında Sakarya Meydan Muharebesi’nden bahsederken: “Bugün bile orada dolaşanlara bu çorak dağların havasında binlerce ve binlerce şehidin son nefesleri hala duyuluyormuş gibi gelir.”

Yazarın Tüm Yazıları