Ankara’da yaya olmak

ANKARA’da gün geçmiyor ki, bir yaya otomobile çarpılmasın. Son olarak, Cinnah Caddesi bir can daha aldı.

Haberin Devamı

Bu kazada Ahmet Taner Kışlalı’nın kardeşi Mahmut Tankut Kışlalı, yaşamını yitirdi. Yine bu hafta bir başka yaya 75 yaşındaki Aytekin Tunçbilek de AŞTİ karşısında araba çarpması sonucu hayatını kaybetti. Bir de şansı yaver gidip de, hafif yaralı kurtulanlar oluyor ki; bunların birçoğu haberlere yansımıyor.

“Yayaların trafikte bu kadar çok kazaya karışması normal midir?” diye konunun uzmanlarından Prof. Dr. Süleyman Pampal’a sordum.

 

ÇOK ÇOK ÜSTÜNDE

 

Pampal, Ankara’da yayaların karıştığı kazaların kabul edilebilir sınırların çok çok üstünde olduğunu belirtiyor. Başkent’teki yaya kazalarının son yıllarda yaklaşık yüzde 250 artış gösterdiğini kaydeden Pampal, sinyalize kavşakların yerine katlı kavşakların tercih edilmesi sonucu aşırı hızın tahrik edildiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Yaya geçitlerinde, hatta ışıklı geçitlerde bile yayaların kendilerine ait

olan geçiş hakkını kullanmakta çekingen davrandığını belirten Pampal, şöyle diyor:

 

KÖŞE KAPMACA

 

“Kızılay civarında yaya hareketlerini gözlemleyecek olursanız karşınıza çıkan

tablo şudur; üst geçitler asla kullanılmamakta, nadiren geçen yayalar dışında kuşlar tarafından kullanılmaktadır. Yaya geçitleri de oldukça tenhadır. Zaten yaya geçitlerinin çizgileri silinmiş ya da araçlar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Sinyalize kavşaklarda bile araçların arasında köşe kapmaca oynayan yayaları görebilirsiniz. Kızılay-Kolej arasındaki yol kesiminin hemen

her yerinde yayaların karşıdan karşıya sürüler halinde geçtiğine tanık

olursunuz. Bu yayalar, 65 km hızla giden bir aracın çarptığı yayaların

yüzde 85’inin öldüğünden, geriye kalan yüzde 15’inin de ağır yaralandığından

yani çok yüksek risk altında olduğundan habersiz bir şekilde

Haberin Devamı

geçiş yapmaya devam etmektedir.”

 

Sıcaklar onları da vuruyor

 

PEK çoğumuzun aklına gelmiyor ama, sıcakların artması sokak hayvanlarını da olumsuz etkiliyor. İçecek su bulmakta zorlanan birçok hayvan sokaklarda telef oluyor. Bildiğimiz kadarıyla henüz Ankara’da bu konuda başlatılmış organize bir hareket yok. Bazı hayvansever dernekleri internet üzerinden kampanya yürütmeye çalışsa da, pek etkili olmuyor. Bu konuda aslında yerel yönetimlere büyü iş düşüyor. Mesela Bursa’nın İnegöl Belediyesi, hem örnek olması açısından hem de hayvanların susuzluğunu gidermek için ilçenin 24 farklı noktasına hayvan suluğu yerleştirmiş. Umarız, Ankara’ya da örnek olurlar.

Haberin Devamı

 

Yaşlılar rahatsız

 

ANKARA Alışveriş Festivali, gerçekten de Başkent sokak ve caddelerine büyük bir hareketlilik getirdi. Etkinliklerin yapıldığı bölgenin esnafı genelde memnun ancak, bazı yerlerde vatandaşlardan şikayetler de gelmiyor değil. Örneğin daha çok yaşlı nüfusun ikamet ettiği Bahçelievler’de konutlara yakın yerlerde yüksek müzik yayınından semt sakinleri büyük ölçüde rahatsız. Festival organizasyon komitesine duyurulur.

 

Proje kuşağı

 

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “hayalimdeki proje” diye Serdar Ortaç’la açılışını yaptığı, sonra da bir türlü dikiş tutturamayan Bahçelievler 7. Cadde’deki Gökkuşağı, üçüncü kez törenle açıldı.

Haberin Devamı

Açıldıktan sonra dükkanlar bir bir terkettiği Gökkuşağı, kültür sanat etkinlikleri için bir kez daha açılmış, o da olmamış yine kapanmıştı. Bu arada Gökkuşağı için “twitter sokağı” projesi ortaya atılmıştı. Son olarak, Gökkuşağı, kamu kurumlarının satış ofislerine tahsis edildi ve dün yine törenle açıldı. Bakalım özel sektörün tutunamadığı Gökkuşağı’nda kamu kurumları tutunabilecek mi?

Yazarın Tüm Yazıları