Engin Kehale

Trabzon geri dönmeye alıştı 

2 Ekim 2022
Takım karakteri en büyük artısı.

Çağdaş Atan, ligin rakibini iyi analiz eden teknik adamlarından biri. Bu yüzden Kayserispor’un maç içerisinde ana stratejisinin ne olacağını, Trabzonspor’un da hücum planını sahaya yansıtma beceresini merak ederek ekran başına geçtim. İlk 45 dakika, Kayseri temsilcisinin kendi oyununu sahaya yansıtmak için verdiği özveri ile özetlenebilir. Thiam, Gavranovic ve sürpriz olarak Cardoso’yu stoper-bek arasındaki boşluklara koşturan sarı kırmızılı ekip, Trabzonspor’un oyun boyunu sürekli olarak uzattı. Hem çapraz toplar hem de topsuz koşular ile de rakibi oldukça yıprattı.

GiDiŞATI KAYSERi BELiRLEDi 

Bu cesur oyunun bedeli ise tempolu oyunda Abdullah Avcı’nın ekibinin kontra becerisiydi. Uğurcan’ın büyük hatası ile gelen gol Kayserispor’u öne geçirse ve %51 topa sahip olma ile soyunma odasına gitseler de Trabzonspor ilk yarıyı 10 şut, rakip ceza sahasında 16 kez topla buluşma ve kaçırılan net pozisyonlar ile bitirdi. Bulunan çok fazla pozisyona rağmen, oyunun gidişatını belirleyen tarafın Çağdaş Atan’ın öğrencileri olduğunu söylemek yanlış olmaz.

2. YARI AĞIRLIĞINI KOYDU

İkinci yarıda ise Trabzonspor ağırlığını maça koymaya başladı. Topa daha fazla sahip olan, set oyununa oturan, riskleri alan bir bordo mavili ekip vardı sahada. Abdullah Avcı önce Siopis, sonra Hamsik’i kenara çağırarak orta sahayı BardhiBakasetas’a emanet etti ve alabileceği tüm riskleri aldı. Karadeniz temsilcisi, risklerin yaratabileceği kırılganlığı daha sahada hissetmeden öne geçti. Penaltı kararı doğru olsa da VAR’ın çağıracağı kadar bariz bir hata mıydı? Tartışılır. 2. gol ise ilk yarıdaki pozisyonların bir benzeriydi, son vuruşu yapan oyuncu dışında. Maxi-Umut bir kez daha birbirlerine yakınken ne kadar büyük bir tehdit olduklarını gösterdiler.

SORUN BERABER HAREKET

Abdullah Avcı’nın çözmesi gereken bir numaralı sorun ise takımın beraber hareket edebilme becerisi. Ne savunmada ne de hücumda set oyununda takım bu anlamda istenilen seviyede değil. Üç maç üst üste ilk golü yedikten sonra geri dönmek bir takım karakteri göstergesi, bu da cepteki en büyük artı.

Yazının Devamını Oku

Stoper, sağ bek ve kurtarıcı, iyisiyle kötüsüyle Bartra

19 Eylül 2022
Zor anlarda yetenek ve karakter gerekir.

Erol Bulut, Abdullah Avcı’yı iyi bilen bir teknik adam. Geçen sezon Akyazı’daki 90 dakika 3-0 gibi net bir skorla Trabzonspor lehine bitmiş olsa da Gaziantep FK’nin rakip kaleye yolladığı 25 şut, Akyazı’da sezon boyu yakalanan en yüksek rakamdı. Bordo mavililerin deplasmanlarında ise bir tek Konyaspor bu rakamın üzerine çıkabilmişti.

Çok net bir plan ile sahadaydı Güneydoğu temsilcisi: Marc Bartra- Stryger Larsen arasını çabuk oyuncular ile delmek, özellikle Bartra’nın yavaşlığından faydalanmak. Böyle de oldu. Trabzonspor oyuncuları daha maça ısınamadan tabelaya baktıklarında iki farkla geride olduklarını gördüler.

DOĞRUDAN ŞAŞMADILAR

Bordo mavililer, maçın başındaki şoka rağmen saha içerisinde bildikleri doğrulardan şaşmadılar. Kızılyıldız maçında Mahmoud Trezeguet ve Djaniny’nin kanatlarını 10. dakikadan sonra değiştiren Avcı, Gaziantep FK karşısında da bu ikili ters kanatta başlamış olmalarına rağmen aynı şeyi yaptı. Kısa bir süre sonra yine Marek Hamsik, çabuk düşünüp topun yönünü hızlıca değiştirdi ve Trezeguet bir kez daha ağları sarsmayı başardı.

iLK YARININ YILDIZI BAKASETAS

İlk 45 dakikanın tartışmasız yıldızı ise Bakasetas’tı. Sürekli denedi, sürekli tehdit yarattı. Karşısındaki savunmayı hep daha iyisini yapmak zorunda bıraktı. Altı şut (biri penaltı) ve bir asist. Sadece 45 dakikada... Trezeguet’nin sağ kenara geçip çizgiye basması, Hamsik’in sol tarafta oyunu genişletmesinin de Bakasetas’a alan açtığı bir gerçek. Devrede soyunma odasına berabere gidilmesinde payı büyüktü.

YORGUNLUK TEMPOYU DÜŞÜRDÜ

Djaniny’nin yerine Bardhi girince, oyuncular arasındaki mesafeler biraz fazla açıldı Trabzonspor için. Djaniny, Umut Bozok’un yanına gelip forveti çiftleyerek kalabalık bir ön hat oluşturuyordu. Bardhi biraz daha geride kalınca takımın hücum verimliliği azaldı. Üstüne bir de Kızılyıldız maçının yorgunluğu eklenince zaman zaman temposu düşen bir Trabzonspor gördük ikinci yarı.

Yazının Devamını Oku

Hamsik - Trezeguet A.Ş.

16 Eylül 2022
Marek Hamsik sahada olduğunda Trabzonspor bambaşka bir takım oluyor.

Pozisyon bilgisi ve karakteriyle diğer 10 oyuncuyu da olumlu etkiliyor Marek. Slovakya Milli Takımı, 2010 Dünya Kupası’nda gittiğinde, kaptanlık bandını 22 yaşındaki genç Marek Hamsik’e vermesi tesadüf değildi. Pavel Nedved’in onu Juventus’a istemesi ya da ona “Benim veliahtım” demesi de. Slovak oyuncu, zamanında Napoli taraftarına vefasızlık yapmamak için Juventus’a gitmemişti.

MERKEZİ İYİ PARSELLEDİ

Abdullah Avcı’nın ideal merkeziyle sahada olması da önemliydi. Siopis-HamsikBakasetas, birbirini saha içerisinde tamamlayan bir üçlü. Her birinin rolü farklı. Siopis bozucu, Hamsik oyun kurucu, Bakasetas ise yaratıcı. Merkezi bu şekilde iyi parselleyen Trabzonspor, kenarları da iyice çizgiye yaklaştırarak orta sahayı boşalttı. İki gün önce Bayern Münih, Barcelona karşısında zorlanınca ikinci yarı Mane ve Sane’yi çizgilere yaklaştırarak oyunu açmış, rakibi enine genişleterek onların savunmaya oturmalarını zorlaştırmıştı.

'YAŞASIN YENİ KRAL!'

Djaniny sol, Trezeguet sağ kenarda başlayan bordo mavililer, 10. dakikanın ardından bu ikilinin kanatlarını değiştirdi ve özellikle 20-25 dakika iyi tempo yapmayı başardı. Önde baskılı ve enerjik oyunun da burada rolü büyüktü. Golde Eren’in baskısı, Denswil’in hemen sol kenarı görmesi, Trezeguet’nin pası ve Hamsik’in son vuruşu tam anlamıyla derslikti. Akyazı sakinleri, damaklarında hep bir Nwakaeme tadı kalarak geldiler sezon başından beri tribüne. Ta ki düne kadar. Trezeguet, “Yaşasın yeni kral” dedirtircesine bir gol, bir asistlik performansıyla göz doldurdu. Onu daha çok konuşacağımız günler yakındır.

Yazının Devamını Oku

Yarı maratonu Montella kazandı

13 Eylül 2022
‘Hızlı ve öfkeli’ oyun Trabzon’u yıprattı.

Süper Lig’de Adana Demirspor deplasmanına çıkıyorsan, koşmayı göze alacaksın. Montella da koşturacak takımla sahadaydı. Santrforsuz, en önde Emre Akbaba’lı oyun hem çabuk çıkan hem de merkezin pas yaparak iki kenar, Onyekuru ve Yusuf Sarı’yı çok çabuk topla buluşturduğu bir kurgudaydı. Bir de üzerine Rodrigues’in müthiş vuruşuna Trabzon barajının Kızıldeniz gibi ayrılması eklenince, Demirspor topun karşısında bekleyip hızlı çıkarak bordo mavilileri çok geniş alanda oynamak zorunda bıraktı.

iLK YARI ÜRETKEN DEĞiLDi 

İlk yarıda merkezde topa sahipken ya da değilken orta sahada büyük boşluklar veren, rakibinin savunmayı öne çıkarmasıyla -ki Montella sürekli kenardan bu talimatı verdi oyuncularına- kaleye uzak kalan ve üretken olamayan bir oyun vardı Trabzonspor adına. Ancak sahadaki sorun çözücü ayaklar, oyun ile skorun paralel olma zorunluluğu olmadığını bize bir kez daha hatırlattı. Bardhi’nin müthiş pası, Maxi Gomez’in fırsatçılığıyla birleşince penaltıyı gole çeviren Bakasetas soyunma odasına eşitlikle gidilmesini sağladı.

DEMiRSPORLULAR KOŞTU 

Dedim ya, Adana deplasmanında koşmayı göze alacaksın diye. Trabzonspor gol pozisyonuna girdiği anın dönüşünde koşamadı, Demirspor koştu. Ligin belki de merkezden ceza sahasına koşu yapmada ligin en iyi ismi N’diaye, doğru zamanda ve doğru bitirişle maçı tekrar takımın lehine çevirdi. Adana Demirspor rakibini yorarak, topu her aldığında rakip ceza sahası çevresine giderek maçı bitirir diye düşünürken sahneye bir başka bordo mavi formalı santrafor çıktı. Umut Bozok böyle bir profil. Maçın içerisinde her an gözükmüyor belki ama, gözüktüğünde de hep fark yaratan işler yapıyor.

Maçın sonucunu savunmadan çıkıp rakip ceza sahasına o deparı atan Samet’in belirlemesi tesadüf değil. Montella’nın “Fast and Furious” ya da Türkçe ismiyle “Hızlı ve Öfkeli” oyunu, bir Avrupa deplasmanından gelen Trabzonspor’u bir hayli yıprattı ve Mavi Şimşekler hak ettiği bir galibiyet ile sahadan ayrıldı.

Yazının Devamını Oku

Çapa demir atamadı, çıkarılacak dersler var

9 Eylül 2022
Sezon başından beri her maça ilk 11 başlayan Eren’i Budapeşte deplasmanında yanına alan Abdullah Avcı, oyun kurarken Denswil’i Bartra ve Vitor Hugo’nun yanına getirerek üçlü bir hatla hücuma başlamayı planladı.

Gbamin merkezde tek kalırken, çizgileri Larsen ve Trezeguet ile kullanmayı amaçladı Trabzonspor. Böylece kağıt üzerinde sağ kenar gözüken Abdülkadir’i biraz daha içeride kullanabilecek, Maxi Gomez’in arkasında 5’li bir hücum hattı oluşturabilecekti. 23-26. Dakikalar arası üç şutun dışında ilk yarı için bu planın işlediğini söylemek zor. Gbamin’in etrafında bolca alan, bek-stoperlerimiz arasına atılan toplar ve 10 kişiye karşı yenilen 2 gol.

HAMSIK GİRİNCE DEĞİŞTİ

Vicente Del Bosque, Sergio Busquets’i tanımlarken şöyle der: “Maçı izleyin, Busquets’i hiç görmezsiniz. Busquets’i izleyin, tüm maçı görürsünüz.” Bordo mavililer dün Gbamin özelinde bu pozisyonun altını dolduramadı. Hem alanı hem baskıyı iyi yönetemedi. Ne zaman ki Hamsik oyuna girdi, oyuncular birbirine yaklaştı, pas hızı arttı. Ancak bu sefer de yepyeni bir hücum hattının birbirine alışma zorlukları baş gösterdi.

GOMEZ YALNIZ KALMAMALI

Trezeguet-Yusuf-Maxi Gomez-Umut Bozok. Son yarım saati oynayan bu ön dörtlüden üçü sahada ilk kez buluştular. Daha önce beraber süre alan Trezeguet-Umut ikilisi ise sadece Ümraniye maçının ikinci yarısında birlikte sahadaydılar. Hücum hattının beraber oynama alışkanlığı geliştikçe performansın artacağını yarım saatlik süreçte gördük. Trabzon için birkaç önemli ders daha var. Gbamin, Hamsik olmadan tek merkez oynamaz. Visca alternatifi olarak Trezeguet sağ kanatta denenir. Maxi Gomez’in yanında bir tane daha gole yakın oyuncuya ihtiyacı var, Yusuf ya da Umut gibi.

Yazının Devamını Oku

Maxi Gomez’i beklerken

3 Eylül 2022
Ön taraftaki yetenek havuzunda herkesi rahatlatacak tek isim...

Ralf Rangnick’e göre; iyi bir teknik adamın takımında, maçı izleyen bir kişi, sahada hangi takımın olduğunu ve oyuncuların kim olduklarını bilmese bile, o oyundan, o takımın teknik adamını anlayabilmeli. Klopp, Guardiola, Conte, Tuchel ve hatta Diego Simeone’yi burada örnek olarak verir Rangnick. Hem Abdullah Avcı hem de Recep Uçar aslında takımın oyununda teknik direktör dokunuşunu anlayabileceğiniz takımlar.

KADRO iSTiKRARI YOK

Ancak Ümraniyespor-Trabzonspor maçı için bu oyunun sahada olduğunu söylemek zor. Bu noktada kadro istikrarından da bahsetmek pek mümkün değil. Trabzonspor’da geçen sezon en çok süre alan 5 oyuncudan 4’ü sahada yoktu. Uğurcan, Vitor Hugo, Cornelius ve Nwakaeme. Şampiyon olurken maç başına ilk 11’inden 2.5 oyuncu değiştiren bordo mavili ekip iki haftadır kadrosundan 4’er değişiklik yapıyor.

ÜMRANiYESPOR DA DEĞiŞTi

Recep Uçar ise geçen hafta Adana Demirspor karşısında denediği Sackey’i Allyson ile Glumac arasına çekme stratejisine bu maçta da devam etti. Sackey bazen stoper, bazen merkeze çıkarak bir pas seçeneği oldu takıma. Mrsic, Avounou, Bettaieb gibi ideal 11’den farklı isimler de olunca Ümraniyespor dikine çabuk çıkan bir takım yapısından zaman zaman pasla çıkmaya çalışan bir yapıya büründü. Umut Nayır’ı da zaman zaman uzun paslarda ilk seçenek olarak değerlendirip Trabzonspor’un merkez baskısından ilk yarı boyunca kurtuldular.

ZAMANA iHTiYAÇ VAR

İkinci yarı pas hızını artıran, ritmini bulan Trabzonspor 15 dakikada 4 kez Serkan Kırtıntılı’nın kalesini yokladı, Trezeguet’in takipçiliği ile de skoru ve galibiyeti buldu. Ön taraftaki yetenek havuzunda herkesi rahatlatacak isim ise Maxi Gomez. Hem ilk baskıyı yapacak hem de duvar olacak bir santrfor Umut Bozok dahil herkesi rahatlatacak. Gbamin’in top gelmeden vereceği pası düşünmesi ve pas menzili önemli artıları. Karedeniz temsilcisi, Abdullah Avcı oyunu oynamaya başlayacak ancak bu kadar değişen bir kadronun zamana ihtiyacı olacak. Rakipleri o zamanı bu sezon verir mi? Sanırım en büyük soru işareti bu.

Yazının Devamını Oku