Gazeteci kitapları

GAZETECİ arkadaşlarımız çok ilginç kitaplara imza atıyor. Bunların mutlaka okunması gerekiyor.

Birkaç gün önce spor ve güreş yazarı Ali Gümüş yedi kitabını gönderdi. Tümüyle Türk güreşi. Geçmişe gittim, çok şeyler öğrendim.

Şimdi elimde Saygı Öztürk’ün son kitabı "Aynadaki Reis. Sedat Peker’in Sıradışı Yaşamı". (Birharf Yayın.) Organize suç çetesi lideri olduğu iddiasıyla halen cezaevinde bulunan Peker’i anlatıyor. İlginç bir kişinin yaşamöyküsünü ve mafyanın perde arkasını belgelerle veriyor.

Yine gazeteci arkadaşımız Turan Yavuz’un dört dörtlük kitabı: "Çuvallayan İttifak". (Destek Yayınları.) Turan uzun yıllar Washington’da gazetecilik yaptı. Bu kitabında AKP döneminde Türkiye-ABD ilişkilerini, uğradığımız hezimetleri, düştüğümüz durumları, oralarda nasıl küçüldüğümüzü, rezaletin perde arkasını yine belgelerle ve tanık olduğu somut olaylarla bire bir anlatıyor. Saygı’nın kitabı gibi bunu da bir solukta okuyacaksınız.

Eğer biraz gülmek, neşelenmek istiyorsanız, işte karşınızda Metin Uca’nın kitabı "Yes Yerine Orrayt Demek Caiz midir Hocam?" (Epsilon.) Ülkemizin gerçekleri, mizah, kara mizah!.. Tansiyon ve kolesterol düşürücü, 1 miligramlık Metin Uca tableti!

Ali Baransel, Korutürk ve Evren döneminde Cumhurbaşkanlığı basın danışmanı ve sözcüsü olarak görev yaptı. Anılarını anlattığı kitabı "Bıçak Sırtında Çankaya Köşkü Yılları". (Remzi Kitabevi.)

Ve gazeteci abimiz Yılmaz Çetiner’in meslek anılarını topladığı kitabı: "Nefes Nefese Bir Ömür". (Epsilon.)

Şu sözünü ettiğim gazeteci kitaplarının her biri inanın dört dörtlük.

***

Ya öteki kitaplar? Yani gazeteci olmayanlardan iyi kitap çıkmıyor mu? Elbette çıkıyor. Biraz da onlardan söz edeyim, birkaç örnek vereyim. Konularını isimlerinden ve yazarlarından anlayacaksınız. İlgi alanınıza göre, okuduğunuz zaman çok şey öğrenmiş olacaksınız:

Prof. Dr. Ergün Aybars’ın kitabı "İstiklal Mahkemeleri". (Zeus.) Bu devrim mahkemelerinin baştan sona öyküsü, kararları.

Prof. Dr. Çetin Yetkin’in kitabı "Türkiye’de Askeri Darbeler ve Amerika". (Yeniden Müdafa-i Hukuk Yayınları.)

Prof. Dr. Erol Manisalı’nın kitabı "AB Süreci mi, Sevr Süreci mi?" (Derin Yayınları.)

Sevgi Özel’in kitabı "Dilimde Tüy Bitti". (Çınar Yayın.) Perişan edilen, yanlış kullanılan Türkçemizin başına gelenleri bir dilbilimci anlatıyor.

"Dip Dalgası". Yargıtay emekli Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın kitabı. (Bilgi Yayınevi.) İşbirlikçilerin, ihanet yuvalarının ülkemizi nasıl kuşattığının belgeleri, onlara karşı dip dalgasının nasıl oluştuğunun belgeseli.

Emekli Tümgeneral Osman Özbek’in kitabı "Ilımlı Türkiye". (Ümit Yayıncılık.) AKP-AB-ABD işbirliği ile Türkiye nereye sürüklenmek isteniyor! Patlayan ampuller!

Ufuk Söylemez ve Melih Yürüşen’in kitabı "Türkiye Maskeli Değişimin Tuzağında". (Orion.) Ülkemize karşı kurulan medya liboşları-İslamcı-Kürtçü işbirliği tuzağının perde arkası.

Mustafa Yıldırım’ın kitabı "58 Gün. Mustafa Kemal’le Filistin’den Anayurdun Dağlarına". (UDY Yayın.) Belge roman.

"Tanıklık Ediyorum. Cumhuriyet ve Atatürk Anıları". (Epsilon.) İstiklal Harbi komutanlarından, Atatürk döneminin devlet adamı Kazım Özalp’ın oğlu Teoman Özalp anılarını anlatıyor.

"Ali Tunalı. Vatana Hizmette 70 Yıl". (Tarih Vakfı.) Bülent Varlık, kitabında milli mücadelenin bir sivil kahramanını, bir topçu ustasının yaşamını belgelerle anlatıyor.

***

Piyasaya arabesk kaset çıkarıyorlar 50 bin satıyor. Bilmem ne diski çıkarıyorlar, 100 bin satıyor! Bazıları milyona ulaşıyormuş.

Yukarıda kısaca değindiğim kitapların her biri alın teri, göz nuru, araştırma ürünü. Bir kitap bir yılda 3 bin adet satıyorsa, çoğu yazar ve yayınevi "amaca ulaştık" diyor!

Birkaç istisnası dışında, 72 milyon nüfusu olan bir ülkede böylesine az kitap okunması çok garip. İnsanlar, bedava kitap bulunca okuyor. Ama para vermekten "pahalı geliyor" diye kaçınıyor.

İnsaf! Sigara, içki, eğlence, sinema, barlar kafeler ucuz, sadece kitap mı pahalı?

Bugün, kütüphane haftasında, size yeni çıkan ve her biri çok güzel ve öğretici olan kitaplardan bir demet sundum. Karar sizindir!
Yazarın Tüm Yazıları