Paylaş
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Devlet Bakanı, DSP Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz, geçenlerde bir basın toplantısı düzenledi ve bazı bilgileri, yazılı bir metinle kamuoyunun bilgisine sundu.
Ancak bu basın toplantısı gerek görsel ve gerekse yazılı medyada yer almadı. Herhalde haber değeri bulunmayan(!) bu metinde çok önemli bilgiler ve mesajlar vardı. Ama skandal, yolsuzluk yoktu.
Hükümetin bir bakanı, iddialı bir açıklama yapıyordu. Devletin parasını hangi titiz ölçüler içinde harcadığını ve nasıl tasarruf ettiğini anlatıyordu.
Kaç gündür önümde beklettiğim bu açıklamayı size aynen iletmeyi bir görev biliyorum...
Çünkü böyle haberlere açız. Ülkemizde güzel şeyler olmasını istiyoruz, ama o güzellikleri çoğu zaman sizlere aktaramıyoruz.
İşte basın toplantısının tam metni:
***
‘‘Bakanlığıma bağlı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kırsal alanda sosyal ve tarımsal altyapı hizmetleri gerçekleştirmektedir. Köye ve köylüye götürdüğü hizmetlerle, kalkınmaya ve ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır.
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin en büyük makine parkına sahip olmasına rağmen, 1986 yılından bu yana, 12 yıldır etkili olabilecek iş makinesi alımı yapmamıştır. Var olan araçların yüzde 50'si 15 yaşın üzerinde olduğundan bakım ve onarımı yüksek maliyete sebep olmakta, hizmette verimli sonuç alınamamaktadır. Bu nedenle, büyük ölçüde ekonomik ömrünü tamamlamak üzere olan mevcut makine parkına ilave olarak yeni iş makineleri satın alınması projesi gündeme getirilmiştir.
Konu hükümet üyesi olarak, tarafımdan Bakanlar Kurulu'na getirilmiş ve buradan 7 Ekim 1997 tarihinde olumlu karar çıkartılmıştır. Böylece, 273 milyon dolar tutarında, 11 çeşit araçtan oluşan 2.470 adet iş makinesi için yerli ve yabancı firmaların katıldığı ihale açılmıştır.
Genel Müdürlüğümüz bünyesinde 9 yönetici-teknik eleman ile 3 hukuk müşavirinden oluşan komisyonun yaptığı titiz çalışma ile söz konusu ihale, 21-23-28 Temmuz tarihlerinde, firma kredili olarak şeffaf bir şekilde yapılmıştır. İhalede şeffaflık, araçlarda kalite ve güvenilirlik, devletin, dolayısıyla halkın parasını en tasarruflu şekilde değerlendirme ön planda gözetilmiştir. 11 kalemde toplam 2.470 iş makinesi için açılan 273 milyon dolarlık ihale, firmaların kırımları sonucu 171 milyon dolara düşürülmüştür.
Böylece aynı kalite ve aynı miktarda iş makinesinden devletimize, hazinemize, yuvarlak rakamla 101 milyon dolar tasarruf sağlanmış, devletin parası en iyi ve en verimli şekilde kullanılmıştır. İndirim-kırım sonucu sağlanan tasarrufu, daha somut ve ilginç bulacağınıza inandığım birkaç örnekle açıklamak istiyorum.
Örneğin, bu ihalede toplam 500 grayder alımı sağlanmıştır. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak biz, sonuçlanan bu ihalede her bir grayderi 69.458 dolara almaktayız. Aynı grayderi Van İl Özel İdaresi 19.2.1998 tarihinde 123.393 dolara, Bilecek İl Özel İdaresi 25.5.1998 tarihinde 131.533 dolara, Giresun İl Özel İdaresi 23.7.1998 tarihinde 134.047 dolara satın almışlardır. Sadece 3 il için seçtiğimiz bu örnekte görüldüğü gibi, bir grayder için bizim vereceğimiz para, örneğini verdiğim diğer 3 il özel idaresince verilen fiyatın yarısı kadardır. Bir başka anlatımla, bu il özel idarelerinin 1 grayder için verdiği parayla biz 2 grayder almış oluyoruz. Bu, 500 grayder için düşünülürse işin boyutu ve önemi daha somut olarak ortaya çıkar.
Bir başka örneği lastik tekerlekli yükleyici için vermek istiyorum: Köy Hizmetleri olarak bizim sonuçlandırdığımız bu ihalede, her bir yükleyici için 65.190 dolar verilmektedir. Aynı lastik tekerlekli yükleyiciyi örneğin Aydın İl Özel İdaresi 27.4.1998 tarihinde 122.086 dolara, Gümüşhane İl Özel İdaresi 3.6.1998 tarihinde 126.426 dolara, Giresun İl Özel İdaresi 1.6.1998 tarihinde 124.872 dolara satın almıştır. Yani yine biz, bu örnek illerin bir yükleyici için verdiği parayla 2 yükleyici almış oluyoruz. Bu fiyatla alacağımız toplam yükleyici sayısı 250 adettir.
Devletimiz için sağladığımız ciddi boyuttaki tasarruf için son bir örnekleme yapmak istiyorum. Sonuçlanan ihalemizle 150 adet vibrasyonlu (titreşimli) silindir almaktayız. Köy Hizmetleri olarak her bir vibrasyonlu silindire 57.250 dolar ödeyeceğiz. Aynı silindiri, örneğin Kütahya İl Özel İdaresi 19.1.1998 tarihinde 74.563 dolara, Şanlıurfa İl Özel İdaresi 19.6.1998 tarihinde 75.977 dolara satın almıştır.
Bu toplantının bitiminde şunu vurgulamak istiyorum:
Köy Hizmetleri'nden sorumlu bakan olarak göreve başladığımda önüme 2 önemli hedef koymuştum: Bunlardan birincisi; 42 bin mevsimlik işçinin ‘‘Mezarda emeklilik’’ sözüyle eş anlamlı olarak sloganlaşan üzücü durumuna son vermekti. Bu işçilerden ihtiyaçtan fazla olan 13 binini diğer bazı kamu kuruluşlarının memur kadrolarına yerleştirmeyi sağladık. Bu kişiler artık mezarda değil, hayattayken sağlıklı yaşta emekli olabilecekler. Kalan 29 bin işçimiz 1 Ocak'tan itibaren, işten çıkarılmadan ve tedirgin olmadan, ‘‘Sürekli mevsimlik’’ statüsünde çalışacaklar. Bu sorun çözümlenmiş olacak. İkinci önemli hedefim de, özetini anlattığım, ayrıntısını ekte bilginize sunduğum, Köy Hizmetleri'nin makine parkını genişletmek, iş makinelerini yenilemekti.
Bunu gerçekleştirmenin, hem de Hazine'ye 101 milyon dolarlık tasarruf sağlayarak gerçekleştirmenin mutluluğunu taşıyorum.’’
***
Bu metnin ekinde, alımların hangi firmalardan ve hangi fiyata yapıldığının dökümü de yer alıyor.
Böyle kokusu çıkmayan, devlet ve millet parasının birilerinin cebine haksız yere hortumlanmadığı ihalelere hasretiz.
Açıklamalarının doğru olduğunu varsaydığım Mustafa Yılmaz'a teşekkür ediyorum.
Paylaş