Paylaş
Kadınların baskı altında tutularak özgürlüklerinin kısıtlandığı, kız çocuklarının okula gönderilmediği hangi ülke var gelişmiş olan? Bunların olduğu ülkelerin hepsinde savaş ve hepsinde kargaşa yok mu? Çünkü kadının gelişmesine izin vermezsen toplum da gelişmez. Evde sadece ve sürekli yemek yapmak ile dişi kuş artık yuva falan yapmış olmuyor. Hayat çok daha hızlı ve çok daha rekabetçi...
Salonlara tıkılmış, tüm gün gelin-kaynana programlarının izlendiği -sözüm ona- yuvalarda maalesef artık günümüze ayak uydurabilecek çocuklar yetiştirilmiyor. Arada çok iyi örnekler çıkabiliyor, biliyorum, onları tenzih ederek imkânı olan herkesin her yaşta kendisini eğitmesi gerektiğine, özellikle kız çocuklarına “Büyüyünce gelin olacaksın, kocana saygı duyacaksın, önce yemek yapacaksın” demeden çağdaş, eğitimli, başları dimdik gökyüzüne bakan dünya insanları yetiştirmenin dünya üzerindeki birçok sorunu çözeceğine inanıyorum.
KIZ ÇOCUKLARI NEDEN OKUTULMALI?
1-Kimseye muhtaç olmadan hayata devam edebilmenin hazzını yaşamaları için okutulmalı.
2-Bağnaz zihniyetin ile hastaneye düştüğünde, kadın doktor bulabilmen için okutulmalı.
3-Erkeklerin özellikle boşanırken çoğunlukla uyguladığı ekonomik şiddete maruz kalırken kendisine ve çocuklarına yetebilmesi için okutulmalı.
4-Bir bireyin ilk eğitim aldığı yer anne kucağıdır. Annesinin elinde yoğrulan birey daha sonra baba, yakın çevre ve okul faktörlerinden etkilenmektedir. Yani ilk öğretmen ‘anne’dir. Farkındalığı yüksek eğitimli annelerin çocuklarının dayanıklılığı, vizyonu, hayata tutunuşu bambaşkadır.
5-Toplum olarak bedbaht olmamak için okutulmalıdır.
6-Kadın ve erkeğin bir takım arkadaşı olarak evi, şirketi ya da bir ülkeyi kalkındırmak için canla başla beraber çalışabilmesi için okutulmalıdır.
AFGANİSTAN’DA KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GİZLİ OKULLAR
Yukarıdaki fotoğraf, Afganistan’da okumalarına izin verilmeyen yavruların kim bilir nasıl da korkarak gittikleri gizli bir okulda çekilmiş. Okuma hakkınızın bir an elinizden alındığını düşünün. Atatürk sayesinde kadına hak ve özgürlüklerinin verildiği ilk ülkeyiz biliyor musunuz? O çok beğendiğimiz tüm Avrupa ülkeleri arkamızdan geldi ve bu hakları çok sonra verdi kadınlarına.
Taliban yönetimi sırasında bu okullar hakkında pek bir şey bilinmiyordu. 1997 tarihli bir rapor İsveç Afganistan Komitesi’nin 125 kız okulunu ve 87 karma eğitim veren ilkokulu ve ev okulunu desteklediğini kaydetti. Temmuz 2001’de Guardian’da çıkan bir makale, yardım kuruluşlarının 45 bin çocuğun gizli okullara gittiğini tahmin ettiğini belirtti. Ağustos 2021’de Taliban, Afganistan’da iktidarı ele geçirdi ve o zamandan beri ülkede kız çocukları için ortaöğretim yasaklandı. Ancak yasağa rağmen gizli kız okullarının faaliyet gösterdiğine dair raporlar var. Genç kızların derslere katılmak için olağanüstü riskler aldıkları bildiriliyor. Öğretmenleri, kapsamlı bir deneyime veya bir eğitim sisteminin yedeğine sahip olmasalar bile bilgilerini cesurca paylaşıyorlar. Küçücük çocukların hayatları pahasına korkunç riskler göze alarak okumaya çalışmaları dururken son derece özgürlüklerle donatılmış canım ülkemde durum şu:
* Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) aralık ayında yayınladığı ‘2016 Tek Bakışta Eğitim’ adlı yıllık raporda Türkiye’de kız öğrencilerin eğitime katılım oranı son sıralarda yer almıştı.
* Dünya Ekonomik Forumu’nun 2015’te yayınladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizlik Raporu’nda ise Türkiye, 145 ülke arasında 130’uncu sırada.
* Resmi verilere göre, Türkiye’de kız çocuklarının ortaöğretimde okullulaşma oranının en düşük olduğu il Muş. Ortadoğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız çocuklarının okullulaşma oranı 2020-21 eğitim-öğretim yılında yüzde 78 iken, bu oran Muş’ta yüzde 59 idi. Kız çocuklarının eğitimden kopmasında üç temel neden var: Yoksulluk, çocuk yaşta evlilikler ve dini baskılar.
* Ve 6 Temmuz 2022: Milli Eğitim Bakanlığı, 152 bin 703 kız çocuğunun zorunlu eğitim çağında olduğu halde okula gitmediğini belirledi.
Günün sözü: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Paylaş