Paylaş
Baz istasyonu kavgası - 2
DÜNKÜ yazımda baz istasyonların cep telefonu sisteminin çalışması için gerekli olduğundan bahsetmiştim. Baz istasyonları olmadan cep telefonları olmayacağına göre, kaldırılmaları yerine sağlığa zarar vermeyecek şartlarda olması için kampanya yürütmek gerektiğine inanıyorum.
Cep telefonları ve bunların çalışmasını sağlayan baz istasyonları radyo dalgalarıyla çalışır. Bu dalgalar röntgen cihazlarından ve nükleer santrallardan yayılan radyasyondan çok farklı. Radyo dalgaları non-iyonizan ışınlar olarak adlandırılırken, radyasyon olarak adlandırdığımız ışınlar, iyonizan ışınlardır. Non-iyonizan ışınların farkı, hücrenin kimyasal yapısına etki etmemesi.
Non-iyonizan ışınlar ısı üretici etki yaratıyorlar. Mikrodalga fırınlar da bu tür dalga kullanıyorlar. Ülkemizde kullanılan cep telefonları 900 MHz.lik frekans kullanırken, mikrodalga fırınlar 2500 MHz.lik frekans kullanıyor. Bunun daha ötesinde infraruj ve ultarviyole gibi güneş ışınında bulunan dalgalar var.
Yüksek gerilim hatları civarında oluşan elektromanyetik dalgaların da bunlarla bir ilişkisi yok.
Uzmanlar baz istasyonlarının, insanların yaşadığı ortamlardan 7 m. kadar uzaklıkta olmasını öneriyorlar. Arada duvar gibi bir engel varsa radyo dalgalarının etkisi 5-10 kat daha azalıyor. Benim araştırdığım kaynaklar, binaların çatılarına ya da çatı parapetlerine, baz istasyon kurulabileceğini belirtiyor. Uygun alanlarda 10 m. yüksekliğinde kuleler üzerine monte edilmesinin daha uygun olacağı belirtiliyor. Böyle olduğu taktirde kulenin altında bulunmanın hiç bir riski olmadığı belirtiliyor.
Radyo dalgalarına maruz kalma ile ilgili standartlara göre vücudun 1 cm2.lik kısmının maruz kaldığı dalga dozu 100 mW.lık düzeye eriştiğinde zarar görülebiliyor. 40 mW.lık doz güvenlik sınırı olarak kabul ediliyor. 900 mHz.lik cep telefonu sisteminin baz istasyonu için izin verilen sınır 0.5 mW. Baz istasyonu kulesinin altında yapılan ölçümler ise en yüksek 0.01 mW civarında bir dozu gösteriyor. Kurallara uygun olarak yapılmış bir kulenin civarındaki doz genellikle 0.0002 mW. civarında.
Tabii ki bu değerler baz istasyonu kurulmuş yerler için geçerli. Birden fazla şirketin aynı yere baz istasyonu kurması ya da yüksek semtlerdeki bazı binaların çatılarında olduğu gibi bir çok televizyon, radyo verici ya da aktarıcıları ile telefon baz istasyonlarının bir arada olduğu durumlarda ölçüm değerleri farklı olabiliyor.
Araştırdığım kaynaklar cep telefonlarının antenlerinden yayılan radyo dalgalarının, çok küçük alandan yayılarak ’sıcak nokta’ oluşturduğu için baz istasyonlarına göre daha fazla dikkat gösterilmesi gereken bir konu olduğunu belirtiyorlar.
Kalp pillerine zararı yok
Sıklıkla korkulan konulardan biri de, kalp pili kullananların baz istasyonlarından etkilenerek sağlıklarının zarara gireceği. Baz istasyonlarının böyle bir zararının olmadığı, yapılan çok sayıda araştırma ile ortaya konulmuş. Cep telefonunun böyle bir etkisi teorik olarak var. Çok eski yıllarda üretilen kalp pilleri ve eski model cep telefonları ile, cep telefonunun anteninin kalp pilinin üzerine yaslandığı durumlarda, pilin çalışmasının geçici olarak etkilenme ihtimali olabiliyor. Yeni model piller ve telefonlar için böyle bir tehlikenin olmadığı belirleniyor.Ben elektronik uzmanı değilim. Yaptığım kısa bir araştırma ile elde ettiğim sonuç bu.
Olayın korkulduğu kadar olmadığını ortaya koyabilmek için bilimsel gerçeklerin bazılarını aktarmaya çalıştım. Eğer konunun uzmanları açıklama yaparlarsa, halkın kaygıları yanıtlanmış olur.
Bence, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri bu konudaki kuralları bir an önce kamuoyuna açıklamalı ve medya kuruluşları da dayanaksız korkuları körükleyecek haberler yapmak yerine uzmanların görüşlerini aktarmalı.İlk yazımın başında da belirttiğim gibi rehber olarak sadece aklı ve bilimi kabul etmezsek çok sıkıntı çekeriz.
Doğum kontrol hapı kısır bırakmaz
G.DERMAN/İZMİT
DOĞUM kontrol hapları da hormonal kökenli olduğu için, bazen, kullananlarda kilo alma gibi bir yan etkiyle karşılaşılabilir. Bu gibi yan etkileri en aza indirmek için hormon düzeyi çok az olan ilaçlar üretilmeye başlandı. Bunlardan birini seçebilirsiniz.Doğum kontrol hapı kullanarak kısır kalmak diye bir şey olmaz. Sadece, uzun süre ilaç kullananlarda ilacı bırakır bırakmaz hamile kalmak mümkün olmayabilir, hamile kalmak için birkaç ay geçmesi gerekebilir.
Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul
FAKS: (0 212) 677 01 39
E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr
Paylaş