Paylaş
Okur mektupları
Cep telefonu sağlığa zararlı mı?
Benim derdim cep telefonu. Devamlı üzerimde taşıyorum, bazı doktorlar zararlı olduğunu söylüyorlar. Telefonu kapatmalı mıyım, hiç mi kullanmamalıyım?
Aydemir Güvener
Cep telefonu ve sağlık ilişkisi çok aydınlık değil. Bir grup, elektromanyetik dalgaların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu öne sürerek cep telefonunun da zararlı olacağını kabul ediyor, buna karşılık yapılan çalışmalarla da henüz kesin bir kanıt ortaya konulabilmiş değil. Aslında evlerimizde kullandığımız hemen her alet az veya çok elektromanyetik dalga yayıyor. Bilim dünyası bir yandan bu etkileri araştırırken öte yandan da kullanıcıya daha az elektromanyetik dalga verecek cihazların geliştirilmesine çalışılıyor.
Bu araştırmalar kesin bir sonuç verinceye kadar tedbirli olmak isteyenler, özellikle cep telefonunu çok kullanmak zorundaysa, gövdeden uzak taşımak ve konuşma sırasında kulaklık kullanmak yoluyla riskini azaltabilirler. Dikkat edilmesi gereken yerlerin başında araçlar geliyor, metal yapısı dalgaların yayılmasını zorlaştırarak geri yansımalara neden olmakta ve kullanıcılar daha yoğun dalgaya maruz kalmaktadır. Bu nedenle araçta sıklıkla telefon kullanmak zorunda olanlar, dalgaları dışarıda tutucu dış anten kullanmalıdır.
Aspirin size yararlı olacaktır
C.ÇOKAN
Kalple ilgili bir sorunuz olmamasına rağmen Aspirin almanızda yarar var. Zaten Aspirin’in bu tarzda kullanımı, koruyucu olmayı amaçlamaktadır. Düzenli olarak düşük dozda almanız, kalp krizinden olduğu kadar, damar sertliğinin neden olduğu, beyin vb. dokulardaki damar tıkanıklıklarından da koruyacaktır.
Gözünüze kullandığınız damlanın kanser yapma gibi bir etkisi kesinlikle yok. Ancak yapısında kortizon bulunduğu için, mikroplar nedeniyle ortaya çıkabilecek iltihaplar karşısında gözünüzü korumaz bırakabilir. Bu nedenle sürekli kullanılması önerilmez.
Kulaklarınızda da kaşıntı olduğuna göre, alerji gideren bir ilaç kullanırsanız, hem göz hem de kulaklarınızdaki kaşıntıya çare olabilir. Bağırsak tembelliği için kullandığınız ilaç uygun, ancak günlük temponuza yürüyüş gibi hareket etkenlerini de katarsanız, ilaç ihtiyacınızın azalacağını söyleyebilirim. Ayrıca bağırsak tembelliğine karşı, meyva, sebze, salata ve kepekli tahıl gibi bağırsakta posa bırakan, bitkisel lifli gıdaların da yararı gözardı edilmemelidir. Lifli gıdalar, damar sertliğinden korumakta da yararlı etkiler gösterir.
Paylaş