Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

‘‘Boynum eğri’’

R. KONACIK / ANKARA

İlginize teşekkürler. Bölge ilavelerinin yeni düzenlemesi içinde, daha önce Kelebek’te yayınlanan köşemiz, bölge sayfalarına kaydı. Bu nedenle de maalesef sadece bölge ilaveleri yayınlanan bölgelerde okunabiliyor. Ankara ve çevresi de bu alanın dışında kalıyor. Yayın yönetmenlerimiz bu konuyla ilgili çaba gösterecekleri sözünü verdi, umuyorum yakın bir zamanda sizler de köşeyi yeniden izleme olanağına kavuşacaksınız. Tıp dilinde tortikolis olarak adlandırılan boynun eğri olması, çoğu zaman doğuştan gelen bir durumdur. Çoğu zaman, boyun kaslarının bazılarının kısa olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Ne kadar küçük yaşta tedavi edilirse, başarılı sonuç alma ihtimali, o denli fazla olacaktır. Tedavi bazen atel ya da alçı ile kısa olan kası uzamaya zorlamak şeklinde olabileceği gibi bazen de ameliyat gerekebilir.

Siz 25 yaşında olduğunuz için tedavi için biraz gecikmişsiniz, ancak artık tedavi olamazsınız diye bir karar da verilemez.

Ankara gibi büyük bir ilimizde yaşadığınıza göre başta tıp fakülteleri olmak üzere bir çok hastanenin ortopedi servisine başvurarak tedavi olma imkanı arayabilirsiniz.

Hastalığım iyileşmeyecek mi?

İsa KARA / ADANA

Kullanmakta olduğunuz ilaç da cinsel güç üzerinde hafif azalma yapmakla birlikte, bu şikayetinizin ilaç kullanmaya başlamadan da olması dikkate alınınca, psikolojik etkenlere bağlı olması ihtimali daha fazladır.

Epilepsi hastalığı, tedavi ile düzelmez, sadece kontrol altına alınır. Şu anda önemli bir şikayetinizin olmaması, epilepsi nöbetlerinin ilacın yardımıyla kontrol altına alınmış olmasındandır. İlacı keserseniz belirtiler tekrar başlar. Bu ilacı kullanıyor olmanız, evlenmeniz için engel değil. İlacı muhtemelen ömür boyu kullanmanız gerekecek ancak hangi ilacı ne kadar süreyle ve hangi dozda kullanmanız gerektiğine sizi muayene edecek doktor karar vermelidir. Çevrenizdeki tıp fakültelerinden birinin nöroloji polikliniğine bağlanmanızda ve zaman zaman kontrole gitmenizde yarar var. Yapılacak takiplerle, en az ilaç dozu ile hastalığınızı kontrol altına almak mümkün olacaktır.

Kilo alamıyorum

R. UMUT / BURSA

1.85 cm boyunda olan 21 yaşında bir kişinin 70 kg ağırlıkta olması, az sayılmaz. Yıllar içinde kilonun giderek artacağı dikkate alınınca, gençlik yıllarında biraz zayıf olmakta yarar var.

Sigara içiyor olmak, genel sağlık açısından zararlı olmasının yanı sıra, kilo almayı da engelleyici bir durumdur.

Size yemekle kilo almaya çalışmak yerine spor yapmanızı tavsiye edeceğim. Sporun her türü tüm kasların formunda ve gelişmiş olmasını, dolayısıyla kilonuz az bile olsa, vücudunuzun düzgün olmasını sağlayacaktır. Sporla sigara hiç bağdaşmayacağı için de, sigarayı hemen bırakmanızda yarar var.

Kanser değil miyim?

K. YILMAZCAN / ALMANYA

Prostat, her erkeğin dış idrar yolunun başlangıcında bulunan bir salgı bezidir. Kestane şekli ve büyüklüğünde olan bu organ, zamanla büyüyebilir. Tıp dilinde prostat hipertrofisi olarak adlandırılan bu büyümede bez, idrar yolunu daraltacağı gibi, mesane (idrar kesesi) içine doğru büyüyerek hacmını azaltır. Her iki durumda da sık ve zor idrar yapma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu durumda da, ya idrar yoluna girerek (transüretral) ya da karından açarak ameliyat yapılır.

Prostat bezinde kanser de görülebilir. Bir kişinin prostat bezine ait şikayetleri varsa, bunun kanser olmadığının kesin olarak belirlenmesi gerekir. Bu amaçla, doktorun elle yapacağı muayenenin yanısıra, makattan sokulan bir alet yardımıyla ultrasonografi (transrektal ultrasonografi), kan tahlili (PSA) gibi ileri tetkik yöntemlerinden yararlanılabilmektedir.

Eğer doktorunuz bu gibi tetkikler yapmadan beklemenizi tavsiye ediyorsa, kendisine tekrar başvurarak tetkik yapmasını ve kanser olmadığınızı kesin olarak ortaya koymasını isteyin.

Yazarın Tüm Yazıları