Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Prostatınızda sorun var

C. Özataylar

Sabah ilk idrarınızı yaptıktan kısa bir süre sonra tekrar, az da olsa idrar yapma ihtiyacını hissetmeniz, ilk idrardan sonra mesanenizin tam olarak boşalamadığını düşündürüyor. Ayrıca az bir şey de içseniz, hemen idrar ihtiyacı hissetmeniz de mesane kapasitenizin kısıtlı olması ihtimalini hatıra getiriyor.

Geçtiğimiz günlerdeki prostatla ilgili yazımda, prostatın büyümesinin idrar yolunu daralttığını, bu nedenle idrar basıncının belirli bir düzeyin üstüne çıkması halinde idrar yapılabildiğini, bir miktar idrar yaptıktan sonra basınç azıldığında, idrar yolunun kapanması nedeniyle tam boşalma olmadan idrar yapmanın durduğunu anlatmıştım. İşte sizde de bu nedenle az ve sık idrar yapma sorunu ortaya çıkıyor.

Sabah ilk idrarınızı yaptıktan bir süre sonra tekrar ihtiyaç hissetmenizin nedeni de şöyle; prostat nedeniyle tam olarak boşaltamadığınız bir miktar idrar kalıyor. Örneğin yarım litre idrar sürekli olarak kalıyor, uyku sırasında yarım litre daha biriktiğinde, mesaneniz bir litrelik idrarla genişliyor. Mesanenin çok genişlemesi, kaslarının gevşemesine yol açıyor. Çıkarabildiğiniz idrardan sonra, biraz da hareketin etkisiyle mesane kasları kendini toplamaya başlıyor, bunun sonucunda da az bir miktar daha idrar çıkarabiliyorsunuz.

Mektubunuzda anlattığınız şikayetler, prostat sorununun en azından orta dereceli olduğunu düşündürüyor. Daha fazla ihmal etmeden bir üroloji uzmanına giderek tetkik yaptırın, muhtemelen ameliyat önerilecektir.

Siyatik neden olur?

A. Azman

Kısaca, siyatik olarak adlandırılan hastalık, bacağın ana siniri olan siyatik sinirin ağrısıdır. Bel omurlarından başlayıp tüm bacak boyunca yer alan bu sinirin etkilenmesi, kalçadan başlayıp bacağın arkasından topuğa doğru yayılan bir ağrıya yol açar.

Bu sinirin etkilenmesine yol açan neden, genellikle bel omurlarındaki kireçlenme ya da bel fıtığı gibi olaylardır. Sinirin kökü tahriş olduğu ve baskı altında kaldığı için bu ağrı ortaya çıkar.

Tedavisinde, romatizmada da kullanılan ilaçlar kullanılmakla beraber, bu olay bir romatizma değildir. Esas tedavi, olayın oluşmasına yol açan etkenin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olur. Bunun için de, ayrıntılı muayene, bel omurlarının röntgeni, bilgisayarlı tomografisi ya da MR tetkiki gerekebilir. Bu konuda uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor.






 








Yazarın Tüm Yazıları