Paylaş
Neredeyse 25 yıldır gürültülü ortamlarda çalışıyorum. Şimdi duyma güçlüğü başladı. Her iki kulağımda çınlama ve nabız atışı gibi bir şeyi 24 saat boyunca duyuyorum. Normal muayenelerde bir şey yok. Kireçlenme vardır, çaresi yoktur deniliyor. Her iki kulağımda yüzde 25-40 arası bir işitme kaybı var. Bu konuyu çözecek bir uzman yok mu? K.D.
Sorununuzun kaynağını mektupta belirtiyorsunuz. Yaklaşık 25 yıldır gürültülü ortamda çalışıyor olmanız, işitme sinirlerinizde hasar yaratarak işitme azalmasına neden olmuş. Bu gürültülü yerlerde çalışan kişilerde sıklıkla karşılaştığımız bir sorun. Bir yönden bakıldığında bir meslek hastalığı. İşyeri hekimlerine ve işverenlere düşen görev bunun önlenmesidir. Belirli sınırların üzerinde gürültü olan yerlerde bulunmak zorunda olanlara, bu süreler içinde kulaklık taktırmak gereklidir. Ayrıca yapılması zorunlu olan periyodik sağlık kontrollarında, bu gibi gürültülü ortamlarda çalışanların işitme testlerini yaparak zarar görmeye başlayıp başlamadığını kontrol etmek ve zarar görmeye başlamışsa bu ortamdan uzaklaştırmak gerekmektedir. Bunlar yapılmaz ve işitme azalması belirli bir aşamaya gelirse, bunun düzeltilmesi mümkün olamaz.
Sürekli gürültüye bağlı olarak gelişmiş işitme kayıplarında, maalesef tedavi olanağı yok. Kulaklarınızdaki çınlamalar da bu nedenle ortaya çıkıyor. Önemli olan işitmedeki kaybın daha da artmasını önlemek. Ya işyerindeyken sürekli olarak gürültü önleyici kulaklık takmanız ya da gürültüsüz bir ortamda çalışma çareleri aramanız gerekiyor.
N. T. / ANKARA
Mektubunuzda özetlediğiniz bilgilere göre, böbreklerinizin süzme yeteneğinde azalma başladığı sonucu çıkıyor. Sol böbreğinizin yapısının düzensiz görülmesi, sorunun burada olduğunu düşündürüyor ama, sadece ultrasonografi ve 1-2 kan tahlili sonucuna bakarak kesin teşhisi koymak mümkün değil. Bence siz, tıp fakültesi hastanelerinden birinin Nefroloji (böbrek hastalıkları) polikliniğine başvurarak tetkik olun.
N. G. / ALMANYA
Birkaç gün üst üste tatlı yedikten sonra ağzınızın tadının bozulması, kan şekerinizin yükselmesine de bağlı olabileceği gibi daha çok ağız bakımı eksikliğini düşündürüyor. İnsanın ağzında bulunan bakteriler özellikle şekerli maddeler ya da unlu ve nişastalı gıdalar yenildiğinde bunları parçalayarak asit üretirler. Eğer dişlerinizi günde en az iki kez fırçalarsanız ve de ardından diş suyu ya da gargarası adıyla satılan eriyiklerle çalkalarsanız bu bakterilerin asit üretmesini önleyebilirsiniz. Şeker hastalığı açısından kontrol olmak için açlık ve tokluk kan şekerlerinizi ölçtürebilirsiniz.
Paylaş