Paylaş
Gerçekten köklü bir devlet kuruluşuna yakışan bir çalışma. Onları CD’nin yanı sıra long play olarak da dinleyicilere sunuyorlar.
Gerek ses, gerek görüntü arşivlerinin ilgisizlikten yok olup gittiğine tanık olduğumuz bir ülkede bunu desteklemeliyiz.
LP’nin kapağında 50. yılla ilgili şu bilgi veriliyor:
“50. yıl anısına...
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT); 1964 yılında çıkarılan bir kanunla kurulmuş olup; bu yıl kuruluşunun 50. yılını kutluyor.
50. kuruluş yıldönümümüz için hazırladığımız özel projeleri ve müzik albümlerini siz müzikseverlerin beğenisine sunmaya devam ediyoruz.
‘TRT 50. Yıl Özel’ ismiyle yayınlanan albümlerde; Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Çoksesli Müzikler dallarında yeni üretimlerimizle birlikte, ‘Sesli, Yazılı ve Görsel Müzik Arşivi’mizden seçtiğimiz eserler de yer alıyor.”
Başka kanallar, müziklerin CD’sini ya da LP’sini çıkarmıyorlar. Arşivlerini halka açmıyorlar, kalıcılık kazandırmıyorlar.
Tangonun sadece müziğimizde değil yaşamımızda da, siyasal tarihimizde de yeri olduğunu söylemeye gerek yok. Birçoğumuzun düğün müziği olarak La Comparsita çalınır. Türkçe tangolar hâlâ dinlenir.
50.Yıl Özel logosuyla hem CD’si hem de LP’si çıkan Zehra Eren’in(*) okuduğu tangolar.
Zehra Eren kimdir?
* * *
“İSTANBULLU bir ailenin 1923 Ankara doğumlu kızıdır.
Okul yılları İstanbul’da geçmiş, İstanbul Kız Lisesi’ni bitirmiştir. Okul yıllarında arkadaşları arasında güzel şarkı söylemekle, güzel resim yapmakla ve sporculuğuyla tanınırdı. Okulu bitirdikten sonra kısa süre memurluk yaptı.
İstanbul’da tanıştığı bazı müzisyenler Eren’i dinledikten sonra kendisini Radyo’ya yönlendirmiş ve Ankara’ya gitmesini tavsiye etmişlerdir. Radyoya girmek amacıyla Ankara’ya giden Eren, o yılların tanınmış bestecisi Diş Tabibi Kadri Cerrahoğlu ile tanışmış ve kısa bir süre sonra da evlenmiştir.
Zehra Eren eşinden birkaç sene müzikle alakalı eğitim aldıktan sonra 1951’den itibaren uzun yıllar Ankara ve İstanbul radyolarında çeşitli orkestralarda solist olarak yer almış ve sayısız programlara katılmıştır. Sesinin değişik tonu ve yorumu ile Anadolu genelinde büyük beğeni toplayan, sevgi ve alaka gören Zehra Eren bir çocuk sahibi olup, hayatını İstanbul’da sürdürmektedir.”
Kayıtlar 1953-1954 yılları kayıtlarından alınmış.
Besteciler ve söz yazarları bu türün ustalarından oluşuyor.
Seslendirilen tangolar: Dinle Sevgili Dinle, Benden Uzak Kal Sevgilim, Ayrılık, Bir Çapkına Yangınım, Yalnızlık, Aşkın Sesi, Gönül Rüyası, Muhtacım Sana, Giden, Rüzgâr Gibi Geçti, Çapkın.
Beste ve söz yazarları: Necdet Koyutürk, Kadri Cerrahoğlu, Fehmi Ege, Erdoğan Çaplı, İbrahim Özgür, Cemil Başargan.
Çalanlar: Piyano: Erdoğan Çaplı, Cemil Başargan.
Kontrbas: Özdemir Baturalp.
Bateri: Muzaffer Erberik.
* * *
BELLİ yaştakiler dinlerken, hiç kuşkum yok bu tangolara eşlik edecekler, anılarına dalacaklar.
Genç kuşak da müzik tarihimizin bir sayfasını daha öğrenecek.
------------------------------------------
50. Yıl Özel, Zehra Eren Tangolar, Arşiv Serisi, CD ve LP. TRT, Çoksesli Müzikler.
Paylaş