Yerel yönetimlerin görevi içinde sanat başta gelir
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BAZI haberleri okumaktan utanıyorum. Aşağıdaki haberden bunu yapanların utanması, sanata, sanatçıya yaptıkları saldırıyı durdurmaları, özür dilemeleri lazım.
Haberi okumuşsunuzdur ama okumayanlar için bir kez daha hatırlatmada müzik, sanat adına yarar görüyorum.
"Senfoniye ’uyarı deliği’" - Bursa Belediyesi Bursa Senfoni Orkestrası binasını deldi. Belediye ekiplerinin bunu, binayı boşaltması istenen orkestraya uyarı olarak yaptığı ileri sürüldü." (Hürriyet, Cumartesi, 9 Eylül 2006)
Sanatçılara verilen dozerli gözdağı, sanata, sanatçıya Cumhuriyet Türkiyesi’nde gösterilmesi gereken saygıyı bazı yerel yöneticilerin bilmediğini göstermektedir.
Orkestra üyeleri, olumsuz koşullar altında Hikmet Şimşek Prova Salonu’nda çalışıyorlarmış. Onlara gösterilen yerlerde prova yapmaları imkánsız, üstelik delik deşik edilen binanın içinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait milyonlarca YTL’lik enstrümanlar çalınmasın diye, sanatçılar nöbet tutuyormuş.
* * *
ORKESTRA’ya prova için yer bulunamaması, sanatçıları harekete geçirdi.
İdil Biret ve Şefik Yüksel bütün sanat severleri bu yıkıma tepki göstermeye çağırıyor. Aşağıdaki mektup doğrultusunda diğer sanatçıların da bu yıkımı protestoya katılmalarını bekliyorum.
Tuğrul Göğüş imzalı duyuruda, senfoni orkestrası sanatçısı Burç Balcı’nın vahim durumu anlatan mektubu gönderiliyor .
Cihat Aşkın da bu mektuptan sonra herkesi üzerine düşen görevi yapmaya çağırıyor:
"Sayın Burç Balcı’dan almış bulunduğumuz feryat mektubu ülkemizin sanat gündemine ağır bir şekilde oturmuştur. Ülkemizin tüm sanatçılarının bu çarpık zihniyet ile mücadele etmesi gerekmektedir."
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Abdullah Uz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e gönderdiği mektupta yapılanları eleştiriyor:
"Sayın Başkan, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Hikmet Şimşek Prova Salonu’nun yıkımı girişiminizi büyük üzüntüyle öğrendim.
Uygarlık=medeniyet=kentlilik’in, yolların, geçitlerin, metroların, binaların vb. yapılması ile olunamayacağını bildiğinizden kuşkum yok ya da bilmeniz gerekir. Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa’yı kent yapan ve varlığıyla gurur duyulması gereken önemli öğelerden biridir.
Dönemin belediye başkanı Erdem Saker, çok pahalı çalgıların alınacağı zaman, ’Bir kaldırımdan vazgeçer, çalgıları alırım,’ diyebilirken siz nasıl binayı yıkarsınız?"
* * *
GEÇİCİ çözüm, çözüm sayılabilir mi?
Uludağ Üniversitesi Rektörü’nün emriyle, üniversiteye ait olan şehrin kilometrelerce dışında ve İlahiyat Fakültesi’nin bitişiğindeki Fethiye Kültür Merkezi’nde provalar yapılabilecek. Senfoni orkestrasına bütün sanatçıların destek çıkmasını bekliyorum.