Yazar evleri ve edebiyat müzesi

SEVGİLİ dostum Özdemir İnce’den Hemingway Hâlâ Okunuyormuş yazım üzerine bir e-posta notu aldım:

“Sevgili Doğan,
21 Ocak cumartesi günü, Key West’te Hemingway’in evindeydim. Yatır gibi ziyaret ediliyor.
Selamlar.
Özdemir.”
İyi şair arkadaşım, yazara duyulan saygıyı “yatır gibi” diyerek çok güzel özetlemiş. Gerçekten büyük bir yazar, bence de, kutsallık taşır ve öyle saygı gösterilmelidir.
Bu not, yazar evleri konusundaki üzüntümü depreştirdi.
Hangi evler var?
Tevfik Fikret’in Aşiyan’ından sonraki evleri anımsatayım. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Sait Faik Abasıyanık, Necati Cumalı.
Bunlar da, faal bir özellik kazanamıyor. Ben o evlerde, yazarın eşyasının yanı sıra, kitaplarının da bulunmasını diliyorum.
İstanbul’da yazarların
oturduğu başka evlerin yerinde yeller esiyor. Çoğunun kapısına baştan savma bir anlayışla birer plaket konuluyor, o kadar!

* * *

YAZAR evlerini düşünürken, TYS’den (Türkiye Yazarlar Sendikası), Yıldız Sarayı’ndaki Edebiyat Müzesi’ni boşaltmaları için aldıkları mektubu okudum. E-postada düştükleri güç durumumdan yakınıyorlardı:
“Sayın Doğan Hızlan,
Türkiye Yazarlar Sendikası Müze-Belgeliği, Cengiz Bektaş yönetimiyle Kültür Bakanlığı’nın yaptığı bir protokolle 2002 yılında açıldı. Protokolün taraflardan biri de Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü’dür.
Protokol beş yılda bir yenileniyordu. İkinci yenilenme bu nisan ayında Enver Ercan yönetimince bakanlığa bildirildi.
Protokolde, sözleşmenin iptaline ilişkin sadece 14 maddede bir düzenleme vardır. Bu maddeye göre Sendika, amaçları dışına çıkarsa Bakanlık, protokolü sendikayı da uyararak iptal edebilecektir.
Ancak Bakanlık, geçtiğimiz ay hiçbir gerekçe göstermeden, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da imzasıyla sendikayı bilgilendirmeden protokolü iptal ettiğini sendikaya bildirmiştir. Şimdiyse müze-belgeliğin boşaltılma süreci başlayacaktır.
Sendikayla hiçbir biçimde görüşülmediği için müze-belgelikteki değerli objelerin ve yüzlerce kitabın nerede korunacağına ilişkin bir öngörümüz de yoktur. (...)
Mustafa Köz (TYS Yönetim Kurulu Başkanı)”

* * *

BU durum için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü’yle konuştum.
Genel Müdür, bu tahliye isteğinin yasa gereği yapıldığını, orada bulunan bütün derneklerin çıkartılacağını söyledi. 2004 yılında çıkan, “Dernekler ve Vakıfların Kamu Kurum Kuruluşlarıyla İlişkilerini Düzenleyen” yasanın bunu zorunlu kıldığını belirtti.
Ayrıca Yıldız Sarayı’nın restorasyonundan sonra, zaten bunun mümkün olamayacağını, içerideki eşyanın yerleştirilmesi için yere ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.
Süslü, TYS’nin bazı araç gereçleri için de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, TYS’nin Divanyolu’ndaki eski Alay Köşkü’nü (bugünkü adıyla Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi) kullanabileceklerini, toplantılarını burada yapabileceklerini söylediğini, iletti.

* * *

BAŞKA kurumlar, buna yardımcı olabilirler mi, bilemiyorum!
Yazarın Tüm Yazıları