Paylaş
Türkiye’nin çeşitli illerinden resim ve heykel bölümünü bitiren ya da yüksek lisans yapanlar orada çalışacaklar.
Kiminin önünde tuvaller, fırçalar, yağlıboya tüpleri, kimi genç heykeltıraşların önünde de yontacakları mermer duruyordu.
TÜYAP Sanat Fuarı bir süredir gençler için ayrı bir bölüm açtı. Üniversitelerden gelen gençlerin çalışmaları bize sanatın yarını konusunda bilgi veriyor.
Gençlerin bir arada çalışmasının birçok önemi var. Önce eğitim gördükleri okulların, hocalarının birbirini anlatmaları var. Ayrıca çalışmalarını birbirlerine gösterecekler.
Çok hoş bir atmosfer yaşadım. Gençler otomobil lastiklerinden bir salıncak yapmışlar, kolan vurup duruyorlar.
Hepsi Beylikdüzü’nü, İstanbul’u gezebilirler.
Burada çadırlarda kalıyorlar. Onlarla kentleri üzerine konuştum.
28. Tüyap Artist Sanat Fuarı, 10-18 Kasım tarihleri arasında “Deneyim” başlığı altında gerçekleşiyor. Fuarın proje bölümünde, bu yıl sanatçı inisiyatiflerine ve kültür alanının kolektif öznelerine yer verilecek. Tüyap’ın bir de sürprizi olacak: Ağustos Atölyesi. Genç sanatçıların üretim süreçlerine destek olmayı öncelik olarak kabul eden Tüyap’ın umutlu hamlesi Ağustos Atölyesi, 1-25 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Heykel, resim, fotoğraf, video ve sinema gibi farklı disiplinlerden, farklı şehirlerden 35 sanatçı yer alıyor. Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden sanatçıların 28’i İstanbul’dan, 3’ü Diyarbakır’dan, 2’si Mardin’den, biri Van’dan, biri de Ankara’dan katılacak. Tüyap’ın açık ve kapalı mekânları atölye ve yaşam alanı olarak kullanılacak.
Tasarım Kooperatifi adlı mimari tasarım ekibi tarafından kurgulanan hangarda, yaşam alanı olarak çadırlar, ortak kullanıma açık okuma ve oturma alanları, resim ve heykel üretim alanı, fotoğraf stüdyosu, sergileme üniteleri ve sergileme alanı, söyleşi alanı, gece sineması ve muhtelif çalışma alanları bulunuyor. Projeye ayrıca grafik tasarım çalışmalarıyla Emrah Bakçay destek veriyor. Ağustos Atölyesi, “büyük ölçekli” hayal kuran genç sanatçıları desteklemeyi, kolektif üretim pratiklerini geliştirmeyi, yeni dayanışma ağları örmeyi ve sanat alanına yeni bir tür üretim-sergileme-seyir pratiği sunmayı amaçlıyor, geniş zamana yayılan, böylece derinleşen, kendi yolunu bulan bir praksis olmayı hedefliyor. Atölyeler ve kamp alanı biçiminde düzenlenecek mekânda 25 gün boyunca seminerler, film gösterimleri, konserler ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Fotoğraf eğitimleri ve mentorluğuyla Orhan Cem Çetin, doğaçlama çalışmalarıyla Ceylan Dizdar, tiyatro alanında katkılarıyla Özgür Erkekli, resim alanında çalışmalarıyla Mustafa Karasu ve Nâzım Hikmet Richard Dikbaş yer alacak. Ayrıca Ahmet Umur Deniz ve Yavuz Tanyeri, söyleşileriyle sanat alanındaki deneyimlerini genç sanatçılarla paylaşacak. Koordinatörlüğünü Eda Yiğit ve Ezgi Bakçay’ın üstlendiği Ağustos Atölyesi’nin ürünleri kasım ayında Tüyap-Deneyim sergisinde izleyici ile buluşacak. Daha önemlisi, atölye sürecindeki teorik ve pratik çalışma dinamiği Tüyap Sanat Fuarı’nın omurgasını oluşturacak.
*
35 yarının sanatçısı gençlerin çalışmalarını izlemek isterseniz Beylikdüzü TÜYAP binasına uğrayabilirsiniz.
Paylaş