Paylaş
ANKARA temsilci yardımcısı Muharrem Sarıkaya, Kapadokya'ya gideceğimi öğrenince Ürgüp belediye başkanı Bekir Ödemiş'e telefon etti. Nerden bilebilirdim ki, bu havali Muharrem Sarıkaya'dan sorulurmuş. Oranın derdinin de sefasının da kütüğü ondaymış.
Sayesinde Ürgüp'ün güzelliklerini tanıdık, insanlarıyla dost olduk, tarihi önemini kavrayabildik.
Sarıkaya, buralarda yerleşen yabancıların olumlu etkisinden söz etti bana. Esnaf dil öğreniyormuş, insan ilişkilerine çağdaş normların düzeyi yansıyormuş.
Ancak onun bir dileğini de buradan yansıtmak isterim.
Avanos'lular Kızılırmak'ın önemini, buraları yeşerttiğini öğrenmişler.
'Şimdi,' diyor, Muharrem Sarıkaya, 'buraya bir baraj yapılmalı, o zaman buraları ihya olur.'
Güzel beldenin yeşermesini, günden güne güzelleşmesini isteyenler arasına ben de katıldım.
Ürgüp'ü, Avanos'u, bize, Belediyenin koordinatörü Hasan Basri Oktay gezdirdi, cerre çıkan bir hoca gibi bizi ağırladı.
Ürgüp'e girerken karikatürcü dostum Semih Balcıoğlu'nun adına rastlayacaksınız, belediye bir parka onun adını verdi. Parkın önündeki tahtaya Balcıoğlu'nun imzası da oyulmuş.
Her şehre, beldeye, yöreye hatta küçük bir semte ömrünü adayan kişilere ayrı bir sevgi ve saygı duyarım. Saygı listeme yeni bir ad ekledim: Kemal Talih Türkmen.
Kitabının adı; Bilinmeyen Kapadokya'dan Bir Kesit Ürgüp.
Türkmen, 1949 yılında doğmuş, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Ön Asya Arkeolojisi Bölümü'nü bitirmiş. Çeşitli müzelerde görev yapmış, onların kuruluşuna emek vermiş. İzmir Müzesi'nde arkeolog kadrosunda çalışırken aniden rahatsızlanarak 4 Mart 1995'de ölmüş.
Prokopi Pub Bar'da akşamüstü kahvesi içerken, Ürgüp üzerine bir kitap aradığımı söylediğimde Bay Mıgır, yukarıya çıktı ve adını andığım kitabı getirdi, bana armağan etti. Böylece Ürgüp'ü daha derinden tanımama yardımcı oldu, ona teşekkür borçluyum.
Türkmen'in Ürgüp'ünü okurken, bir yandan bu ülkedeki uygarlıklar birikimine hayran oluyorsunuz, bir yandan da ilgisizliğimize, kıymet bilmezliğimize kızıyorsunuz.
Türkmen, kendi olanaklarıyla dağ tepe aşıp, buranın kiliselerini, şimdiki evlerini bütün özellikleriyle bize aktarmış.
Ben, gezdiğim yerin tarihini bilmek için onun hakkında kitaplar okumak isterim. O zaman o yöreye hayranlığınız artar, çünkü bilince daha çok seversiniz.
Türkmen, bana Ürgüp'ü tarih içinde tanıtarak daha çok sevdirdi.
***
ÜRGÜP Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, dün beni telefonla aradı. Verdiği iki haberle beni mutlu etti.
Birincisi; Semih Balcıoğlu,Kapadokya çizimlerinin orijinallerini belediyeye armağan etmiş ve Semih Balcıoğlu Sanat Galerisi'ni en kısa zamanda açacaklarmış.
Ünlü Yunanlı şair Yorgo Seferis, bu yöredeki kiliseleri gezmiş. Üç gün süren bu gezisini de kitaplaştırdı, Kapadokya üzerine yazdığı kitap Yapı Kredi Yayınları'nda çıktı.
1950'de gerçekleşen bu ziyaretin anısına Bekir Ödemiş, kaldığı yerin kapısına onun bir büstünü yaptıracakmış.
Ödemiş'in sanata/sanatçıya gösterdiği özel ilginin, sevginin, saygının başka belediyelere de örnek olmasını dilerim.
***
ÜRGÜP'e yeniden gitmeyi hayal ediyorum.
Değişik kültürlerin kesişme noktalarının, benim üzerimdeki çekim gücü yüksektir.
Paylaş