Paylaş
Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin temsili 20.00’de Zorlu Center PSM’de gerçekleşecek. Bugün başlayacak festival, 17 Haziran akşamı son bulacak. Festivalin anımsatılması gereken etkinliklerinden biri 17 Haziran akşamı, yine Zorlu Center PSM’de gerçekleşecek Dmitri Hvorostovsky’nin Gala Konseri. Ünlü bariton Hvorostovsky’ye, Soprano Ana Maria Martinez ve Constantine Orbelian şefliğinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik edecek. Festivalde, hangi eseri hangi opera topluluğu seslendirecek: Attila / Ankara Devlet Opera ve Balesi
Fatih Sultan Mehmet / Ankara Devlet Opera ve Balesi
Saraydan Kız Kaçırma / Samsun Devlet Opera ve Balesi
Birjan ve Sara / Samsun Devlet Opera ve Balesi
Beklenmedik Karşılaşma / Salzburg Devlet Operası
Lüküs Hayat / Mersin Devlet Opera ve Balesi
Salzburg Devlet Operası’nın sahneleyeceği C. W. Gluck’un “Beklenmedik Karşılaşma” operası, Avrupa’da 18. yüzyılda ‘Türk operaları akımı’na dönüşen Türk hayranlığının ürünlerinden biri. Halk müzikleri ve aryalar gibi çeşitli unsurların bir araya geldiği eserde rengârenk bir hacı grubunun maceralarını Kahire limanına ve Nil feribotunun güvertesine uyarlayan Salzburg Devlet Operası, ilk kez festivalde İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.
İki hafta sürecek festival, başrejisör Yekta Kara’nın sanat yönetmenliğinde yapılıyor. Festivalin ana sponsoru Denizbank.
İstanbul gibi bir kültür başkentine, opera festivali gerekliydi.
Bu tür festivaller yalnız Türkiye’de, İstanbul’da yaşayanları değil, dünyanın müzik meraklılarını da buraya çekebilir. Geçen yıllarda bu festivalin ilgi gördüğüne tanık oldum. Tatil aylarında insanlar deniz ve güneş ikilisiyle yetinmiyorlar. Mutlaka sanatsal bir etkinlik arıyorlar. Ayrıca İstanbul dışındaki şehirlerdki operaları da seyretmek, festivalin önemli kazançlarından biri.
***
RENGİM GÖKMEN, festivali “Uluslararası İstanbul Opera Festivali, İstanbul kentinin dünya klasmanında farklı bir konumda olmasını sağlamıştır. Opera ve bale sanatları büyük metropollerin en önemli sanatsal etkinlikleridir. Bu yılki festivalimiz; Attila, Fatih Sultan Mehmet, Saraydan Kız Kaçırma gibi Türk, doğu ve tarihi temaların işlendiği eserlerin yer aldığı bir festival olma özelliğini taşıyacak” sözleriyle tanımlarken, Yekta Kara, festivalin amacını ve bu hedef doğrultusunda ‘gençlerin’ önemini belirtiyor: “Opera tüm dünyada kendini yeniliyor. Popüler kültürün egemenliğini kıracak, gençlerin de beğenisini kazanacak çağdaş, atılımcı yapımlar üretiliyor dört bir yanda. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında, işte bu çalışmaları öne çıkarmak, Türkleri konu alan operalara geniş yer vermek, her açıdan nitelikli, daha önce İstanbul’da sahnelenmemiş ilgi çekici örnekleri sergilemek istiyoruz. Bu yenilenme ve değişim sürecinde en büyük güvencemiz, gençler elbet; yorumcusuyla, seyircisiyle gençler.”
Festivalin kurumsal sponsoru Denizbank’ın genel müdürü Hakan Ateş ise “Ortaya konulan yapıt ve organizasyonlarla global arenada ses getiren Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ne desteğimiz, kurulduğumuz gün benimsediğimiz ‘Sanata Evet’ anlayışımızın doğal bir yansımasıdır. Bugün geldiğimiz noktada, ülkemizin kültür-sanat yaşantısına bu yönde bir fayda sunabilmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” sözleriyle bu önemli festivale neden destek verdiklerini ve nihayetinde mutluluklarını belirtiyor...
Opera ihmal edilmemesi gereken ve gerçekten insanı mutlu eden bir sanattır!
***
OPERASEVERLERE iyi seyirler diliyorum.
Paylaş