Paylaş
Meraklısı, yabancı klasik müzik dergilerini izler, yeni çıkan CD’leri, LP’leri öğrenebilir, hakkında eleştirileri okuyabilir, dünyada yapılan müzik yarışmaları konusunda bilgi sahibi olabilir, solistlerle ilgili röportajlar, tanıtım yazıları gene bu dergilerde yayımlanır.
Peki Türkiye’deki klasik müzik konserlerini, orkestraları, solistleri nasıl öğreneceğiz.
Türkiye’de iki tane dergi yayınlanıyor: Andante ve Orkestra.
Andante’nin yeni sayısında* Egemen Berköz’ün İstanbul’u Dinliyorum, başlıklı yazısını okuyun.
Müzikseverlere Bir Güzel Haber-Pan Yayıncılık’tan Müzik Kütüphanesi; Pan Yayıncılıkher müzik meraklısının bildiği bir yayınevi, müzik dalındaki kitaplarla, zengin bir müzik kitaplığı kurmamızı sağladılar.
Şimdi de bir müzik kütüphanesi kurdular, müzikle ilgili her türlü bilgiyi orada bulabilirsiniz.
10. D-Marin Turgut Reis Festivali üzerine Şefik Kahramankaptan ile Tufan Türenç’in yazılarını okuyabilirsiniz.
Gerçekten de iyi, uluslararası saygınlığı olan bir festival.
* * *
BAZI gazetelerde kısa bir haber olarak okuduğunuz iyi piyanist Verda Erman’ın (1944-2014) ardından sanatçıyı yakından tanıyan piyanist Güray Başol, sanatçıyı meslektaşlarına sordu.
Verda Erman için Hüseyin Sermet, Gülsin Onay, İdil Biret, Meral Güneyman, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca yazmışlar. Hem tanıdıkları dostlarını hem de sanat yönünü değerlendirmişler.
Bakın İdil Biret neler söylemiş: “Müziği seven, müzik için yaşayan, kariyer hırsı olmayan gerçek bir sanatçı ve güzel bir insandı Verda. 1978 yılında Cemal Reşit Rey idaresinde kendisi ve Ayşegül Sarıca ile Mozart’ın 3 piyano konçertosunu, daha sonra Dr. Herman Miskciyan’ın katılımıyla dört eski dost beraber Bach’ın 4 piyano konçertosunu çalmıştık. İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde kapalı gişe olarak yapılan bu konser umumi istek üzerine iki gün sonra tekrarlanmıştı. Konservatuvarda Rana Erksan’ın sınıfında Verda ile birlikte 1949 yılında piyanoya başlayan eşim Şefik de kendisini beş yaşından beri tanıyordu.”
Verda Erman kimdir? sütununu dikkatle okumanız gerekiyor, yurtdışında yaşayan iyi bir Türk sanatçıyı hiç olmazsa, meraklısı öğrenmeli düşüncesindeyim.
Bizim iyi sanatçılarımızı da ancak bizim klasik müzik dergilerimiz tanıtıyor, bu gerekçeyle de bizim dergilerimizin önemi büyük.
İyi piyanist Aydın Büke’nin, iyi kemancı Pelin Halkacı ile yaptığı röportajın başlığı şu: “Hem solist, hem başkemancı, hem eğitimci Pelin Halkacı Akın.”
Büke, konuşmayı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın Londra’daki konserinden sonra yapmış.
* * *
ANDANTE, klasik müzik dünyasını, önemli kişileri masanıza getiriyor.
(*) Andante, Eylül 2014, sayı 95.
Paylaş