TÜRK müziğinin mücevher değerindeki bazı bestecilerinin eserlerini; çoğunuz, sesin ve sazın usta icracılarından dinlemişsinizdir.
Yeniden dinlediğinizde, ses belleğinizde yankılanmaya başlarlar.
İstanbul deyince, hepimizin kulağında bu şehri anlatan birkaç şarkı ya da saz eseri yer etmiştir.
Geçen hafta İstanbul Senfonisi başlığı altında yayımlanan 12 CD’lik albümleri dinledim.
Bildiğim, unutamadığım parçaların yeniden usta mızraplarda, yaylarda, üflemelerde seslendirilişinin zevkini bir kez daha yaşadım.
İstanbul Senfonisi dizisinin bir başka özelliğine de dikkatinizi çekeceğim: İcracı besteciler, sazın olanaklarını genişletmişler, caza,New Age’e komşu bir tarz yaratmışlar.
Genç kuşak kanun sanatçıları içinde Göksel Baktagir adının seçkin bir yeri vardır. Kanun çalarken, o sazın alışageldiğimiz tınısını zenginleştirir, icracılığı yanında besteciliği de vardır. Onları da çok sevdim.
İstiklal Caddesi’nden geçerken, CD satan bir dükkána çağıran sesin onun kanunundan çıktığına tanık olmuşumdur.
Göksel Baktagir’in bu dizide seslendirdiği Sur ve Boğaziçi’ni dinlediğinizde, Türk müziğinin geldiği/getirildiği bir başka yeri fark edeceksiniz.
* * *
SAZ eserleri radyolarımızda çok az çalınıyor, Türk müziği yayını yapan istasyonlarda bile. Sami Büyüközteki ile Ali Akaçça’nın tanbur ve piyano ile birlikte seslendirdikleri eserleri çaldıklarında; Tanburi Cemil Bey’den Sadi Işılay’a kadar saz eserleri bestelemiş üstadların müziğiyle Türk müziğinin tarihimiz içindeki belirleyici yerini, milletle müzik zevki arasındaki bağlantıyı düşünüyorum.
Reşat Aysu’nun "Kürdilihicazkár Saz Semaisi" ile bitiyor CD. Muhteşem bir final, bir saz eseri CD’si için. (Reşat Aysu - Saz Eserleri CD’sini de okurlarıma hatırlatırım. Kalan Müzik’ten çıkan plakta eseri Osman Nuri Pekel-ud ile Taner Sayacıoğlu-kanun seslendirmişti.)
Hepsinin içindeki bizim ruhumuzu yeniden keşfe çıkmanın zevkini de yaşıyorum.
Zaman zaman bu CD’leri dinlediğimde, tekrar tekrar yazmayı istiyorum, iyi müziğin unutulmasına belki bir çaredir diye.
Çünkü artık dergilerde, gazetelerde bu CD’ler hakkında yazılara rastlanmıyor. Onun için de aynı eserleri birkaç kez yazmalıyım. Yeniden dinlemenin/dinletmenin yolu, yöntemi olarak.
İyi udi Yurdal Tokcan’ın Saray CD’sinde babasına ithaf ettiği Ayrılık’ı dinleyin. Müzikte duygunun yerini düşünün.
Murat Salim Tokaç’ın tanburundan Kemani Sebuh’un eşsiz "Kürdilihicazkár Longa"sını, "Sultaniyegáh", "Nihavend" "taksim"lerini dinlemenin lezzetini size de aktarmalıyım.
Başar Dikici’nin Köprü’sü de dinlemeye değer.
Sadreddin Özçimi’yi de, Sami Savni Sözer’i de es geçmeyin.
* * *
BUGÜNÜNÜZÜ Türk müziğine ayırın. Aşina seslerle karşılaşacaksınız.
İstanbul Senfonisi CD dizisi Akustik Yapım tarafından yayınlanmıştır.