Paylaş
Arkas Holding’in katkılarıyla, uzun süredir çalınamayan kilisenin orgu, İtalyan Masconi şirketinden restoratör Antonio Bianchi’nin altı ay süren çalışması sonunda dinlenebilir bir düzeye getirildi. Birinci gece Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın ev sahipliğinde açılış konseri gerçekleşti.
St. Maria Kilisesi orgu Gaetano Franzetta şirketi tarafından 19. yüzyılda İtalya Verona’da üretilmiştir.
Arkas Trio solistleriyle birlikte organist Johannes Geffert, Bach’ın bestelerini seslendirdi.
2011 yılında kurulan Arkas Trio’nun solistleri Tuncay Yılmaz (keman), Gustav Rivinius (viyolonsel), Emre Elivar’dan (piyano) oluşuyor.
Trio, oda müziğinin çok çalınan eserlerinin yanı sıra az bilinen eserleri de dinleyicilere ulaştırıyor.
Arkas Trio yalnız Türkiye sınırları içinde değil, yurtdışında da konserler veriyor. Özellikle İzmir’in bütün ilçelerinde çalıyor.
Bizim ünlü solist ve bestecilerimizin de yapıtlarını seslendiriyor.
19 Kasım’da İzmir’de Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen festival kapsamında verdiği konserde Fazıl Say’ın trio bestesinin Türkiye’deki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi.
Organist Prof. Johannes Geffert, 1951 yılında doğdu, Avrupa, Japonya, Amerika ve Güney Amerika’da birçok org festivalinde çaldı, jürilerde bulundu. Birçok uluslararası müzik derneklerinde yönetim kurulu üyeliği yapıyor.
İzmir’de doğan Tuncay Yılmaz, 1996 yılından itibaren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Keman Solist sanatçısıdır.
1731-Venedik, Petrus Paulus Devitor, Red Diamond kemanıyla çalmaktadır.
Gustav Rivinius, 1965’te doğdu. Uluslararası birçok yarışmada ödüller kazandı. Çaykovski Yarışması’nda altın madalya alan ilk Alman sanatçıdır.
Emre Elivar, piyano öğrenimine 5 yaşında Prof. Kâmuran Gündemir ile başladı, uluslararası birçok ödül kazandı. Beethoven, Schubert, Schumann kayıtlarından başka Necil Kâzım Akses’in piyano yapıtlarından oluşan bir CD’si vardır.
Kâmran İnce tarafından Arkas Trio için bestelenen eserin dünya prömiyeri İstanbul Süreyya Operası’nda yapıldı.
* * *
21 ve 22 Kasım gecelerinin repertuvarı şöyleydi:
1. bölümde Johannes Gefffert, Johann Sebastian Bach’ın çok sevilen ve bilinen Toccata ve fugue’ünü çaldı. Gerçekten bu mekânda bu icra çok etkileyiciydi. Orgla çalındığında bu parçanın çok daha zevk alınır olduğunu fark ediyorsunuz.
İzmir’deki konserin birinci bölümü org dolayısıyla Bach’ın eserlerine ayrılmıştı. İkinci eser Bach’ın keman ve org için sonatıydı. Geffert ve Yılmaz icra etti. Üçüncü eser de Bach’ın viyolonsel ve org için yazdığı eserdi.
İkinci bölümde Arkas Trio, önce Franz Schubert’in Notturna’sı ile Haydn’ın Trio Hoboken’ini, ardırdan yoğun alkış üzerine Yeni Tango’nun yaratıcısı Astor Piazzola’nın bir tangosunu seslendirdiler.
Oda müziğini icra eden bir trio, Türkiye’de oda müziğinin sevilmesini, yaygınlaşmasını sağlamada önemli bir görev üsleniyor demektir.
Burada değerli müzik adamı Aydın Gün’ün görüşünü anmalıyım. Ona göre, gerçek müzikseverler oda müziği dinleyenlerdir.
Ben Schubert’i dinlerken onu düşündüm ve bu görüşünü anımsadım.
* * *
GÜZEL, kaliteli bir müzik gecesi yaşadım. Arkas Trio’nun başarılarının sürmesini dilerim.
Paylaş