Sevgi Gönül’ü andık

DOSTLARI, sanat tarihçileri ve sevenleri çarşamba akşamı Sadberk Hanım Müzesi’nde açılan Gönülden Bir Tutku - Sevgi Gönül Hat Koleksiyonu Sergisi’nde onu andılar.

Sevgi Gönül’ün bilgili bir seçicilik süzgecinden geçirerek oluşturduğu hat koleksiyonu, bu türün en önemli, hat tarihi yazılırken mutlaka sözü edilmesi gereken hattatlarının eserlerinin bulunduğu bir birikim.

Sergi Açılışı-Anma Toplantısı’nda Çetin Anlağan, Ömer M. Koç, Georges Antaki, Filiz Çağman ve İlber Ortaylı konuştu.

Sergi dolayısıyla yayınlanan katalogda Sevgi Gönül Hat Koleksiyonu’nun özelliği ve niteliği şöyle anlatılmaktadır:

‘Sanattan anlayan ve ince bir zevke sahip olan Sevgi Gönül’ün, Osmanlı dönemi hat sanatı her zaman ilgisini çekmiş ve şahsi koleksiyonunu 1983 yılından itibaren bu yönde geliştirmeye başlamıştır.

Özenle seçerek bir araya getirdiği, göze ve ruha hitap eden 151 parçadan oluşan koleksiyonda; 25 adet hilye-i şerif, 29 adet kıt’a, 1 adet murakka, 3 adet icázetname, 7 adet meşk (karalama), 5 adet yaprak üzerine hat levha, 9 adet celi ta’lik, 31 adet celi sülüs levha, 39 adet tekke levha ve 1 adet ferman ile 1 adet berat bulunmaktadır.

Eserler çoğunlukla sülüs, nesih ve ta’lik hatla yazılmışlardır.’

* * *

SADBERK HANIM MÜZESİ, şimdiye kadar yalnızca ziyaretçilere müze hizmeti vermemiştir.

Müzede konferanslar, müzik resitalleri düzenlenmiştir.

Ayrıca Sevgi Gönül, bilimsel çalışmaları içeren 20’yi aşan müze yayınıyla da, kitaplığımızı zenginleştirmiştir.

Karia Koleksiyonu ile de müze, arkeolojik alanda da zenginleşmiştir.

Müzenin ilk özel müze olduğunu düşündüğümüzde, diğer girişimlere de öncülük ettiğini, başka özel müze yapmak isteyenleri de cesaretlendirdiğini söyleyebiliriz.

Ömer M. Koç’un belirttiği gibi; hat sanatının seçkin örnekleri, Sevgi Gönül’ün evinin duvarlarındaydı, şimdi Sadberk Hanım Müzesi’nde sergileniyor.

Özel müzelerin altı çizilmesi gereken işlevi, bu tür eserlerin görülmesini sağlamasındadır.

Hat sanatı, bizim estetik tarihimizde önemli bir yer kaplar. Bundandır ki, ‘Hattatların toplum içindeki yeri diğer sanatçılardan çok farklı olmuştur.’

Ünlü ustalar, padişahlara hüsn-i hat öğretmişlerdir.

* * *

MERAKLISI, ilgilisi için mutlaka gezilmesi gereken bir sergi.
Yazarın Tüm Yazıları