Paylaş
Kırk yıldır, Ankara’da yaşayanlar, dünyanın iyi orkestralarını, solistlerini, topluluklarını, vakfın girişimiyle gerçekleşen konser ve festivallerde dinlemişlerdir.
40. yıl için hazırlanan kitabın başındaki Önsöz’de yönetim kurulu başkanı Mehmet Akman Başman çalışmaların bir tarihçesini sunduklarını belirtiyor: “Tüm kurullarımızın üyeleri ve Vakıf çalışanları adına, yayımladığımız 40. Yıl Kitabı ile, bizi destekleyen Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, özel girişimci Kurum ve Kişilere, Yabancı Ülke Temsilciliklerine ve Kültür Merkezlerine, en başta da vefalı müziksever Vakıf dostlarına hesap vermek, 40 yıllık çalışmalarımızı belgelemek istedik”.
Festivallerin ne zor koşullarda gerçekleştirildiğini yakından bilirim. Vakfın kuruluşunda temeli oluşturan, çekirdek kuruluş 1940 yılında, Ahmed Adnan Saygun, Yahya Kemal Beyatlı, Sabahattin Eyuboğlu tarafından kurulan Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’dir. Üyelerinin çoğunluğunun, meslekten müzikçi olmaları zorunluydu. Saygun, derneğin genelde üç alanda çalışmalar yaptığını yazmıştı: Konser Etkinlikleri, Yayınlar, Burslar.
Üç kitap yayınlanmıştı: Karacaaoğlan-Ahmed Adnan Saygun, Iklığ-M. Ragıp Gazimihal, Anna Magdelena’nın Hatıra Defteri - (Çeviren: Fikri Çiçekoğlu).
Vakfın, Cumhuriyet ile bağlantısı kuruluşundan bugüne kadar devam etmektedir.
Sevda And (1902-1958) bir trafik kazasında öldü.
Cenap And (1894-1982) 1973 yılında eşi Cevza And (1919-1988) ile Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nı kurdular.
Festival her yıl, vakıf kurucularından Cenap And anısına, ölüm tarihi olan 4 Nisan tarihinde gerçekleştirilmektedir. Her yıl bir sanatçıya Cevza And anısına Onur Ödülü Altın Madalyası Sunum Töreni yapılmaktadır, ertesi yıl da ödül alan sanatçının yaşamını anlatan Armağan Kitap hazırlanır.
40. Yıl Kitabı’nda ödül alanların adı ve ödül gerekçesi yer almaktadır. Ayrıca gümüş madalya alanlar da kitaba alınmışlar.
* * *
DİĞER vakıf etkinlikleri arasında Dünya Müzik Günü, Korolar da yer alıyor. Korolar, vakfın ilk kez 1994 yılında Müzik Eğitimini Küçük Yaşlarda Başlatma ve Yaygınlaştırma projesi genel başlığı altında yapılmaktadır.
Akyurt Çocuk Korosu, Jeunesses Musicales Çocuk Korosu, Kadınlar Korosu çalışmalarını sürdürmektedir.
40. Yıl Kitabı’nın yanı sıra, Vakıf Felix Huch’un Erdoğan Okyay tarafından çevrilen Mozart Viyana’da-Olgunlaşmanın Romanı-İkinci Kitap’ı yayımladı.
Dört CD’lik 40. Yıl albüm kutusunda aşağıdaki besteciler ve icracılar yer alıyor:
-Johann Sebastian Bach, Ahmed Adnan Saygun, Ankara Oda Orkestrası, Şef: Gürer Aykal, Keman: Suna Kan,
-Ahmed Adnan Saygun, Edward Elgar, Ertuğ Korkmaz, Londra Filarmoni Orkestrası, Şef: Gürer Aykal, Viyola: Ruşen Güneş,
-Ulvi Cemal Erkin, J. S. Bach, E. Elgar, Ankara Oda Orkestrası, Şef: Gürer Aykal, Keman: Suna Kan,
-İlhan Usmanbaş, orkestra@modern, Şef: İnci Özdil, Keman: Peter Sheppard Skaerved, Piyano: Türev Berki.
Sevda-Cenap And Vakfı, festival başta olmak üzere bütün çalışmalarıyla, çoksesli müziğin yaygınlaşması, konserler ve kitaplarla bunların desteklenmesi konusunda önemli bir vakıftır.
40. Yıl Kitabı’nı okur, CD’leri de dinlerseniz, çalışmalarının taşıdığı değeri fark edersiniz.
* * *
NİCE 40 yıllara diyorum.
Müzik ve müzik kültürü alanında yeni çalışmaları, yeni başarıları gerçekleştirmeleri dileğiyle.
Paylaş