Paylaş
Hürriyet'in Güncel sayfasındaki bir haber, Müzik Şenliği'ndeki ses özgürlüğüne darbe vurulduğunu gösteriyor:
'Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Müzik Şenliği'nin programında yer alan Reşo adlı Kürt türkücü ve Knar adlı Ermeni müzisyenlerden oluşan grubun konserleri, şenliğe bir kaç gün kala iptal edildi.'
Ben, etnik müziklerin; bir ülkenin politik duyarlığı yüzünden, hassas dönem gerekçesiyle iptal edilmesini mantıklı bulmuyorum.
Seslerin sentezi, insanları dost eder, yanlış anlaşılmaları giderir. Ayrı grupların da birbirlerinin ruh dünyalarını, duyarlıklarını tanımalarını sağlar. Bunu da hiç bir politikacının veya başka kesimin başaracağı inancında değilim.
Şimdi bütün dünyada sesler birbiri içnde yankılanıyor, Afrika ile Fransa kendine özgü enstrümanlarıyla, geleneksel müzikleriyle bir arada varoluyor.
Değişimi özleyen insanların, ses deneylerindeki yenilikler, elbet bizi de etkiler.
Üstelik İstanbul Müzik Şenliği gibi kuşakların, ulusların, grupların biribirine ses verdiği bir şenlikte, bence en azından bir ses konsensüsü (uzlaşımı,anlaşımı) gerçekleştirilebilinir.
Ben her zaman, politikanın, başka amaçların, sanattan uzak tutulmasını savunurum. Çünkü sanatın propagandacı yanına inanmam; sanat kendi başına bir varlıktır .
Yasakların, iptallerin, bir sorunun çözülmesinde, yararlı ve çağdaş bir yöntem olduğunu söyleyemem.
İletişimin dünyayı sınırsız kıldığı, İnternet'in bütün yasakları yok ettiği bir dönemde, böyle bir iptali keşke yaşamasaydık diyorum.
** *
AÇIK Radyo ve Pozitif işbirliği ile düzenlenen Şenlik'in havasını solumak üzere ben de Site'deydim. Her salonda zevkinize göre bir müzik bulabiliyorsunuz. Ses, müzik dünyasının zenginliğini bu şenlikte gözlemlemek mümkün.
Kocaman salonlarda, genç kuşağın yanısıra, hobisi müzik olan daha yaşlı kuşaktan insanlara da rastlamak, müziğin birleştirici işlevini kanıtlıyor.
Üstelik bu Şenlik'in bir başka özelliği de, her zaman dinleyemeyeceğiniz deneysel bir takım çalışmaları burada bulabilmeniz. Müzik üzerine kitapları da şenlik sırasında edinebilirsiniz.
Açık Radyo'nun yöneticisi Ömer Madra gerçekten sevindirici bilgiler verdi bana:
'Avrupa radyoları CARO adıyla İnternet üzerinde bir birlik kurdu. İlk toplantılarını da bu Müzik Şenliği'nde yaptılar. Onun için çok yorgun ama çok mutluyum. Yabancı radyolardan WDR 3 önemli programları kayda aldı. Tüm konuklar, hem organizasyonu hem de konserleri çok başarılı buldular.'
Madra, konserlerin gördüğü ilgiden de çok memnun:
'Çingene topluluğu Koçani Orkestar'ın konseri bütün dinleyicileri büyüledi, herkesi başka yerlere götürdü. Urfalıların okuduğu uzun havalar, bambaşka bir dünyanın kapılarını araladı. Onlarla bilmediğimiz sesleri ve dünyaları tanıdık.'
** *
TÜRKİYE'nin bu tür şenliklere ihtiyacı var. Seslerin coğrafyasını genişletmenin önemini kim inkâr edebilir.
Ben gene diyorum ki, seslerin özgürlüğüne dokunmayalım.
Paylaş