SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ pazartesi akşamı AKM’de 19.30’da yapılan törenle kazananlara verildi.
On dokuz yıldır verilen ödülleri kazananların alanımızla ilgili olanlarından söz edeceğim.
Edebiyat Ödülü’nü Unutma Bahçesi (YKY) romanıyla Látife Tekin kazandı. Roman, unutmak isteyenlerin, belleklerini arındırmak amacıyla, yerlerinden yurtlarından kopup uzak bir mekána sığınanların romanı.
Ne yazık ki, hepsi de hatırlamanın zihinlerdeki demir kelepçesini bir türlü kıramıyorlar. Hepimizin zaman zaman yaptığı bir kişilik alıştırmasının kitabı.
Sanırım bu ödül nedeniyle Látife Tekin’in kitapları yeniden gündeme gelecek.
NASIL EĞLENİYORUZ
SOSYAL Bilimler Ödülü, Cumhuriyet Dönemi Türk Eğlence Kültürü (Akçağ) çalışmasıyla Nebi Özdemir’e verildi.
Özdemir’in bu önemli çalışmasında, gündelik dilimizde kullandığımız eğlence kavramının çeşitliliği söz konusu ediliyor önce.
Tanımları, kavramın uzantılarını öğrendikten sonra kırsal ve kentsel eğlencelerin, nasıl yaşama biçiminden geldiğini ya da yaşama biçimini oluşturduğunu göreceksiniz.
Eğlence kültürünün genişliğini çeşitli örneklerle kanıtlayan Özdemir, Önsöz’de belki de kitabının felsefesini özetlemektedir:
‘Eğlenceler bireyin kendisi, toplumu, tarihi ve kültürü hakkında bilinçlendiği ortamlardır.
Eğlenceler toplumun aynasıdır.’
Türk toplumunun sadece cumhuriyet döneminde değil Osmanlı’dan bugüne de yansıyan eğlence kültürü üzerine mutlaka okunması gereken bir kitap. Türk toplumunda yaşanan değişmeleri anlamak için.
EURO-TÜRKLER KÖPRÜ MÜ, ENGEL Mİ?
SOSYAL Bilimler’de Övgüye Değer bulunan çalışma da Ayhan Kaya-Ferhat Kentel’in birlikte yazdıkları Euro-Türkler-Türkiye ile Avrupa Arasında Köprü mü, Engel mi? (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları) adını taşıyor.
Euro-Türklerin yani Avrupa’da yaşayan Türklerin bizim AB ile ilişkilerimizde ne kadar önemli bir yeri olduğunu söylemeye gerek yok.
Onların siyasal kültürlerinden küreselleşmeye, çokkültürlülük’e kadar birçok konuda ne düşündükleri bu araştırmadan öğrenilebilir.
Orada yaşayanların, sorulara verdiği yanıtlarla, durumlarını ortaya koyan bu araştırmayı AB adayı bir ülkede yaşayan okurların mutlaka okumaları gerektiği kanısındayım. Birçok sorunun cevabını bulacaksınız ve kafamızdaki sisli birçok düşünce de netleşecektir.
İSTANBUL’UN RESSAMI NAİLE AKINCI
GÖRSEL Sanatlar Ödülü’nü kazanan ressam Naile Akıncı, daha önce de TÜYAP Sanat Fuarı’nda Onur Sanatçısı seçilmişti.
Ödül, Evin Sanat Galerisi’nde açtığı başarılı sergisi nedeniyle verildi.
Akıncı’nın özellikle Eyüp semtini tuvale getiren çalışmaları dikkati çekmiştir. Erhan Karaesmen sergi kitabında şöyle tanıtmaktadır onu:
‘Naile Hanım sadece görsel anlatımda ulaştığı ustalık ve doyuruculuk ile değil, olağanüstü bir entelektüel birikimle desteklenmiş güçlü kişiliği ve hayata karşı sağlam tavrıyla da Türk plastik sanatlar dünyasının bir büyük insanıdır.’
Gene Evin Sanat Galerisi’nin yayımladığı Naile Akıncı kitabında da Ahmet Oktay, Mehmet Ergüven, Güven Turan, Haşim Nur Gürel, Levent Çalıkoğlu’nun yazıları yer alıyor.
* * *
ÖDÜLLERİN işlevine inanırım, sanatçıları kamuoyunun gözü önüne getirirler.