Paylaş
Duruma rakamlar eşliğinde bakarsak, iç açıcı olmayan saptamalara varırız.
İKSV, daha önce de bu konuda çalışmalar yapmış, kitap halinde de yayınlamıştı. Bir kültür kurumu olarak bu sorumluluğu yerine getirmesini ben desteğe değer görüyorum.
Kurumlar acaba kendilerine düşen görevleri yerine getiriyorlar mı?
Sorunun yanıtı evetle hayır arasında gidip geliyor.
17 kültür kurumu ile yapılan konuşmalardan bu sonuç çıkıyor.
Kurumların durumu böyle de bireylerin katılım oranı nasıl?
Anketlere katılanların yüzde 70’i hiçbir kültürel etkinliğe katılmamış.
Büyük oranda, kütüphaneyi bilenlerin çoğu, kütüphanelere gitmediklerini söylemiş. Semt kütüphanelerinin kullanma oranı oldukça düşük.
Kütüphaneye gidenlerin yüzde 70’i de ders çalışmak için gidiyormuş.
Bu raporun amacı “farklı izleyici profillerinden daha fazla kişinin kültür-sanat etkinliklerine katılmasının sağlanması”.
Bunun gerçekleşmesi için de Türkiye ve dünyadan iyi uygulamalar, işbirliği modelleri ve yenilikçi yaklaşımlar sunuyor.
İKSV, kısa süre önce Eczacıbaşı’nın 75’inci, İKSV’nin de 45’inci yılında 1000 üniversiteliye Kültür Sanat Kart’ı armağan etmişti.
Hangi kurumlarla görüşüldü?
Akbank Sanat, Arter, Borusan Sanat, Depo, Emek Sahnesi, İstanbul Modern, Kumbaracı50, Mekân Artı, Moda Sahnesi, Pera Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, SALT, Zorlu PSM, Sinemia, İyi Sahne, Atatürk Kitaplığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK).
KÜLTÜR Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar kitabı hem sorunu doğru algılamamızda hem de bizim bu alandaki çalışmalarımızda rehber niteliği taşıyor.
Kültür-sanata erişim ve katılım imkânlarının geliştirilmesi ve kültürün demokratikleşmesi, kültür politikalarının temel öncelikleri arasında kabul edilmeli.
Kültür Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar adını taşıyan bu rapor, Türkiye’de kültür-sanat alanına bütüncül bir bakış yönelterek alanın ‘kullanıcılarını’ tanımaya çalışırken, izleyici ve katılımcı kavramlarını da açıklığa kavuşturmayı amaçlıyor.
Gerçekten de kavramları öğrenmeden, doğru, sağlıklı tartışmalar yapamayız.
Raporun yazımında Türkiye dışında başka örnekler konusunda da karşılaştırmalı çalışmalar yapılması, yararlanma katsayısını arttırıyor.
Dünyadaki uygulamaları öğrenerek yapılacak çalışmalarda bunlardan yararlanabiliriz.
Kitaptaki bazı konu başlıklarını yazınca, çalışmanın geniş bir alanı kapsadığını kabul edeceksiniz. Özellikle istatistikler, rakamlar, dijital teknolojinin getirdiklerini bu konu başlıklarında bulabilirsiniz:
Kültür Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar ne demektir?
İzleyici kimdir, nasıl katılır?
Türkiye’de izleyici profilini tarif etmek mümkün mü?
Dijital teknolojiler.
KÜLTÜR politikaları ile ilgilenen herkes için yararlanılacak bir el kitabı.
SON 24 SAATTE NE OLDU? - HÜRRİYET TV
Paylaş