Paylaş
TÜYAP ilk kez Samsun’da kitap fuarı açtı.
Pazartesi günü açılan fuara yüz elli yayınevi katıldı. Hafta boyunca sürecek fuarda, beş yüze yakın etkinlikte yazarlar çeşitli söyleşilerde yer alacak, kitaplarını imzalayacak.
Fuarın açılış konuşmalarında gerek vali İbrahim Şahin, gerek büyükşehir belediye başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsunluları fuara çağırdılar. Ayrıca milli eğitim müdürlüğünün, belediyelerin de öğrencileri buraya ulaştırmak için olanaklar sağlanacağından söz ettiler.
Gelişen, büyüyen kentlere mutlaka bir kitap fuarı gerekiyor. Çünkü başta kitap fuarları olmak üzere diğer kültür-sanat etkinlikleri, bir kentin fiziksel gelişimini bütünleyecek sanatsal hareketlerdir.
Değişik yıllarda Samsun’a geldim, buradaki üniversitelerde konuşmalar yaptım, üniversite öğrencilerinin sanata, edebiyata ilgilerinin yoğunluğuna tanık oldum.
İstanbul, Ankara, İzmir dışında, başka kentlerde yaşayanların, öğrencilerin ilgisi buralara daha çok sanat yatırımı yapılmasını zorunlu kılıyor.
Özellikle yerel yönetimlerin kentin kültürel dokusu, tarihi üzerine yayınlar yapmasını, kütüphaneler, konser salonları yapmasını, zorunluluk olarak görüyorum.
Samsun’u her gelişimde biraz daha gelişmiş buluyorum.
TÜYAP açtığı her fuarda, o kentin yayınlarına mutlaka yer veriyor. Çünkü bir gerçektir ki, çoğumuz başka kentler hakkında, gezdiğimiz yerler hakkında bilgi ediniriz, kitaplar alırız da yaşadığımız kent için böyle bir merak duymayız.
Fuarların tanıtım açısından da bir işlevleri olduğu kanısındayım.
Bazı küçük yayınevlerinin kendilerini tanıtması için fuarlar iyi birer ortam bence. Çünkü kitapçılar küçük yayınevlerinin kitaplarını vitrinlerde sunmuyorlar, en çok satanlar dalgası birçok kitabı örtüyor. Oysa çok önemli, okunması gerekli kitaplar bu yayınevlerinden çıkıyor. Dün 19 Mayıs’tı. Bu özel günün Samsun’daki coşkusunu görmediyseniz, çok şey eksik demektir... Kaldığım otelde birçok Samsunlunun çocuklarıyla fuara gidişlerini gördüm.
Fuarlar sadece kitap satış mekânları değildir. Yazarlarla konuşma, tartışma, görüşme yerleridir. Tanışmaların başlangıç noktasıdır.
Sözgelimi dün fuarda güzel bir gün yaşadık. Turhan Günay’ın moderatörlüğünde Yüksel Pazarkaya ve ben, Melih Cevdet Anday’ı konuştuk. Başarı Üniversitesi’nden Türk dili ve edebiyatı öğrencileri de bu söyleşiye katıldılar.
Hocaları Prof. Dr. Yavuz Demir de öğrencileriyle birlikte gelmişti. Konferansın sonrasında, tanıştığımız öğrencilerle uzun uzun konuşma imkânı bulduk.
* * *
SAMSUN’UN ilçelerinden birçok öğretmen de fuarı ziyaret etti.
Gelenlerin şikâyeti, bir noktada düğümleniyordu. Kimi edebiyat dergilerinin bulundukları yerdeki kitapçılara ulaşmaması.
Dağıtım meselesi okurlar için çözülmesi gereken bir sorun. Hiç kuşkusuz bazı kitapların bulunamayışı da ayrı bir dert. Resmi kurumların yayınlarını da ancak fuarlarda bulabiliyoruz. Fuarların sayısı arttıkça, okurların eksikliklerini tamamlaması da gerçekleşiyor.
Üniversite yayınlarına gelince... Fuarlarda onların da standının bulunmasını bekliyorum, nice önemli üniversite yayını okurun eline ulaşamıyor. Haberi dahi olmuyor, internetten satış bunun için yeterli bir çare değil.
* * *
KİTAP fuarı, Samsunlu okurlarını ve çevre illerdeki kitapseverleri bekliyor.
Fuarı 24 Mayıs 2015 akşamına kadar saat 10.00 ile 20.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Paylaş