Saim Bugay’ın ardından

TÜRK heykelinin ustalarından Saim Bugay’ı (1934 - 2008), yıllarını adadığı, öğrenci yetiştirdiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki törenle uğurladık.

Rektör Prof. Dr. Rahmi Aksungur konuşmasında onun kişiliğini, sanatçılığını anlattı.

Geçen yıl da TÜYAP Kitap ve Sanat Fuarı’nın Sanatçı Onur Ödülü’nü aldı.

Bir ansiklopedide, "Genellikle ahşap malzemeyle gerçekleştirdiği soyutlamalarıyla tanınır" yargısı yer almaktadır. Yaşamı, heykelciliği konusundaki genel bilgiyi bu maddede bulabilirsiniz. (1)

Saim Bugay
’ın önemli heykellerini mutlaka çoğunuz gördünüz, birkaçını anımsatayım:

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Atatürk Anıtı, Başbakanlık Şeref Giriş Kapısı, CRR Konser Salonu, PTT Genel Müdürlüğü Atatürk Rölyefi, Başbakanlık Bakanlar Kurulu Salonu Atatürk Rölyefi, Ataköy’de Aile Heykeli, Ataköy’ün 7. ve 8. kısım meydanlarında heykeller.

Sanatçı Onur Ödülü kitabında, aldığı ödüllerin listesini bulabilirsiniz. (2)

CENGİZ BEKTAŞ’IN SAİM BUGAY KİTABI

CENGİZ BEKTAŞ, Saim Bugay
kitap/kataloğunun (3) başında, onu her tanıyanın mührünü basacağı bir saptamada bulunuyor:

"Ben Saim Bugay’da iki kişi tanıdım. Birincisi örnek olarak sunulabilecek Türk aydını... İkincisi; küfrederek, kavga ederek, ama afralanıp tafralanmadan, büyük sanatçı kılıklarına, davranışlarına düşmeden, oyun oynar gibi yaratan Saim Bugay..."

Cengiz Bektaş
’ın uzun söyleşisini mutlaka okumalı, orada bir sanatçının sadece yaratma dünyası değil, mesleğindeki eğitim sorunlarından estetik problemlere kadar geniş bir yelpazedeki düşüncelerini bulacaksınız.

Konuşmada, bir sanatçının engellere, kösteklere rağmen nasıl eser yarattığını, siyasetle ilişkisini, yetişme koşullarını öğreneceksiniz.

Sanırım kitaptaki bölümlerden biri, Aziz Nesin yontusunu yapış süreci. Burada onun heykel çalışması için neler yaptığını, kişiyi görüp nasıl algıladığını öğreniyoruz.

Kitapta heykellerinden, yontularından örnekler var; Aziz Nesin’in, Şadi Çalık’ın, Saim Bugay tarafından yapılmış yontuları.

* * *

SAİM BUGAY’ın ardından onun heykellerini bir kez daha görün. Türkiye’de iyi heykelin benimsenmesinde onun rolünü unutmayın.



(1) Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, Cilt 1, Saim Bugay maddesi.

(2) TÜYAP Artist 2007, 17. İstanbul Sanat Fuarı.

(3) Saim Bugay, Cengiz Bektaş, Bilim Sanat Galerisi.
Yazarın Tüm Yazıları