Paylaş
Organizasyonu düzenleyen kurum veya bakanlık diğer faaliyetlerini nasıl aktarıyor, onları nasıl değerlendiriyor bilmek isterim. Hiç kuşkusuz önce katılımcıların biyografilerini merak ederim. O sempozyum veya şûraya katılan isimler kimlerdir, neler yapmışlardır, onlarla ilgili bilgilerin olduğu kitapçıkları tez elden görmek isterim... Bu, alışkanlıklarımdan biridir.
Üç gün süren III. Millî Kültür Şûrası’na da bu açıdan bakacağım.
Verilen dosyalarda şûra ile ilgili ve katılımcılar hakkında ayrıntılı bilgiler vardı. Ancak Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda katılımcılar ve dinleyiciler için oturabilecekleri bir kafeterya yoktu.
Çay, kahve, sandviç ve diğer başka ihtiyaçlar aralıklarla giderilebildi.
Doğrusu kalabalık izleyiciyi görünce şaşırdım, gösterilen ilgi önemli.
Hazırlanan fotoğraflı kitapta, katılımcıların hangi komisyonun başkanı olduğu, hangi komisyonda çalışacakları belirtilmişti. Katılımcıların biyografilerini içeren kitap doğrusu, iyi hazırlandığı için gelenler, kimlerin, niçin seçildiğini, hangi konular hakkında konuşulacağını, kimin ne hakkında konuşacağını bu kitaptan öğrendiler.
Şûrada iki akşam için özel konserlerin bulunması da İstanbul dışında yaşayanlar için de geceleri değerli kılacak doğru bir programlama idi.
AKŞAM konserlerinden ilki Tanburî Cemil Bey’in Vefatının 100. Yılı Anısına verildi. Özel bir ambalaj içinde Tanburî Cemil Bey Çalıyor Eski Plâkta başlıklı bir kitap ve albüm armağanlar arasındaydı.
Beraberinde armağan edilen CD’ler Türk müziğinin seçkin bestecilerinin, seçkin icracılar tarafından seslendirildiği CD’lerdi.
Vefatının 300. Yılında - Büyük Itrî - Sanat Yönetmeni: Dr. Murat Sâlim Tokaç
Ney ve Tanbur İkilisi - M. Sadreddin Özçimi - Dr. Murat Sâlim Tokaç
Hâce Abdülkâdir Merâgî - Sanat Yönetmeni: M. İhsan Özer
Şanlıurfa Musikisinde Gazeller - Proje Sorumlusu: Y. Feridun Yüzgen
İzmir Türküleri - Sanat Yönetmeni: Mehmet Ali Gevrek
Türk Halk Müziğinde Tasavvuf Türküleri - Şef: Cevat Dursun
Bu CD’leri bakanlık birimlerinden satın almak mümkün. Ayrıca,
M. Fatih Demirhan imzalı Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye adlı askeri yapılar, kapılar ve köprüler, mezarlar, lahitler, türbeler ve diğer dini ve sivil yapıları ele alan kitabı,
Tanburî Cemil Bey Tarafından adlı Gönül Paçacı Tunçay’ın hazırladığı kitap. OMAR tarafından yayımlanan Gönül Paçacı’nın kitabından bir başka yazımda daha teferruatlı söz edeceğim.
Türkiye’den 10 Film adlı özel bir seçki de armağanlar arasındaydı.
Türkiye’den 10 Film adlı özel seçkide, çağdaş Türk sinemasının hem önemli dönemlerini yansıtan, hem önemli sinemacılık yaklaşımlarını ortaya koyan, hem de gişede ve festivallerde ses getirmiş Babam ve Oğlum, Bir Zamanlar Anadolu’da, Canım Kardeşim, Eşkıya, Hababam Sınıfı, Selvi Boylum Al Yazmalım, Son Mektup, Vizontele, Yol, Züğürt Ağa filmleri yer alıyor.
ARMAĞANLAR, bakanlığın doğru biçimde çalıştığını gösteriyor. Sanatın farklı türlerine dair doğru sunumları olan ve zengin bilgiye ulaşılacak ürünler.
Paylaş