Paylaş
PERA Palace Hotel Jumeirah, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) sponsorluğunda, 22-24 Ekim tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan ‘Kara Hafta İstanbul’ etkinliğine ev sahipliği yapacak.
Haftanın düzenlenmesinin nedeni, bu otelde kalmış olan polisiye edebiyatın dünyaca ünlü yazarı Agatha Christie’nin doğumunun 100’üncü yılı olması. Günler yazarın onuruna yapılıyor.
Dün sabah saat 11.00’de otelde yapılan basın toplantısında ‘Kara Hafta İstanbul’la ilgili bilgi verildi.
Polisiye edebiyatın Türkiye’de ve dünyada tanınan yazarları, etkinlik kapsamında konuşmalar yapacaklar.
Toplantılara katılacak önemli kişilerden biri de Agatha Christie’nin torunu Matthew Prichard.
Söyleşi yapacak yazarlar arasında Ahmet Ümit, Celil Oker, İngiltere’den Alexander McCall Smith, Amerika’dan Leslie Klinger, İtalya’dan Roberto Constantini yer alıyor.
Diğer katılımcıların adlarını şöyle sıralayabiliriz: Arne Dahl, Algan Sezgintüredi, Erol Üyepazarcı, Esmahan Aykol, Sevil Atasoy.
İlgi çekici panellerden biri de ‘Türk polisiye romanları ve dünya polisiye edebiyatında İstanbul’un yeri’.
Otelde Agatha Christie’nin ilk baskı kitapları sergilenecek, günlere katılacak yazarlar Beyoğlu’ndaki kitapçılarda kitaplarını imzalayacaklar.
Bu tür günler, etkinlikler, festivaller, İstanbul gibi her türlü kültürü içinde bulunduran bir kente yakışıyor. Şimdiye kadar yapılmaması bile bir ihmal.
Hiç kuşkusuz bu festivalin ileride daha yaygınlaşacağından, daha çok katılımcıyı konuk edeceğinden kuşkum yok.
Bu yıl ülkemizde polisiye türündeki eşsiz araştırmalarıyla tanınan Erol Üyepazarcı’ya da plaket verilecek.
* * *
BUGÜN Türkiye’de bir polisiye edebiyat günleri yapılıyorsa, polisiye edebiyatın iyi yazarlarının etkisini unutmamalıyız.
Bir polisiye edebiyat okuru olarak, bu konuda çok okunacak yazar bulabilirdik.
Başta Agatha Christie, Gerges Simenon, Raymond Chandler, Dashiel Hammett çevirilerini hatırlatmalıyım. Altın Kitaplar dışında, Akba Kitabevi de polisiye kitaplar yayınlardı.
Peyami Safa’nın Cingöz Recai’leri, Ümit Deniz’in Murat Davman’ları o zamanın yerli polisiyeleri idi.
Şimdi Ahmet Ümit’in kitapları 20’yi aşkın dile çevriliyor, yazarlarımızın romanlarındaki kahramanlar tanınıyor. Adları biliniyor.
Yerli ustaların yanı sıra polisiye edebiyatın en büyük yazarlarının kitapları da dilimize çevrildi.
Osmanlıca olarak yayınlanmış birçok polisiye kitabı artık bugünün Türkçesinden okuyabiliyoruz.
O kitapların yayınlanması, hem bizdeki polisiye edebiyatın tarihini öğrenmemiz açısından yararlı hem de dönemin toplumsal yapısını, yaşama biçimini göstermesi bakımından önemli. Bence polisiye edebiyat konusunda bilginizi arttırmak, tarihini öğrenmek için iki kitabın kütüphanenizde bulunmasını salık veririm.
Biri, Erol Üyepazarcı’nın iki ciltten oluşan kitabı ‘Korkmayınız Mister Sherlock Holmes! - Türkiye’de Polisiye Romanın 125 Yıllık Öyküsü (1881-2006), diğeri de ‘Edebiyatın İzinde Polisiye Edebiyat’. Yayına Hazırlayanlar: Seval Şahin - Banu Öztürk - Didem Ardalı Büyükkarman.
* * *
‘KARA Hafta İstanbul’a polisiye meraklılarının katılacağından, etkinlikleri ve konuşmaları kaçırmayacağından eminim.
Paylaş