Paylaş
Bazı adlar var ki, Türk kültürüne büyük hizmetlerde bulunmuşlar, ayrıca bilgilerini yalın, popüler bir anlayışla halka da iletmiş, öğretmişlerdir.
Bu adlardan biri de Refik Ahmet Sevengil’dir.
Radyoda halk şairleri üzerine yaptığı konuşmaları dinledim, daha sonra da kitap haline geldi ve birçok kimse bu kitapları okudu.
Peki, Refik Ahmet Sevengil kimdir?
Refik Ahmet Sevengil (1903-1970) Bingazi’de doğdu. Amerikan Kız Lisesi’nde ve Alman Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı.
Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Enstitüsü’nde Türk Tiyatrosu Tarihi dersleri vermeye başladı. Bir süre Tokat milletvekili olarak Meclis’te bulundu.
1963-1964 yılları arasında İstanbul ve Ankara radyolarında, sonradan kitap haline getireceği Yüzyıllar Boyunca Halk Şairleri, Çağımızın Halk Şairleri konuşma programları ilgiyle dinlendi.
Bugün Pera Müzesi’nde, saat 18.30’da Cemal Ünal, Refik Ahmet Sevengil’in ‘İstanbul Nasıl Eğleniyordu?’ adlı kitabı üzerine bir söyleşi yapacak.
Ardından Mehmet Eryılmaz’ın ‘Bir Aydınlık Adam: Refik Ahmet Sevengil’ adlı belgeseli gösterilecek.
* * *
AYŞE LEBRİZ’in yönettiği ‘Tek Kişilik Yaşam’ adlı oyun Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşamını sahneye getiriyor.
Hollanda’yla ilişkilerimizin 400’üncü yılı nedeniyle birçok festival ve sanat etkinliğine Hollanda’dan yazarlar geliyor; iki ülke arasında ortak sempozyumlar düzenleniyor.
Bir paneli de anımsatayım size:
Gelenekselden Çağdaşa Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Edebiyat, müzik, sahne sanatları ve plastik sanatlar alanında yorumlar yapılacak, Okan Avcı’nın ‘Telvin’ adlı belgeseli gösterilecek.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde açılacak serginin adı, Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere.
İstanbul Modern’de Derviş Zaim’in üçlemesini görebilirsiniz: Cenneti Beklerken, Nokta, Gölgeler ve Suretler.
Aramızdan kısa süre önce ayrılan Metin Erksan ve Müşfik Kenter’in anısına da Sevmek Zamanı gösterilecek. İstanbul’da artık her gün yeni bir gösteriyi seyretmek, yeni bir etkinliğe katılmak, yeni bir sergiyi izlemek mümkün.
* * *
KÜLTÜR başkenti İstanbul sözünün doğruluğunu her an ispatlamalıyız.
Paylaş