Onat Kutlar’a dostlarından mektup var

Ara Güler: “Onat, seninle ilk tanışmamı hatırlamıyorum, ama benim hayatımda Taş Devri’nden beri varmışsın gibi gelir.”

Haberin Devamı

Bir bombanın aramızdan aldığı sevgili Onat Kutlar için, onu anılarımızda yaşatacak bir kitap yayımlandı. Hülya Uçansu’nun hazırladığı kitabın adı şöyle: ‘Dostlarından 80. Yaş Armağanı - Onat Kutlar’a Mektup Var’.

 

Onat’ın hem bir okuruydum hem de dostu. Uzun zaman altlı üstlü bir evde oturduk. a kuşağı’nın toplantılarında birlikte olduk, edebiyattan müziğe uzayan derin sohbetler ettik. Yaşamının birçok anına tanıklık ettim. Yazısı kadar konuşması da etkileyiciydi. Hangi alanda yazarsa yazsın, o türü sevdirir, okuru tiryakisi yapardı.

 

 

EMEK VERİLMİŞ ÇALIŞMA

 

Haberin Devamı

Öyküde de doruktaydı, sinema yazılarında da... Aslında şiirsellik denilen kavram kaleminin ucundaydı.

 

Uzun süre İKSV’nin sinema bölümünü yöneten Hülya Uçansu, yakın arkadaşı Kutlar’ın ardından onun dostlarına bir çağrıda bulundu. Bizden, ona mektup yazmamızı istedi. Bizler de seve seve yazdık.

 

Mektupların başındaki ilk satırlar şöyle: Bu kitap, O’nunla birlikte ‘o aşk, ateş ve anarşi günlerinden altın çıkaranlar’ içindir.

 

Onat Kutlar bu sene 80 yaşında olacaktı. Yaşasaydı. ‘Bizi anan son kişi hayatta oldukça, yaşamaya devam edeceğiz’ diyen bilgeye kulak verdiğimden, yaşam çizgimi yönlendiren yol gösterici bir dost olarak kendisine çok şey borçlu olduğum Kutlar’ı anmak üzere ona bir armağan kitap hazırlamak istedim” diyor Uçansu, kitabı hazırlama gerekçesini açıklarken.

 

Kitabın düzenlemesi, emek verilmiş bir çalışmanın göstergesi. Yazılar kronolojik bir sınıflamaya tabi tutulmuş. Ve her bölümde mektup yazanlar, Onat’ın hayatının o bölümünün yakın tanıkları...

 

Birinci bölüm / Çocukluk ve ilk gençlik yılları 1936 - 1953

 

Haberin Devamı

İkinci bölüm / Üniversite yılları, 50 Kuşağı ve ‘İshak’ 1953 - 1960

 

Üçüncü bölüm / Paris Bir Şenliktir 1961 - 1962

 

Dördüncü bölüm / Sinematek yılları 1965 - 1976

 

Beşinci bölüm / Aktüalite ve Sanat Haberleri Ajansı (ASA) ile İstanbul Film Yapım ve Gösterim Merkezi’nin kuruluşu 1975 - 1979

 

Altıncı bölüm / Yazıya dönüş 1975 - 1995

 

Yedinci bölüm / Senaryolar 1978 -  1981

 

Sekizinci bölüm / Sinema Günleri’nden İstanbul Film Festivali’ne 1982 - 1995

 

Dokuzuncu bölüm / “Onat isyancıdır”

 

Onuncu bölüm/ Onat Kutlar dosttur 1936 - oo

 

On birinci bölüm / Yolun sonundaki ayna.

 

57 yazar Onat Kutlar’a mektup yazmış. “Üniversite yılları, 50 Kuşağı ve ‘İshak’” bölümü, benim de içinde bulunduğum dönemi kapsıyor.

 

 

Haberin Devamı

İYİ BİR YAZAR VE DOSTTU

 

Adnan Özyalçıner’in, Demir Özlü’nün, Ferit Edgü’nün, Ülkü Tamer’in ve benim yazılarımızda bir edebî kuşağın anılarının izi var.

 

Her zaman yinelerim; ‘İshak’ kitabı, Türk Dil Kurumu Ödülü’nü kazandığında bizim kuşağa verilmiş bir ödül olarak görmüş ve coşkuyu beraber yaşamıştık.

 

Ara Güler bakın ne yazmış: “Onat seninle ilk tanışmamı hatırlamıyorum, ama benim hayatımda Taş Devri’nden beri varmışsın gibi gelir.”

 

Yaşar Kemal ne diyor: “Onat Kutlar, Türkçenin zenginleşmesi, büyük bir şiir dili, büyük bir roman, hikâye dili olması için çabalayanlardan, bunun bilincine varmış kişilerden birisiydi.”

 

Fazla söze gerek mi var. Onat Kutlar iyi bir yazar ve iyi bir dosttu. Uçansu, ona layık bir kitaba imza atmış. (Doğan Kitap)

Yazarın Tüm Yazıları