O yazmasaydı Çukurova’yı nasıl severdim

BAŞLIK, yazımın konusunu da, baş kahramanını da fazlasıyla açıklıyor.

Kimi şehirler, kimi bölgeler, hatta ülkeler bir yazarın eserleriyle ünlenir, onurlanır, taçlanır.

Yaşar Kemal’in Çukurova’sı bu tanıma örnektir.

Galatasaray’daki Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde bulunan Sermet Çifter Salonu’ndaki "Çukurova Bayramlığı Giyerken" sergisinin alt başlığı şu:

"Yaşar Kemal’in metinleri ve Lütfi Özgünaydın fotoğraflarıyla Çukurova doğası."

Yazar ne yazar, fotoğrafçı o doğadan, o metinden ne algılar? Türler arası dansları çok severim.

Metin Seçimi, Kurgu, Katalog ve Sergi Tasarımı, usta bir grafikerin, sanatçının imzasını taşıyor; Sadık Karamustafa’nın.

Katalog, hepimizin ezberinde bir Yaşar Kemal cümlesiyle başlıyor:

"Bindiler de çektiler gittiler, o iyi insanlar, o güzel atlara... O yiğitler, her birisi kaplan örneği şahinler, o ceren gibi atlara bindiler de, başlarını aldılar da gittiler. Bir daha, bir daha hiç gelmeyecekler. Hiç, hiç, hiç! Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. Bu dünyanın yaşamı müşkül hal ilen. Bin iyiyi bir kötüye kul eden..."

* * *

KATALOGDAKİ "Çukurova ve Yaşar Kemal"
yazısında Lütfi Özgünaydın, "Bir yıldan beri Çukurovalıyım" diyor.

Sergi için de kitap için de, Sadık Karamustafa’nın yaratıcılığına mutlaka değinmek gerekir.

Kitapta fotoğrafları görüyorsunuz, seçilen metinleri okumak için mutlaka kapalı sayfaları açmanız gerekiyor. Ben káğıt keseceği ile açılan kitaplara başka bir sevgi duyarım. Size kendilerini bir çabadan sonra verirler.

Fotoğraf ve yazı beraberliğinin, okura olağanüstü bir görsel ve edebi tat verdiğini yazıyorum; siz de sergiyi gezdikten sonra, ben de, biz de böyle düşünüyoruz diyeceksiniz.

Sergide fotoğrafların üstünde, büyük boyutta basılı káğıtlar göreceksiniz, bunlar kitaplardan alıntılardır. Çok güzel bir görüntü.

Çukurova Yaşar Kemal.

Lütfi Özgünaydın’ın "Çukurova Yaşar Kemal, Fotoğraf-Deneme" kitabı da, fotoğrafçının Yaşar Kemal’e sevgisini, saygısını sanat aracılığıyla ileten bir kitap.

Çukurova’yı anlatan, doğasıyla, insanıyla, orayı edebiyatın, romanın başkenti yapan Yaşar Kemal’in kitaplarını elbette hepimiz okuduk, oraların fotoğraflarını gördüğünüzde, edebiyatın yaratıcılığını, hayal gücünün ne olduğunu yeniden anlayacaksınız.

* * *

ŞİMDİ yeniden Yaşar Kemal okuyacağım, Lütfi Özgünaydın’ın fotoğrafları eşliğinde.
Yazarın Tüm Yazıları