Paylaş
Törenin açılış konuşmasını Ümit İyem yaptı, ödül hakkında bilgi verdi.
Ümit İyem’in aktardığına göre, bu yıl 169 ressam, 235 adet resimle yarışmaya katıldı. Katılımcıların 98’i kadın, 71’i erkek. 91’i İstanbul’dan, 78’i ise İstanbul dışından.
169 ressamdan 54’ü hâlâ çeşitli fakültelerde eğitimini sürdürüyormuş. Bu 54 ressamın 26’sı İstanbul’daki üniversitelerden, biri Londra’dan, biri Berlin’den, kalan 27’si de Anadolu’nun çeşitli üniversitelerinden.
Gamze Büyükkuşoğlu, Cansen Ercan, Mehmet Güreli, Erhan Karaesmen, Temür Köran, Burcu Pelvanoğlu, Feyyaz Yaman ve Emre Zeytinoğlu’ndan oluşan seçiciler kurulu, oybirliğiyle Sidar Bakı’nın eserini ödüle değer gördü.
FEYYAZ YAMAN, Nuri İyem’in Türk resminde başlattığı yenilikleri, resim tarihimizdeki yerini anlattı. Atölye kurmadaki öncülüğünü, bu atölye çevresindeki kültür/sanat ortamına değindi.
Ben de tanıdığım Nuri İyem’i, onun toplumcu tavrının önemini belirttim.
Rahmi Aksungur’un yaptığı ödül heykelini de Sidar Bakı’ya verdim.
Katılanlara baktığımda, ödülün yurt düzeyinde ilgi gördüğünü fark ettim. Ayrıca çoğunun üniversitede öğrenimlerini sürdürdüklerini bilmek beni mutlu etti. Kazanan eser haricinde ‘sergilenmeye değer’ bulunan eserler de galeride ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor...
Bu da önemli bir uygulama, zira bilhassa genç kuşağın sanatlarında bulundukları yeri tespit etmek, onların gelecekte varacakları yeri değerlendirmek yahut gelecekte bugünleri hatırlamak için önemli ve gerekli.
Kataloğun başında Erhan Karaesmen’in sanat, resim konusunda yazdıkları, bugün için çok daha fazla önem taşıyor: “Atatürk cumhuriyetinin kadın öğesine verdiği sosyal önemin bir sonucu olarak sanat anlamında da kadın yurttaşlarımız etkinlik gösteriyordu. Bu bağlamda Nuri İyem jürisinde kadın yarışmacı sayısının artmakta olduğu mutlulukla izlenmektedir.”
Ödülü kazanan Sidar Bakı’nın İsimsiz adlı yağlıboya tablosu için Karaesmen, “Doyurucu ve güzel bir ürün” yorumunda bulunuyor. Haklı da...
İki çocuk metruk bir binanın duvarına bir şeyler karalıyorlar. Belki bir savaş enkazı... Zemini otlar kaplamış... Yorumların içine siyasal, toplumsal unsurları katabiliriz.
Diğer otuza yakın resim de genç sanatçı kuşağının ürünlerini görmemizi sağlıyor.
Hazırlanan kataloğun sonunda ödül kazanan ve eserleri sergilenen sanatçıların biyografilerini bulabilirsiniz.
*
GENÇ kuşak ödüllü ressamların eserlerini görmenizi salık veririm. 12’nci Nuri İyem Resim Yarışması sergisi, 7 Temmuz’a kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir. (Adres: Büyük Bebek Deresi Sokak, No: 13 - Tel: (0212) 265 81 58
Paylaş