BUGÜN Beylikdüzü'nde 22. TÜYAP Kitap Fuarı açılıyor, fuara ilk kez katılan yayınevlerini, düzenlenen etkinlikleri, yeni kitapları Hürriyet Kitap'ta okudunuz.
Ben size, bana ulaşan kitaplardan kısa notlar ileteceğim.
DOSTOYEVSKİ'Yİ YAZDI
2003 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan J.M.Coetzee'nin son romanı Petersburg'lu Usta'yı fuarda bulacaksınız.
Roman, bir başka romancının, Dostoyevski'nin üzerine yazılmış. Bir yazarın bir meslektaşını yazması epeyce zor, hele bu Dostoyevski ise.
J.M.Coetzee'nin başka kitaplarını okuyanlar, onun ruhsal çözümlemedeki ustalığının burada doruğa çıktığını fark edeceklerdir. İlknur Özdemir'in çevirisinin de bunda katkısı olacaktır.
Gizemli ve beklenmedik bir ölümün ardından, intihar mı, cinayet mi sorusunun peşine düşen bir babanın yaşadıkları, yaptığı muhasebe, bunların yanı sıra bir toplumun da bütün anatomisi.
(Can Yayınları)
ÇİN EDEBİYATININ ÇİLELİ YAZARI
İKİNCİ bir Nobel'li yazarın yeni çevirisi de fuarın stantlarında: 2000 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Çinli yazar Gao Xingjian'ın Yalnız Bir Adamın Kitabı. Çin'in Kültür Devrimi de dahil, bütün zulümlerini yaşamış, bir bavul dolusu eserini yok etmek zorunda kalmış.
Romanın ilk paragrafından bir bölüm, eserin amosferini, bir adamın kábusunu bütün ustalığıyla veriyor:
‘Başka bir hayat daha yaşamış olduğunu unutmadı. Evinde bıraktığı, yangından kurtarabildiği, eski sararmış bir fotoğrafın anısı hálá hüzün veriyor ona, ama çok uzak şimdi, o hayat akıp gitmiş, o hayat geri dönmemecesine kaybolmuş. Polisin mühürlediği Pekin'deki evinde, bütün ailenin bir arada olduğu bir fotoğraf var, ölmüş babasından kalan; kalabalık ailesinin hemen tamamının bulunduğu bir resim.’
(Doğan Kitap)
YILLAR SONRA YENİ BİR KÜRŞAT BAŞAR ROMANI
KÜRŞAT BAŞAR'ın yeni romanı Başucumda Müzik, özellikle genç kuşak okurlarını ilgilendiriyor.
Kuşağının beğenilen yazarlarından Başar, bu kez bir aşkı yazmış.
Kitap tanıtımına alınan bir bölümü buraya aktaracağım:
‘Eğer, hayatınızın herhangi bir anına gidip orada sonsuza dek kalacaksınız deseler yalnızca iki şeyden birini seçmek isterdim. Biri, o çocukluğun bahçesindeki ağacın dalına asılı salıncakta sallanırken... Öteki, bütün hayatım boyunca en çok sevdiğim adamla öpüştüğüm ilk gün... Herkes áşık olmanın ortak dilini bulup yazmaya çalışıyordu. Ama aslında bu kadar basitti işte: Birini öptüğünde salıncakta sallanıyor gibi hissediyorsan áşıksın.’
(Türkiye İş Bankası Yayınları)
KIZLARINDAN SONRA, BABASI, OĞLU, TORUNU
EMRE KONGAR'ın Babam, Oğlum, Torunum -100 Yıllık Öykü, anıların içinden nice tanıdık, bildik önemli çehreleri de yeniden gündeme getiriyor.
İyimser anıların içeriği konusunda, Kongar şöyle bir açıklama yapıyor:
‘Böylece, bir toplumbilimci olarak, hem Türkiye'nin son yüz yılını hem de kişisel tarihimi, birbirine koşut bir biçimde irdelemiş olacaktım.
Bu arada bizzat tanıştığım Yahya Kemal'den Nurullah Ataç'a, İhsan Doğramacı'dan Bülent Ecevit'e, Demirel'den Erdal İnönü'ye kadar pek çok ünlünün, tanık olduğum ama sizin bilmediğiniz yönlerini, dönemin toplumsal ve siyasal ortamı içindeki değerlendirmeleriyle birlikte aktarmaya çalışacağım.’
SAMET AĞAOĞLU'nun Çocukluk ve Gençlik Hatıraları kitabı Hayat Bir Macera! adıyla yayınlandı.
Türk hikáyesinin ustalarından saydığım biridir Samet Ağaoğlu.
Baba Evinin İnsanları başlıklı Giriş yazısı, kalem ustalığını, hayata bakışını gösteren bir parça:
‘Hayat, bütün ömrünü yalnız toprakta çalışarak geçiren çiftçiden, büronun başında masası, iskemlesi, dosyalarıyla birlikte ihtiyarlayan memurdan, kuşaklar boyu çocuklara hep aynı bilgiyi, aynı ses, aynı jestlerle vere vere tükenmiş öğretmenden, içinde doğup büyüdüğü milletin, hatta dünyanın kaderinde rol oynamış devlet adamlarına, kumandanlara, sanatkárlara, bilginlere kadar herkes için bir macera.
İnsanın iç dünyası ile dış görünüşü, hayallerinde yaşattığı arzu, emel, hasretler ile erişebildikleri arasında, bazen fırtınalarının dalgaları başkalarını da kapan, gürültülü, bazen de içinde yalnız kendisinin bocalayıp çırpındığı sessiz çekişmeden ibaret bir macera.’
(Kitap Yayınevi)
AVRUPA'NIN SON YÜZYILININ TARİHİ
MARK MAZOWER'in Karanlık Kıta -Avrupa'nın 20. Yüzyılı (Çeviren: Mehmet Moralı) önemli bir tarih dilimini, görünenlerin, bilinenlerin ardındaki nedenlere inerek, hatta saiklerini didikleyerek yeniden yorumluyor.
Avrupa'da savaştan barışa, komünizmden kapitalizme, Stalin'den Hitler'e bütün kişileri, akımları, düşünce hareketlerini tarihi süreç içindeki yerine yerleştiriyor.
İyi bir başvuru kitabı.
(Bilgi Üniversitesi Yayınları)
OYUNUNDAN ROMANINA ADALET AĞAOĞLU
NÜKET ESEN-EROL KÖSEOĞLU'nun birlikte hazırladıkları Hayata Bakan Edebiyat'ta Adalet Ağaoğlu'nun Yapıtlarına Eleştirel Yaklaşımlar bulacaksınız.
Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda sunulan bildirilerden oluşan kitapta, Ağaoğlu'nun romanları, oyunları üzerine değerlendirmeleri okuyabilirsiniz.