New York’ta yaşıyor İstanbul’u unutmuyor

Başarı öyküleri hangi alanda olursa olsun benim ilgimi çeker ve desteklerim.

Haberin Devamı

Pür* CD’si çıkan Sırma’nın Pür’ünü dinledim. Elbet bu tür müziğin dinleyicisi değilim ama her yenilikten, değişimden öğrendiklerim vardır.

Önce yaşamöyküsüne değinelim mi?

Ana-baba gazeteci Emine Munyar ile Vahap Munyar, ikisiyle de yıllardır dostuz.

Robert Kolej’de okuyor, Berklee’den burs kazanıyor. Sonra New York’a geliyor, kayıtlarını bile kendi kurduğu stüdyoda yapıyor.

Önce Sırma’nın müzisyen olmasına pek de sıcak bakmamışlar ama onun küçük yaşlarda başlayan yeteneği onlara söz hakkı bırakmamış.

Ben daima ana-babaların çocuğun yeteneğini göz önünde bulundurmalarını salık veririm. Çocuklar mesleklerini kendileri seçsinler, aile onu desteklesin.

Türü, elektronik pop. Müziği için söyledikleri, adeta benim gibi dinleyicilerin yaklaşımını özetliyor:

Haberin Devamı

“Teknoloji ilerledikçe ses dizaynı da ilerliyor. İnsanlar yeni sesler duymaya aç. Dinleyici beğendiği ve ilgilendiği tarzlara yakın şarkılara rağbet edebilir.”

Bu saptamayı uyguluyor da “Amacım eklektik bir müzik” sözü benim eskinin içinde yeniliği arama anlayışıma uyuyor.

New York’ta yaşıyor İstanbul’u unutmuyor

Bir durum tespiti, bizim için de bütün katılığıyla geçerli:

“Artık dijital platformlar müzik dünyasını ele geçirmiş durumda.”

Artık bloglara, dergilere bakılmadığını, platformdaki listelere bakıldığını söylüyor.

Geçekten de özellikle Türk bestecileri adına yapılan çalışmalar için dijital platform önde. CD’si var mı diye sorduğumda bu yanıtı veriyorlar. Sanatçıların sosyal medya kampanyalarına önem verdiklerini belirtiyor.

Neler çalıştı?

“İçimden gelen neyse müziğim de o. Müziğe klasik piyano ve solfej eğitimiyle başladım, caz vokal ile devam ettim, Berklee’ye gittikten sonra başka müzik türleriyle de tanıştım.”

TÜRKİYE’NİN tınısını da unutmuyor.

Bir konserinde Bülent Ortaçgil’in Değirmenler’ini söylüyor. Müziğine Türk ezgileri için ne düşündüğü sorulduğunda bakın ne cevap vermiş:

“Çok isterim hem de. Zaten bir EP’de ‘Clinched’ isimli parçada sık sık Erkan Oğur ile çalışan Mehmet Ali Sanlıkol ile ney, bağlama ve ut kayıtları aldım. Boston’da yaşadığı için kayıtları gidip bizzat evinde alma şansım oldu. Bu aralar da kafamı Civan Gasparyan’ın ustalıkla çaldığı duduk isimli enstrümana taktım aslında.”

Haberin Devamı

Konuşmada bolca Türk müziğini, anonim türküleri de dinlediğini vurguluyor.

CD’yi yayınlayan firmanın bilgisini de yazıma aldım:

Bugüne kadar yayımladığı ‘To Love’, ‘Belki Bir Gün’, ‘Coming Undone’ isimli çalışmalarıyla dikkat çeken alternatif elektro pop sanatçısı Sırma büyük bir başarıya imza attı.

Sırma’nın ‘Coming Undone’ şarkısı Amerika’nın önemli radyo istasyonlarından Apple Music Beats 1’de yayımlandı.

CD’nin içindeki parçalar şöyle sıralanıyor:

Dancing into Life
Eclipse
Love in the Dark
Free Fall
Belki Bir Gün


YENİ tınılara her zaman merak duymuşumdur. Ben burada bu müziğin eleştirisini yapmadım. Bilmediğim bir tür için yorumda bulunmadım. Daha çok bir müzisyenin oluşum sürecini, yaratma yöntemini iletmeye çalıştım.

--------------------

Avrupa Müzik

Haberin Devamı

DÜZELTME VE ÖZÜR

Gazetemizin dünkü sayısında yer alan “Ankara-Mersin İşbirliği” haberinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın soyadı yanlışlıkla ‘Kocamazlar’ olarak yer almıştır. Düzeltir, özür dileriz.

Yazarın Tüm Yazıları